Horváth K. József

Vélemény és vita

Lendvai mocskolta a családpolitikát

NAPI KOMMENTÁR

Magyarország egyedülálló eredményt ért el a családpolitika terén, szögezte le a lapok jó része az 5. Budapesti Demográfiai Csúcs után. Ennek ellenére jön Gáspár Kristóf, a Paradigma intézet balos elemzője az ATV-ben, és rezzenéstelen arccal azt mondja a nézők szemében, hogy „A választási kampányban egy ígéretük biztos volt. Marad a családpolitika és nem marad a családpolitika.”

És az amúgy általában tárgyszerűségre törekvő Szöllősi Györgyi műsorvezető legfeljebb azt tudja ellenvetni, hogy közeleg az szja-mentesség bevezetése a háromgyerekes anyák részére is és egy szót sem szól arról, hogy 2010 és 2022 között mit ért el a magyar társadalom a családpolitika terén. A dolognak tehát köze nincs a tárgyszerű, hiteles tájékoztatáshoz. Sokkal inkább a választók félrevezetéséhez. Pedig amikor a magyar demográfiai eredményektől dübörög ország és világ médiája, s az esemény alkalmából Magyarországra látogat egy sereg állam- és kormányfő, hogy jelenlétükkel tisztelegjenek a magyar családpolitika előtt, a neves nemzetközi szakemberek soráról nem is szólva, akkor a néző joggal várná el az alaposabb műsorvezetői felkészültséget. Sőt, azt is megengedem, hogy Szöllősi felkészült volt ugyan, de alapvető adatokat nem hozott elő a beszélgetésben. Ez vagy szándékolt volt, vagy véletlen, nem tudom. Döntse el az olvasó. De hogy félrevezető, az biztos.

Két deli vitéz, Lendvai Ildikó és a már említett balos Intézet, a Paradigma elemzője, Gáspár Kristóf igyekezett ízzé-porrá szedni Orbán Viktornak a demográfiai csúcson elhangzott beszédét, de természetesen nem sikerült. Hogy miért?

Mert hazudtak mind a ketten, „reggel, éjjel, meg este”, hogy a klasszikust idézzük. A pártállami cenzorista így nyelvelt: „Önmagában az az orbáni mondat, hogy azért támadják a kormányt, de ő heroikusan kitart a bástyán, mert hazafias és családbarát, egy merő hazugság. Támadni azért szokta a belföldi ellenzék is, mert idegen érdekeket szolgál. Például Putyin oldalán, vagy hogy a családbarátsága – ahol a szándék őszinteségét nem vonom kétségbe –, nagyon felemásan nyilvánul meg.”

Az „idegen érdeket szolgál” kifejezést éppen a gyurcsányistákra szokták használni, mert saját bevallásuk szerint is Brüsszel kövét fújják. Ők azok, akik kilobbizták, hogy Magyarország közel két éve ne kapja meg a neki járó uniós pénzt, ők azok, akik támogatják a migrációt, a genderizmus, a háborús szankciókat, s magát a szomszédban dúló háborút, a halálgyárat.

Egyszer nem mondták még ki, hogy békére lenne szükség. De azt igen, hogy Magyarország az idegen érdeket szolgálja, mert hogy Putyin... Igen Putyin. Onnan hozzuk az ország működéséhez szükséges földgáz és kőolaj döntő hányadát. Ha nem tartanánk fönn a kapcsolatot, akkor térdre rogyna a gazdaság, az egekbe szökne a munkanélküliség, a magyarok boldogulása véget érne. Itt tehát nincs választás. Aki azt mondja, mint például a Dobrev, hogy leválni a putyini energiáról, az azt is mondja, hogy többszörösére emeljük a gáz és villany árát. Gebedjen bele a magyar. Csak ezt szemérmesen elhallgatják, hogy jó embernek látszódjanak.

De Lendvai folytatja: „Épp most dúlták szét a védőnői hálózatot, épp most nem lehet szülni jó néhány vidéki kórházban. Épp most hagyják el az óvodákat és az iskolákat a pedagógusok.” Ezen állításokkal szintén az a baj, hogy egyik sem igaz belőlük. A védőnői hálózatot nem dúlták szét, hanem állami irányítás alá vonták, semmi baj nincs vele. Szülni mindenkor lehet, ha nem éppen bizonyos kórházban, akkor a másikban, de mindenképpen szakszerű ellátás közepette. Az óvodák és iskolák is kiválóan működnek. Ma kétszer annyi bölcsődei és óvodai férőhelyhely van, mint 2010-ben. Ingyenes és kötelező az óvoda. Ezek pedig abban segítenek az édesanyáknak, hogy újra integrálódhassanak a munkaerőpiacra, de megállhassák a helyüket a családon belül is.

Novák Katalin köztársasági elnök sarkosan fogalmazott: „Mi, magyarok szabadságharcosok vagyunk. S hiszek abban, hogy a családért, mint értékért vívott harcunkat folytatnunk kell! Büszkék vagyunk az elért eredményekre. Egyebek mellett arra, hogy 1,2-ről csaknem 1,6-ra emelkedett a termékenységi ráta.”

Orbán Viktor pedig kiemelte, hogy „154 ezerrel több gyermek született meg a magyar családpolitikai fordulatnak köszönhetően, mint született volna e nélkül. Magyar méretekben ez annyi gyermeket jelent, mint a harmadik legnépesebb magyar város összlakossága. Ez nemcsak siker. Több annál. Nagy utat tettünk meg, de be kell látnunk, messze nem eleget.”

Az ATV adásából sajnos ezek a tények valahogy lemaradtak. Ez több, mint bűn, ez hiba a magát mindig függetlennek mondó, de köztudomásúlag balos csatornától.

A szerző szerkesztő