Domonkos László

Vélemény és vita

Kannibáltemetés

Néztem, egyre csak néztem a sok fiatal arcot Orbán Viktor évértékelőjén a Várkert Bazárban, és közben végig egy nekem igen-igen kedves idős ember járt a fejemben

Valaki, aki már kilencedik éve üldögél ott fenn a magyarok istenének jobbján és akitől a fiam egyéves korában – „tizenhét éves előlegben” – Gondolkozzunk, magyarok! című könyvét kapta (ma is őrzi). És akinek, úgy éreztem, most egyfolytában közvetítenem kell a miniszterelnök szavait.

Fekete Gyula bátyám – nézem: a legújabbkori magyar história egyik mélypont-évében, 2007-ben – úgy dedikálta nekem Véreim, magyar kannibálok! – Vádirat a jövő megrablásáról című, a Püski Kiadónál megjelent könyvét, hogy „Domonkos Lászlónak, bizalommal, szeretettel”. A rendkívüli megtiszteltetés mellett a bizalom, tudjuk – és ez a legfontosabb – kötelez. Nem is akármennyire.

Néztem a közvetítést vasárnap délután és közben a Véreim, magyar kannibálok! fejezetcímei úsztak be a tudatküszöböm alatt: „Önpusztító jövedelemelosztás”, „Az önpusztítás stratégiája”, „Népirtás?”, „Kannibálteóriák”, „Demográfiai hullámvölgyből – demográ­fiai hullámsírba?”. Azután eszembe villant egy régi-régi interjúja, valamikor 1995-ben kaptam meg tőle a fénymásolatát, Évente már két Mohácsot vesztünk el, ez volt a címe, alcíme: Fekete Gyula a Bokros-csomagról, a Horthy-rendszer családpolitikájáról és az élet közös nevezőjének szükségességéről.

És máris eszembe villan néhai jó Juhász Gyuri barátom nevezetes példázata is, hogy Albániában, hol a népszaporulat köztudomásúlag és bizonyítottan igencsak nemzeti fő-fő kérdés, már vagy öt szobrot állítottak volna a mi Fekete Gyula bátyánknak. Az elsőt, jelentem, 2019. február 10-én Orbán Viktor jelképesen alighanem felállította Magyarországon.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, hogy bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, hogy minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez tízmillió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet, a törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek után újabb három évre, és ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét teljes egészében elengedik. És a kormány a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél négymillió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. És így tovább a hét pont.

Hallgattam Orbán Viktort, és Fekete Gyula bátyám arcát, mozdulatait láttam magam előtt, ahogyan a fiamról beszél, ahogyan azon kesereg, hogy népünk egyszerűen eltiltotta magát a szaporodástól és elfogyasztotta a jövőjét – hej, véreim, magyar kannibálok!

Hallgattam Orbán Viktort, és nem tudtam szabadulni a fel-felujjongó mondattól: kannibáltemetés van, barátaim. Vége a kannibalizmusnak! És drága Fekete Gyulánk örök-egy arcát látom magam előtt, amint mosolyog, mosolyog egyre.