Horváth K. József

Vélemény és vita

DK-s buli a színházban

NAPI KOMMENTÁR

Most, hogy a Katona József Színház és a Demokratikus Koalíció érdekes együttműködése bontakozik ki a közvélemény szeme előtt, érdemes felidézni a Csendes Don szerzőjének idevágó gondolatát. Solohov: „Kéz kezet mos, de ha mind a kettő sáros, vakaróval se tudják lekaparni egymásról.” Márpedig a teátrum azt óhajtja bizonygatni, hogy voltaképpen ők nem tesznek különbséget egy párt számára sem kedvezményes jegyek biztosítása terén. A tisztaságára oly kényes kultúrkör mégis csak a DK-t említette meg a kedvezményezettek között. Mint ahogy a DK-nak sincs semmi köze a színházhoz, legfeljebb annyi, hogy az igazgató kinevezésére jogosult Fővárosi Közgyűlés nem óhajt változtatást a teátrum élén. Pont.

Nem az első eset, mikor a baloldal mindenáron demonstrálni akarja érinthetetlenségét bizonyos ügyekben, de a szemlélő azt látja, hogy a főszereplők keze olyan sáros, hogy vakaróval se tudják lekaparni egymásról.

A történet nem túl bonyolult. A Mandiner beszámolt róla, hogy jelentős kedvezménnyel kapnak jegyet a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású – azaz a Gyurcsány-csicska Karácsony – teátrumában a novemberi előadások jegyáraiból. „Köszönjük, hogy a DK közösségének tagja vagy, amit egy különleges lehetőséggel szeretnénk meghálálni! November végéig kedvezményesen – akár 30 százalékkal olcsóbban – vásárolhatsz jegyet Budapest egyik legjobb színházába, a Katona József Színházba!” – idézett a Magyar Nemzet egy, a Gyurcsány-párt tagjainak szánt levélből.

A dolog azért megmosolyogtató, mert az színház hivatalos levélben azt állítja, hogy a pártszimpátia sosem játszik szerepet abban, hogy kiknek adnak engedményt. A pontosság kedvért ideírom, hogy a hírlevél november 21-i kiküldése óta november 25-ig 28 darab jegy fogyott. Ami azt jelenti, hogy a DK-sok éltek a lehetőséggel, ráéreztek a buli ízére, a rövid idő alatt naponta hét jegyet vettek.

A véletlenek egybeesése lehet, hogy amikor néhány éve Gyurcsány hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését, akkor a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett. Gyurcsány felügyelőnője, ha tetszik keretleánya, Gy. Németh Erzsébet pedig, amikor 2019-ben még a kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes volt, egy, a Böszmével közösen tartott sajtótájékoztatón újabb ciklust előlegezett meg a színház vezetőjének. Ellentmondást nem tűrően kijelentette: Máté Gábor „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont”. Írjuk ezt már csak azért, hogy érzékeltessük, mennyire „nincs köze” e két szervezetnek egymáshoz.

Az nyilván csak a véletlen műve, hogy Karácsony Gergely főpolgármester idén nyáron mintegy 300 millió forint prémium kifizetését hagyta jóvá a fővárosi cégek vezetőinek. Ezen belül a Katona József Színházat vezető Máté Gábornak 6,3 millió forintot.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a történtekkel kapcsolatban kijelentette, a Katona részéről ez nagyon rossz irány. Rámutatott, hogy kedvezményt csak nehezebb sorsúaknak, bármilyen nehézséggel élő társadalmi csoportnak ajánlhat fel egy felelős színház. Megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak. Hozzátette: „Ez egyébként a feladata is egy teátrumnak. A Demokratikus Koalíció esetében aligha találok erre magyarázatot.”

A színház közleményének további érdekessége annak hangsúlyozása, hogy „a pártszimpátiára vonatkozó utalást visszautasítjuk, a színháznak mint intézménynek nincs és nem is lehet pártszimpátiája, a benne dolgozó kollégák világnézete, vallása pedig, mint minden demokratikus helyen, magánügy.”

Hogy mennyire magánügy, arra a színház már említett 2019-es kormányellenes tüntetésén Pintér Béla, a színházhoz kötődő rendező beszédében kijelentette: „A magyar kormány mégsem szünteti meg a független színházak éves támogatását? (…) Hát, kedves, fideszes honatyák és kultúrprominensek, akkor ezentúl is hozzánk fogtok színházba járni? Idáig is hozzánk jöttetek, ha nevetni és sírni akartatok, mert pontosan tudjátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki, vagy ha nem az, akkor kurva unalmas és hazug.”

A színház tehát nem politizál, csak kritikus és ellenzéki.

A „nem létező” DK-s bulin a Katonában valóban csak nevetni és sírni lehet.

A szerző szerkesztő