Korompay Csilla

Vélemény és vita

Blöffuniverzum

Álláspont. Mint tudjuk, az egyetem valójában itt marad.Mi viszont búcsúzunk a blöfföktől

Komoly veszélyben forog az élete a Soros-egyetem oktatójának, Pető Andreának az illiberális Fidesz–KDNP-kormány miatt, hamarosan sorstársaival együtt választ kell adnia a kérdésre: vajon meghalnának-e a tudomány szabadságáért – erről írt néhány napja drámai eszmefuttatást az említett professzor asszony, illetve -hölgy, vagyis elnézést, nem tudjuk a pontos megjelölését, hiszen ő is azok között van, akik szerint nagyon sokféle szexuális identitás létezik, és mindenki szabadon választhat ezek közül, akár naponta más-mást.

Amint azt már megírtuk, ő volt az, aki a Gyurcsány-kormány idején tankönyvet írhatott középiskolásoknak, a polgári kormány óta azonban visszaszorult tevékenysége a CEU falai közé, emellett néhány tucatnyi internetes követőjét örvendeztetheti meg rendszeresen esszéivel. Nekik számolt be tehát most arról a még tavaly márciusban történt esetről, amikor a kutatók számára létrehozott belső internetes felületen névtelen fenyegetőlevelet kapott. A rendőrséghez fordult, amely megállapította, hogy egy ördögűzésről szóló dalszövegről van szó, ezzel a nyomozást lezárták.

Andrea Peto a rendőrség és az ügyészség eljárásával elégedetlenül „demokratikus önkényuralmat”, „maffiaállamot” emleget. Egyébként szerinte „az illiberális állam olyan, mint a fára telepedett tapló, amely a társadalom éltető nedvein él, de semmi újat nem hoz létre, csak további parazitákat termel”. Legutóbbi, a CEU angol nyelvű képzéseinek kitelepítéséről szóló írásában – amelyben maga is elismeri, hogy szimbolikus lépésről van szó, tehát gyakorlatilag blöff „elköltözésről” beszélni – a Magyar Katolikus Egyházat vonja kérdőre, miért nem áll ki az egyetem mellett. „Keresztényként nem az ország lelkiismerete kellene, hogy legyünk? Hol voltak a magyar katolikusok tömegei a CEU-s tüntetésekkor? Egy részük kint volt, de nem volt kint mindenki, és ez keresztényként súlyos mulasztás. Különösen nagy a mulasztása a keresztény értelmiségnek” – írja Pető. Súlyos szavak. És súlyos blöff.

Amire rámutat az egyik kommentelő, aki felteszi a kérdést: hol volt az intézmény ezerhétszáz diákja és ezerötszáz dolgozója? A Kossuth teret „elfoglaló” demonstrálók ugyanis kényelmesen elfértek egy kisebb sörsátorban. Ha veszélyben éreznék az egzisztenciájukat, tanulmányaikat vagy az olyannyira szívükön viselt oktatási szabadságot, akkor vajon távol tarthatta volna őket az eső vagy a téliesre forduló idő? Aligha.
A Washington Post szerint a minap már David Cornstein amerikai nagykövet is lekicsinylő megjegyzést tett az intézményre, az igazán jelentős tengerentúli egyetemekhez hasonlítva, s azon értetlenkedve, hogyan válhatott ennyire fontossá ez a téma. Persze Cornstein úr nyilván jól tudja a választ: a CEU-t nem a mérete teszi „naggyá”, hanem a kapcsolatrendszere és lobbitevékenysége. Vagyis a blöff az, amiben a CEU világszínvonalú. Ezért szerepel előkelő helyen egyes publikációs listákon, ezért kerül fel bizonyos egyetemi rangsorokra, ezért foglalkoztatják végzett hallgatóit szakértőként sokfelé, és ezért harsog most arról a média, hogy „nagyon boldogok a bécsiek, hogy hozzájuk költözik a CEU”. A „bécsiek” pontosan annyira, olyan arányban boldogok az ügy ilyetén alakulása miatt, amennyire a „magyarok” boldogtalanok.

A CEU oktatójának nem forog veszélyben az élete, a CEU nem a legkiválóbb magyarországi egyetem, a gendertudomány nem a legfontosabb diszciplína és a nyitott társadalom csupán a Soros-féle blöffuniverzum képviselői szerint a boldog jövőbe vezető út.

Mint tudjuk, az egyetem valójában itt marad.Mi viszont búcsúzunk a blöfföktől.