Péntek Orsolya

Vélemény és vita

Nojantri

Predrag Matvejevic horvát író a Velence-könyvét úgy kezdi: nem emlékszik már, melyik bölcs és melyik kikötőben figyelmeztette, hogy ne próbáljon meg olyan helyről írni, amelyről már sokan írtak

Aztán egyszer télen érkezik Velencébe, ahol oly sokszor járt előtte, és a jeges, ködös városnak hirtelen meglátja egy ismeretlen arcát.

A Trasteveréről, a Tiberisen túlról, amelynek címerében vörös alapon oroszlánfej látható, sem érdemes írni. A „Nojantri”, az igazi rómaiak legigazibb negyede pontosan ugyanannyira közhely, mint az egész Velence vagy az újabban divatos Dubrovnik – a városvisszafoglalósban amúgy, akármennyit nyafognak, egyértelműen az olaszok a jobbak, mivel tökéletesek a leszaromság és a térbirtoklás művésze­tében, míg a horvátokban általában van valami maradék udvariasság, amely talán a vendégszeretet ősi parancsába van kódolva, talán a nyakkendőviselés okozza, talán egyszerűen csak ilyenek. Aztán az ember egyszer a negyven fokban véletlenül rossz helyen száll le a villamosról. Zúg a forróság. A széles utcán pilledtek a fák, az üzletek árnyékolói alatt szél se rezdül, nincs olyan marha, aki itt délben vásárolna. A kirakatokon leffegnek a százalékok, sconto az mindig van, pirossal.

Ilyenkor érdemes elindulni az embernek az orra után, mert a város valamit akar mutatni magából. Mondjuk fel kell menni egy keresztutcán, aztán megmagyarázhatatlan módon át a napos oldalra, onnan jobbra fordulni hirtelen, aztán egyenesen lefelé.

És ott a piac. Nem a Porta Portese, hanem egy kispiac. Egy igazi kis mocskos piacka.
Éppen zár. Az árusok, csatakosan és unottan hajigálják a nyikorgó kerekű kocsira a maradékot. A zöldség sem bírja a hőséget, kornyadozik a cavolfiore és a carciofo, nem is néz ki jól – tavasszal tele van vele a nagy piac, a kötényes emberek éles késsel vagdalják le a takaróleveleket és dobálják a megtisztított fejeket a mocskos hordóba. Lénárd Sándor, minden idők egyik leguniverzálisabb és legnagyobb zsenije biztos erről is mond valamit A római konyhában.

A gyümölcsöknek láthatóan nem árt a meleg, a narancsok a sárga hatféle árnyalatában ragyognak az egyetlen olyan pulton, amelyet még csak félig bontottak le. Bolognától Nápolyig előfordul, hogy ha az ember csak egy gyümölcsöt kér, az árus széles mosollyal odaadja – ingyen. Per la merenda. Észak és dél mindenben különbözik – csak ebben a született nagyvonalúságban nem. Az csak Pesten divat, hogy a kávéhoz nem hajlandók csapvizet adni. Itt nem.

És már nyújtja is az egy szem, hatalmas narancsot. Valóban nem kér érte pénzt.

Odébb, a kis parkban, ott, ahol a kicsit tikkadt fák lombja úgy zárul össze, hogy alig látszik az ég, ott, ahol gyaníthatóan egy iskolához tartozó kerítés fut, aztán le lehet ülni a gyümölccsel. Könyékig folyik a leve, a színe a vörös és a narancs közt imbolyog.

Az íze semmihez sem hasonlítható. Cukros, tömjénes, citrusos, piszkos, tömény, ismeretlen narancsíz, felismerhető benne a Santa Maria in Trastevere mozaikjának aranya, a tengeri levegő, a sötétkék alkonyat a píneákkal és a sárgán ragyogó vízvezeték-maradékokkal, a Porta Maggiorén fújó szél emléke és vagy ezer év.

Így lett a Trastevere narancs­illatú.