Horváth K. József

Vélemény és vita

Csökken az infláció, a DK mégis tovább hazudik

NAPI KOMMENTÁR

Az infláció csökkenése kapcsán jutott eszembe a következő. Szolzsenyicin sok alapvető dolgot mondott a kommunistákról. Most álljon itt az az idézet, amely így szól: „Tudjuk, hogy hazudnak. Ők is tudják, hogy hazudnak. És azt is tudják, hogy mi tudjuk, hogy hazudnak. Mégis hazudnak.” A KSH friss adatai alapján kiderül, hogy már akár novemberben egyszámjegyű lehet az infláció, amit Orbán eredetileg az év végére prognosztizált. A jó hír kapcsán mit ad az Ellenszélen megjelent írása címének a DK vezető gazdasági kommunistája, Dávid Ferenc? Bajban az ország. Mintha nem éppen most jönne ki belőle.

Dávid Ferencről tudjuk, hogy ő az az árnyékminiszter, aki vehemensen támadja a kormányt, személy szerint leginkább Orbán Viktort, akkor is, ha kell, akkor is, ha nem. Mondjuk a DK esetében inkább nem kéne, mert a pártnak eddig igazából még egyszer sem sikerült hiteles bírálatot mondania a kormány munkájáról. Igaz, esetükben nem is az a cél, hanem a hergelés. Az Orbánnal szembeni ellenérzés kifejlesztése, mondjuk úgy, a kormányfő mind többekkel való megutáltatása.

Itt van ez az inflációs helyzet. Orbán Viktor a parlament őszi ülésszakának nyitányán egyebek mellett kijelentette: „A kormány célja, hogy az év végére az infláció mértéke egyszámjegyű, 10 százalék alatti legyen. Ez újszerű, hiszen inflációs célja nem a kormányoknak szokott lenni, hanem a jegybankoknak. Azonban az energiaárak és a brüsszeli szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tud megbirkózni. Ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét. Saját vállalást tettünk, és saját eszközöket vetettünk be. Az indokolatlan áremeléseket alkalmazó multinacionális kereskedelmi vállalatok megfékezése érdekében online árfigyelő rendszert vezettünk be, és kötelező árcsökkentő akciókat rendeltünk el. A tervünk működik, szeptemberben 12 százalék körüli, év végéig biztosan 10 százalék alatti lesz az infláció. Ha pedig az üzemanyagárakat – amelyek jelentősen növelik az inflációt – a kereskedők nem tudják vagy nem akarják kordában tartani, akkor ismét be fogunk avatkozni.”

A KSH jelentése szerint az augusztusi 16,4 százalékról szeptemberben 12,2 százalékra esett vissza az infláció, ami megfelel a várakozásnak, az elemzők átlagosan 12,3 százalékos értéket vártak. A mostani áremelkedési ütem tavaly június óta a legalacsonyabb, vagyis érezhetően enyhül a nyomás a hazai fogyasztókon.

Erre mondja azt a mindig indulatos Dávid Ferenc a Nyugati Fényben, hogy bajban van az ország. Ezzel ugye azt sugallja, hogy akkor nem lenne bajban, ha Gyurcsány lenne kormányon. És az egyetlen remény a kormányváltásra, az maga Dobrev Klára.

Valójában imádni való az a szerénység, ahogy ezek a komcsik a jövőbe tekintenek. Nem várják meg, hogy a választók mondják meg, ki lenne számukra a reményteljes országvezető, hanem ők húzzák el az orruk előtt a szerintük mézesmadzagot. A DK által huzigált madzag azonban sokfajta lehet, de hogy mézes nem, az biztos.

De hogy az inflációnál maradjunk most, hogy drasztikus csökkenésnek indult a pénzromlás, ahogy Orbán előre jelezte, említhetjük Kálmán Olga minapi korszakos jövendölését is. Különösen aktuális.

Kálmán Olga a DK honlapján mondta: „Újabb kutatás bizonyítja, hogy amíg Orbán marad, marad az orbáni infláció is.” Sok mindenre lehet ebből következtetni, csak arra nem, hogy Kálmán Olga a csökkenő inflációval Orbán gyors távozását vetítette előre. Sokkal inkább abban reménykedhetett, hogy a magyarok ezen ostoba bejelentés hatására elkezdik az öklüket rázni, s kapát, kaszát ragadva elzavarják Orbánt. Friss Facebook-posztjában pedig – a KSH közleménye után – „le fogjuk törni az orbáni inflációt”. Szolzsenyicinből sosem elég: „Tudjuk, hogy hazudnak. Ők is tudják, hogy hazudnak. És azt is tudják, hogy mi tudjuk, hogy hazudnak. Mégis hazudnak.”

A DK csak a választókat hülyíti, köztük a sajátjaikat is. Ők ugyanis semmi olyat nem akarnak csinálni, ami a lakosság érdekeit szolgálja. Nekik csak az a fontos, hogy gazdáiknak, a guruló dollárok feladóinak a kedvükben járjanak.

A szerző szerkesztő