Horváth K. József

Vélemény és vita

Gyurcsány szerint a békepártiság rongynemzetté teszi Magyarországot

NAPI KOMMENTÁR

Üres lózungok, ritka nagy közhelyek révén igyekezett bizonygatni a háborúpárti Gyurcsány, hogy Orbán következetes békepártiságának szándéka oda vezet, hogy rongynemzet leszünk.

De lássuk a hajánál fogva előrángatott, semmitmondó érvelést. „Megérintik a lányod. Megütik a fiad. Bántják édesanyádat” – írja Gyurcsány a Facebookján. Ki érinti meg a lányomat? Ki üti a fiamat? Ki bántja az édesanyámat? Kérdezhetünk vissza. Válasz természetesen nincs, mert a szöveg egy olyan tohuvabohu, amely a Bibliában is ürességet, összeomlást, káoszt jelent. Ezt a tohuvabohut teszi elénk Gyurcsány, és fűzi hozzá, hogy: „Az Orbán nevű azt mondja, hogy nem baj. Kössünk békét! Nyújtsunk kezet! Mi lesz hazánkból, ha ezt engedjük? Rongynemzet leszünk.”

Nos, ha ezt valaki józan ésszel megfejti, annak Egri János egykori vetélkedőműsor-vezető biztosan felajánlana egy hangszórót. Anno ezen röhögött a fél ország, hogy aki nem tudott semmit, az is kapott egy hangszórót a jószívű Egritől.

Orbán egyenesen szokott beszélni. Ha a háborúról van szó, különösen. Amikor az EU-csúcsra meghívott Zelenszkij-látogatás kapcsán kiadott egy videót, abban kijelentette: „Életet menteni csak békével és tűzszünettel lehet.” Mit lehet ebben nem érteni. Mi az, hogy aki erőszakoskodik a gyerekeimmel, az anyámmal, annak nyújtsunk kezet. Miért kell Orbán Viktort „Orbán nevűként” aposztrofálni, azaz lépten-nyomon patás ördögként ábrázolni, méghozzá úgy, hogy senkinek semmi oka nincs rá.

Vagy az a baj, hogy Orbán a béke oldalán áll? Ellentétben az Európai Unióval, amely nem győzi a fegyvereket szállítani Ukrajnába. Pedig anno Németország is közel állt a békepártisághoz. Kezdetben még csak sisakokat akart szállítani Ukrajnának, ma már a tankoknál tartanak, s ahogy Zelenszkij követeli a vadászgépeket, valószínűsíthető, hogy ebből sem maradnak majd ki Scholzék.

Az, hogy ennek huszonnégy állam vezetője tapsolt az EU-csúcson, elég szomorú. Orbán pedig az osztrák kancellárral és a román elnökkel nem örömködött a vérontás folytatása mellett, amellyel – Zelenszkij szavai szerint – elhúzódó háborúként kell számolni. Minél tovább tart a háború, annál több lesz a halott, a fölösleges vérontás. Zelenszkij azért utazott Brüsszelbe, hogy további muníciót kalapozzon össze. Jevtusenko azt mondja: „A vérontás csak vérontást szül, abból pedig még jó soha senkinek nem származott.”

Ha Gyurcsány lett volna a magyar miniszterelnök, akkor Brüsszelben bizony nagyon is tapsolt volna. Együtt kolompolt volna a nyájjal. Egyszerűen nem tehet mást. Nem mintha akarna. Nem véletlenül gurulnak a dollárok. Nem véletlenül szívnák meg a magyarok Gyurcsány tapsát.

Persze a magyarok Gyurcsánnyal mindig megszívják. Most az a baja, hogy Orbán a béke pártján áll. Kezet a békére képes nyújtani. Ezzel szerinte rongynemzet leszünk. Ha háborúzunk, akkor pedig nem leszünk rongynemzet. Meredek logika. Így csempészi bele kusza bejegyzésébe Dobrev Klára „érdemeit.” „Aki hazát vezet, tudnia kell nehéz úton is vinni mindenkit.” Magyarán a háború útján. Biztató perspektíva. És Dobrev nem tiltakozik a vérontás retorikája ellen sem. Neki is úgy jó, ahogy az EU-nak. Ahogy a guruló dollároknak jó.

Gyurcsány szerint nehéz úton „Orbán nem tudja” vezetni a hazát. Mert a magyarok érdekei megakadályozzák, hogy Gyurcsány kedvére kormányozzon. Tegyük hozzá: hála Istennek. „Dobrev tudni fogja” – tromfol a Böszme, elhintve az esélyt, hogy lesz még miniszterelnök Magyarországon Dobrev Klára. Fogjuk mi még szolgálni a háborúzó Ukrajnát.

Az, hogy a magyarok most humanitárius önzetlenséggel szolgálják a szomszédos országot, hogy millió menekülttel tesznek jót, hogy helyezik őket biztonságba, az Gyurcsánynál szóra sem érdemes. Nála nem számít. Mert nem brüsszeli érdek.

Szerinte ettől rongynemzet leszünk.

Ha ezt ő így gondolja, lelke rajta. Nem véletlenül a legelutasítottabb politikus Magyarországon.

A szerző szerkesztő