Horváth K. József

Vélemény és vita

Dobrev Klára hablatygyára

NAPI KOMMENTÁR

A napokban indult Gyurcsány online Inflációs Akadémiája, és a nyáron további FeriCampusok fogják tágítani a jelentkezők, elsősorban 30 év alattiak agyát. A tananyag nagyrészt Dobrev Klára gazdasági hablatygyárából érkezik, amelynek hazugságai még a volt DK-s vezetőnél is kiverték a biztosítékot. Dobrev úgy válogat a gazdasági statisztikai adatokban, mint Petőfi tyúkanyója a kendermagban. Így aztán nem csoda, ha mindig a kormány a hunyó, még akkor is, ha dehogy. Sőt!

Ha már Gyurcsány Inflációs Akadémiával vezeti félre a hallgatóit, akkor kezdjük mindjárt az inflációval. Dobrev vesszőparipája, hogy Magyarországon csak az euró bevezetésével fékezhető meg az infláció. Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára ezzel szemben rámutatott, hogy például a balti államokban – Észtország, Lettország, Litvánia – tavaly éves átlagban annak ellenére magasabb volt a mienknél a pénzromlás mértéke, hogy mindhárom ország eurót használ. Puff neki.

Aztán itt van az átlagfizetés kérdése. A DK szerint a magyar átlagfizetés a legalacsonyabb Európában, csak Bulgária áll mögöttünk. Ezzel szemben az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar bruttó átlagkereset vásárlóértéke nagyobb, mint nyolc másik tagállamé. Klárika ennek ellenére hamis grafikonok lobogtatásával sulykolja a hazugságot. Aranyos? Az.

Nem sikerült a valóságot eltalálnia Dobrev Klárának a minimálbér tekintetében sem. Az árnyékminiszterelnök azzal traktálja a hallgatóságát, hogy a magyar minimálbér a második legkisebb az unióban. Megint nem nyert! A valóságban ugyanis az, hogy hat tagállamban voltak januárban alacsonyabbak a minimálbérek, mint nálunk: Csehországban, Görögországban, Észtországban, Litvániában, Szlovéniában és Bulgáriában.

Klárika a nyugdíjakkal kapcsolatban is eltalálta szarva közt a tőgyét. Szalai Piroska aláhúzta, számításaiknál nem az éves átlagnyugdíjjal számolnak, nem kalkulálják bele az évközi emeléseket, a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat, ami 2022-től már plusz egy havi teljes nyugdíjat jelent.

Tovább is van, mondjam még?

Nem csöpög a tárgyilagosságba oltott jóindulat Dobrev családtámogatási rendszerrel kapcsolatos érveléséből sem. Miközben leginkább csak a családi pótlékra összpontosít, nem foglalkozik az adókedvezményekkel, a támogatott hitelekkel, a megtakarításokat jelentő babakötvénnyel, a babaváró kölcsönnel vagy a csokkal. Elkerülte a figyelmét a családi beruházások sora és számtalan egyéb támogatás is. A DK által emlegetett összeg negyede sincs annak, amivel a kormány számol, s az Eurostat által nyilvántartott adatnak is csupán fele.

S az is az igazsághoz tartozik, hogy Dobrev Klára egyenesen hallgat arról, hogy tavaly éves átlagban hazánkban volt egyedül reálkereset-emelkedés az EU-ban. Egészen múlt év szeptemberéig kisebb volt a havi infláció, mint a keresetemelkedés, s idén a második félévtől – amikor az infláció újra 15–17 százalék alá fog esni – ismét reálkereset-emelkedést produkálhatunk. Azt sem árt tudni, hogy minden euróval fizető országban csökkentek tavaly a reálkeresetek, ami megcáfolja azt, ami a Demokratikus Koalíció a témával kapcsolatban állít.

Végezetül, hogy ne csak a jobboldali jegyzetíró, illetve az egyetemi oktató mondjon kritikát Dobrev Klára gazdasági előadásainak valóságtartalmáról, álljon itt Bauer Tamás volt DK-alelnök Facebook-bejegyzése Dobrev béremelésről szóló óriásplakátjáról. „Orbán Viktor az árakat emeli. Dobrev Klára a béredet fogja emelni” – szól a szövege. Bauer: „Tiltakoznom kell: ez a plakát nem mond igazat.” Kiemelte, a plakát ugyanis mindenkinek béremelést ígér, ami hazugság, mert azt az állam csak a közszférában tudja végrehajtani. „Nem tudom, lesz-e valaha Dobrev-kormány, de azt tudom, hogy ha lesz is, nem lesz lehetősége a bérek általános emelésére” – írta a DK volt alelnöke.

Szép, nem? És ez a csapat működtet Inflációs Akadémiát. Ha tetszik: hazugsággyárat. Ez azoknak igazán jó, akik pontosan tudják, vagy legalábbis sejtik, hogy fele sem igaz annak, amit Dobrevék előadnak. Ez azonban nem számít, mert az „akadémistáknak” az a fontos, hogy legyenek nyilvánvalóan hamis érveik akkor, ha vitába keverednek a valósággal vagy a józan magyar emberekkel.

Ők ugyanis jót röhögnek a Gyurcsány-házaspár félrevezető Inflációs Akadémiáján.

A szerző szerkesztő