Vélemény és vita

A nő, ha szavaz

Nem igazán tudnak mit kezdeni a pártok a női választókkal

Csupán gyenge próbálkozások vannak arra, hogy megmutassák, mennyire szívükön viselik az egyenjogúságot vagy inkább a hölgyek pozitív diszkriminációját – ez utóbbi persze kissé ellentmondásos a demokrácia harcosaitól.

Az LMP nemrég bejelentette, hogy nőbarát várossá tenné Budapestet, s ennek érdekében hatpontos programot dolgozott ki, amelynek első pontja a „nemi szempontú költségvetés” alkalmazása, azaz minden kiadást megvizsgálnának abból a szempontból is, hogy az milyen hatással van a nők helyzetére. Sok sikert kívánnék ehhez a munkához, ugyanis nehéz olyan közszolgáltatást, beruházást találni, amely a hölgyeket másként érinti, mint a férfiakat. Hiszen a közlekedés vagy az óvodák, iskolák színvonala anyuka és apuka számára egyaránt fontos. A programpontjaik közt szereplő akadálymentesítésre sem csupán a babakocsik miatt van szükség, arról nem is beszélve, hogy az egy hónap kötelező apai gyesért kiálló LMP-sek bizonyára tisztában vannak azzal, hogy babakocsit nem csak nők tologatnak. Ugyanez vonatkozik a közbiztonság növelésére is. Vagy úgy gondolják, hogy nagyobb veszélyben van a „gyengébb” nem? Mert akkor ajánlom figyelmükbe ebben a témában a DK dörgedelmeit.

„Itt az újabb botrány” – állapította meg a minap drámai hangvételű közleményében Vadai Ágnes, aki egy természetismeret tankönyv mondattöredékéből vonta le a tanulságot, hogy a Fidesz szerint a nők kevesebbet érnek, s emiatt követelte a kiadvány visszavonását. A „szégyenletes” félmondat a következő: „hiszen a fiúk és lányok bizonyos testi adottságokban és szellemi képességekben különbözőek.” Meglehetősen szomorú, egyszersmind alig hihető, hogy Vadai Ágnes még nem fedezte fel a testi eltérést fiúk és lányok között, illetve képtelen megfelelően értelmezni egy hatodikos gyermekek számára írt tankönyv kifejezéseit, de talán még szomorúbb, ha női politikusként nem ismeri azokat a kutatásokat, amelyek a nők és férfiak különböző – tehát nem jobb, vagy rosszabb, hanem másféle – gondolkodására, agyműködésére vonatkoznak.

A jelek szerint a szocialisták elnökének sincsenek forradalmi ötletei a hölgy szavazók meggyőzésére, az MSZP Nők a döntéshozatalban című, közelmúltbeli konferenciáján Tóbiás József közölte, férfiként nem akarja megmondani mit kell tennie a nőknek, helyette lehetőséget kíván teremteni ahhoz, hogy a nők küzdjenek azért, amiben hisznek. Bár a kampány igazán nem szűkölködik lózungokban, Tóbiás ezzel kétségtelenül elnyerte a Nesze semmi, fogd meg jól verseny első helyezését. A „nők”, így, valamiféle nagy masszaként ugyanis nem hisznek semmiben. Viszont minden nő hisz valamiben, de azt nyilván Tóbiás József is tudja, hogy ez a valami még az egy fedél alatt élő nőne­műek esetében is rendkívül sokféle lehet, a küzdelem pedig vérre menő.

Bár önkormányzati választásról van szó, a szavazók nyilván nem csak a helyi ügyeket fogják figyelembe venni. A nőnek, anyaként különösen fontos lehet például a családi adókedvezmény, a gyed extra, az adósságcsapdából való kiszabadulás, az ingyen tankönyv vagy éppen a pedofil bűnözők elleni fellépés. A jelölteket pedig női szemmel is megnézik. A csacsogó magazinokban számtalan cikket olvashatunk arról, mi az, ami „bejön” egy nőnek. Nos, a Falus-videóból ismert rövidgatya-zokni-papucs kombináció nincs ezek között. S elég ritka az is, hogy „unalmas” és „nem túl okos” pasik iránt rajongjanak. Mindez hozzájárulhat a legutóbbi, hatalmas Fidesz-fölényt mutató közvélemény-kutatási eredményhez. Bizony, a női szavazók megnyerése érdekében a baloldal főpolgármester-jelöltjének más „lótulajdonságokkal” kellene rendelkeznie. És mellesleg rendes programmal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom