Domonkos László

Vélemény és vita

Orosz rulett, füttyel

Olvasom, hogy Szigetvári Viktor „elnyomónak” minősíti a mostani, „putyini” Oroszországot

Érdekes egy figura ez az Sz. Viktor. Voltak idők – nem tudom, egy-két fiatalabb egykori kollégám emlékszik-e még –, midőn sikk volt véle vacsorázni, bizony. Sz. Viktor akkoriban Gy. F. fő-fő famulusa volt, azé az alaké, akinek felesége nagyapja, A. A. valóban az elnyomó Szovjetunió egyik legfőbb magyarországi helytartója volt, és aki a hózentrógerét húzogatta nagy buzgón, amikor 1978. január 6-án, vízkereszt napján az Egyesült Államokból meghozott magyar Szent Koronát fogadta (szentséges Isten!) a repülőtéren.

Sz. Viktor tehát nem volt akárki, Gy. F. jobbkezével vacsorázni pedig, tudjuk, a jövő érdekében még akkor is fontos, ha nem feltétlenül vagyunk tudatában az alapigazságnak, miszerint jól helyezkedni talán nem is a futballban a legfontosabb.

Ez az Sz. Viktor meg az elvtársai – lehetnek vagy öt-hatszázan – nagyon nem szeretik Oroszországot, Putyint meg az oroszokat, ami még rendben is lenne, ha mondjuk 1983-at vagy akár 1988–89-et írnánk. Csakhogy akkor Sz. Viktor meg néhai védnöke egészen mással volt elfoglalva. Sz. Viktor akkor még jótékony gyermeki ártatlanságában leledzett – hol van már a tavalyi hó –, amikor a védnök elvtárs már a KISZ utódszervezetében, a DEMISZ-ben vitézkedett, fején kackiás, szegény, semmiről sem tehető indiánokat idéző homlokpánttal. Putyin is csak később lett a szemükben ennyire rossz fiú, de ez már másik történet. Az viszont nagyon is idevágó história, hogy – ha már az oroszokat emlegetjük – a vietnami háborút idéző Szarvasvadász című filmből vált világszerte ismertté az orosz rulett című halálos játék. Az a rémes kacérkodás a végzettel, amikor a pisztoly forgótárába egyetlen lövedéket helyeznek el, majd megforgatják a tárat, és ahol megáll, megáll, a halántékhoz szorítják, és… vagy üres kattanás vagy dörrenés. A többi néma csend.

Ez a hátborzongató játék jut most eszembe Sz. Viktorék több mint szánalmas, tervezett füttyögése kapcsán. Ezért fatális, mivel próbálnának ostobán gyerekes fütyörészésükkel játszadozni: az egykori barbár szovjetorosz-bolsevik pártállam, a tömeggyilkos Sztálin, az ENSZ-ben a cipőjével a pulpitust verő Hruscsov, a korlátolt rosszindulatával oly veszélyes Brezsnyev, a sunyi Andropov – és a mai, több szempontból mind rokonszenvesebb Oroszország és az orosz hazafi Putyin összemosásával. Ami átlátszó trükk ugyan, de az is átlátszó, hogy egy hatlövetű pisztoly esetében orosz rulettben az életben maradás esélye egy az öthöz – mégis rémisztő az egész. Akár a dicsőséges ’56-os forradalom hatvanadik évfordulóján azoknak a sípoknak a látványa, amelyeket gyerekek kezébe próbáltak adni… Szigetváriék nem tudják, mi az igazi Oroszország – ami már nem a Szovjetunió –, ki az a Putyin – aki nem Sztálin és nem Brezsnyev –, és nem tudják, mi az orosz rulett…

Füttyögni persze lehet. (Micsoda Orbán-dikatúra, mi?) Sz. Viktorral meg vacsorázzon a KGB, Berija, Andropov vagy A. A. szelleme, netán maga a Fletó. Együtt.