Nagy Ervin

Vélemény és vita

Vajon hasznosulnak majd guruló dollárok?

Kritikussá vált a külföldi befolyás a kormányellenes médiában, ami egyrészről szuverenitási, másrészről pedig nemzetbiztonsági probléma. A tengerentúlról érkező támogatások átcsoportosítása, azaz a pártok helyett a média támogatása, illetve a sajtóban visszhangzó pánikkeltés tovább erősíti azt a gyanút, miszerint most nem a kormánybuktatás, hanem a választópolgárok elbizonytalanítása és a társadalmi rend megbontása a rövid távú cél. Egy gyenge kormány ugyanis – amely mögül kihátrál a társadalmi többség – nem szuverén, nem képes nemzeti érdekek mentén sikeresen politizálni. Ha tehát kibillen az Orbán-kormány politikai stabilitása, akkor semmi és senki nem fog ellenállni az amerikai és a nyugat-európai háborúpárti üzleti és politikai csoportok érdekérvényesítésének.

Mert a háború – bármennyire is fordítjuk el orcánkat – nagy üzlet. Az emberi aljasság mindig utat tört a jóság ellenében… A guruló dollárok pedig nem „csak” Budapestig, hanem egészen Kijevig gurulnak, ledöntve minden morális falat.

Létrejöhet tehát egy olyan állapot Magyarországon, amelyben a Biden-adminisztrációnak nem lesz szüksége a baloldali, kívülről irányított pártokra. Egy polarizált, politikai polgárháborús állapotban, azaz egy önfenntartó káoszban nem kellenek helytartók, hisz senki sincs, ki ellen tudna állni. Ez pedig haszonnal járó befektetés lehet.

Nem úgy a tavalyi év. Hiába fogtak össze ugyanis a baloldali pártok, hiába olvasztották be a Jobbikot és a Momentumot a szivárványkoalícióba, és hiába érkezett komoly anyagi támogatás a tengerentúlról, végül történelmi vereséget szenvedtek el. Elbuktak, most pedig rosszabb állapotban vannak, mint az összefogás előtt. Másik oldalról nézve viszont borzalmasan rossz befektetés volt anyagilag támogatni a Márki-Zay vezette listát.

Az önmagát előszeretettel független-objektív jelzővel illető kormányellenes sajtót ez idáig is támogatták Brüsszelből és Washingtonból. Ahogy tény az is, hogy a Biden-adminisztráció az elmúlt években, a Soros-hálózat pedig a rendszerváltoztatás óta jelen van. De kétségtelen az is, hogy most szabad szemmel is láthatóan növekszik a beavatkozás mértéke. A donorok ugyanis stratégiát váltottak. Ha az ellenzéki pártok nem tudtak demokratikusan kormányt buktatni, akkor most megpróbálják az aktivista újságírást megerősíteni. A cél az, hogy a közvéleményen keresztül elbizonytalanítsák a magyarokat.

A baloldali pártok és a kormányellenes média mögött nemcsak hogy ugyanazok a donorok vannak, de a két csatorna csak együtt tudja kifejteni hatását. Ha sikerül a baloldali pártoknak az egyre szélsőségesebb eszközökkel és a botránypolitikával a társadalmi rendet megbontani, a kormányellenes sajtóval pedig az embereket elbizonytalanítani, akkor meginog a NER mögötti társadalmi többség. Ezért megy a hangulatkeltés a baloldalon, ezért mennek neki az építési kordonnak és a munkájukat végző rendőröknek.

A XXI. Század Intézetnél készítettünk erről egy hosszabb tanulmányt, Veszélyben a médiaszuverenitás címmel. A kutatás során világossá vált számunkra, hogy a balliberális médiában a donorok között dobogós helyen szerepelnek a Soros György által irányított-birtokolt Nyílt Társadalom Alapítványok, az Amerikai Egyesült Államok kormányügynökségei, a nemzetközi alapítványhálózatok és a globális nagyvállalati szektor szereplői. Mindez felveti annak a kérdését, hogy a finanszírozással együtt politikai megrendelés is érkezik-e. Vizsgálatunk eredményei szerint igen. Várható, hogy a nyomásgyakorlás, ami a háborúhoz való viszonyunkat illeti, azaz arra próbálják rákényszeríteni a kormányt, hogy szállítsunk fegyvereket mi is az orosz–ukrán frontra, erősödni fog az előttünk álló hónapokban. Ezzel együtt nőni fog a beáramló támogatások nagyságrendje is.

Most úgy tűnik, hogy a guruló dollárok megérkeztek Pécsre, Debrecenbe, Sopronba és más helyi médiumokhoz, ami nem csoda, hisz jövőre helyhatósági választások lesznek. A cél így kiegészül azzal a szándékkal is, hogy minél több helyen sikerüljön olyan politikai csoportokat és személyeket önkormányzati pozícióba juttatni, amik és akik kiszolgálják majd a birodalmi érdekeket.

Mivel az ellenzéki pártok arra készülnek, hogy a nagy városokban ne pártként, hanem civil szervezetekbe rendeződve induljanak el, így van esély arra, hogy ha meg tudják téveszteni a választópolgárokat, akkor komolyabb sikereket érjenek el. Így a külföldi befektetések is dupla haszonnal járnának.

A szerző a XXI. Század Intézet elemzője