Bán Károly

Vélemény és vita

Gyurcsány, a gyógyító

A parlamenti szezonnyitón a Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc majdnem elvitte a show-t Gyurcsány Ferenc elől. Orbán Viktor miniszterelnök expozéjára reagálva ugyanis a legfiatalabb magyar parlamenti párt vezetője túlságosan sokat markolt, csak keveset fogott. Hadart ugyanis, oly sebesen, mint cséphadaró a szalmát, követni se lehetett mondatait, pláne nem érteni, mit is akart mondani. Így aztán a Momentum számára némi erősödést jelentő nyári kordonbontások támogatottságban is jelentkező hatása pillanatok alatt enyészett el a Demokratikus Koalícióval vívott cica- és dominanciaharcban. Befejezve ugyanis a szógyorsasági versenyt, maga Gelencsér ismerte be ország-világ előtt – mivel mikrofonját elfelejtette kikapcsolni –, hogy: „Ezt elb*sztam!”

Egy klasszikust idézve: „Nem kicsit. Nagyon.” Nem úgy a politikai rivális, a korábban még szövetséges Gyurcsány Ferenc, aki viszont nagyon is kimérten, lassan, cicerósan szónokolt, refrénszerűen ismételve a választópolgároknak szánt üzenetét: „Új kormány kell. Szociáldemokrata kormány. Dobrev-kormány.” A hagyományossá vált DK-s szeptemberiálison már pedzegette ezt a tervét az ördögien ravasz pártvezér, bukott kormányfő, az Őszödi Böszme, az „ellenzék legerősebb pártjának” elnöke, aki szinte kéjesen ismételgette a fenti üzenetet, ötször-hatszor is rímeltetve hatperces tirádájában. Ezenkívül konkrétum tán csak annyi hangzott el tőle, hogy ő és a kormányfőnek szánt felesége az csupán, aki akár napokon belül haza tudná hozni azokat a fránya uniós pénzeket, amelyek Magyarországnak járnak, csak a zsarnok Orbán-kormány nem képes azt „hazahozni”.

Meg vagyunk tehát mentve, a népnek nincs más dolga, csak az Orbán-kormányt elzavarni – üzent burkoltan LáriFeri az Országgyűlésben. Mi a fenének várnánk 2026-ig, ha már most itt van ez a remek alkalom, hogy egyenesbe jöjjön az ország, egész Európából száműzzük az energiaválságot, a szegények adóját, az inflációt is, „fizessenek a gazdagok”, mint azt ajánlotta az őszödi hazudozó. Tán még Putyin is befejezi a háborút, értesülve a jó hírről, hogy Gyurcsány Ferenc készen áll Európa és a magyarok megmentésére. (Kéretik nem nevetni: Gyurcsány 2006 decemberében az Európai Tanács ülésén javasolt egy négypontos csomagot Európa megmentésére, amelyre kiszivárgó információk szerint az elnöklő Nicolas Sarkozy azt válaszolta: „Miniszterelnök úr, még senki nem hallott olyat, hogy a beteg akarja gyógyítani az orvost!”)

Van azonban itt néhány más bibi, amely elkerülte a megmentésünkre készülő DK-vezér figyelmét. Például az, hogy a „fizessenek a gazdagok” nem túl eredeti ötlete 2016-ban már Botka Lászlónak is jelszava volt, de aztán a szocialisták őt megpuccsolták. Hírlik, éppen Gyurcsány nyomására, mert mint köztudott, a szegedi polgármester haditervének megvalósítását csak egy Gyurcsány-mentes összefogás keretei között látta lehetségesnek. Most viszont fordult a kocka, méghozzá 360 fokot, az összefogásba magát belezsaroló Gyurcsány – miután tőrbe csalta a Jobbikot, bedarálta a többi ellenzéki pártot is – egyedül futna neki az európai parlamenti választásnak. A cél nyilvánvaló, legyengíteni a Jobbikot, a haldokló MSZP-t, LMP-t és a Párbeszédet, tűnjenek végre el a politikai süllyesztőben.

Gyurcsány – szerintünk naivan – ettől reméli a jelenleg tizenegy százalékos támogatottságú „legerősebb ellenzéki pártjának” a megerősödését az európai parlamenti választásokat követően. A tévedések közé sorolnánk azt is, hogy a gyurcsányi üzenet már ott elbukott, hogy a DK politikájának semmi köze nincs a szociáldemokráciához. Ha valamihez van, az a neoliberalizmus. Az pedig az „őszödi igazságbeszédtől” függetlenül is tudható, hogy mit hozott a Gyurcsány-korszak Magyarországnak: a bruttó hazai jövedelem ötven százalékáról nyolcvanhárom százalékra növekvő államadósságot, százkilencven állami vállalat privatizációját, devizahitel-csapdába hajtott lakosságot, önkormányzatokat és vállalatokat, szinte felsorolhatatlan lakossági sarcokat.

Ezekhez képest az már tényleg csak apróság: hogyan lehet Gyurcsánnyal választást nyerni úgy, hogy hétmillió ember soha nem szavazna rá? Láttunk mi már a magyar közéletben alacsonyan szálló tojászáport. De ez legyen a nagy kombinátor gondja…

A szerző újságíró