Horváth K. József

Vélemény és vita

Gyűlöletkeltés – Lenin szellemében

NAPI KOMMENTÁR

Néha azt érzi az ember, hogy véletlenül kórterembe, ne adj’ Isten, gumiszobába nyitott be, amikor rápillant Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalára, vagy elolvassa hű ideológiai szövetségese, Fleck Zoltán egyetemi tanári – sarzsija szerint jogászprofesszor – nyilatkozatát a Hírklikken.

A gumiszoba már csak azért sem túlzás, mert Gyurcsány kitett két képet az árnyékkormány üléséről, amelyen csaknem három futballcsapatnyi buksifej látható, ami már önmagában jelzi, hogy ott „komoly” munka folyhat. Miközben tudjuk, hogy az egész árnyékkormány nevű társasjátéknak semmiféle közjogi relevanciája nincs. Éppen annyit ér, mintha nem is volna. „Árnyékkormányként” az Országgyűlésben pont annyi joguk van, mint más ellenzéki frakcióba tömörült pártok képviselőinek. Lényegében tehát bohóckodás, amit művelnek. Annyi a különbség, hogy árnyékkormányként voltaképpen meg tudják duplázni maguknak a nyilvánosságot. Mint majd látni fogjuk, nem veszélytelen bohóckodás ez. Amit ugyanis közzétesznek például DK-s sajtótájékoztatóként, azt elmondják még egyszer úgy, mintha az árnyékkormány határozott volna róla. Ügyes! – szoktuk mondani az ilyen rafkósnak szánt, de alapvetően az emberek átverésére irányuló gyakorlatról.

A magyaroknak azonban Gyurcsány már nem tud újat mondani. Ezért az ilyen fotókon, amelyeken az árnyékkormány éppen ülésezik, nem tud mást, mint lesajnálón nevetni.

Vagy itt van ez a jeles Fleck Zoltán, aki nyilvánosság előtti szerepléseivel voltaképpen meghazudtolja magas jogi képzettségét. Emlékezhetünk, a választás előtt azzal tömte a nyilvánosság fejét, hogy amennyiben az ellenzék nem nyer kétharmaddal, úgy feles törvénnyel kell megváltoztatni az alkotmányt, sőt felfüggeszteni. Szó szerint: „Nagy valószínűséggel egy ’22-es ellenzéki győzelem után időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről.” Ha ezt egy joghallgató az államjog vizsgán felelet gyanánt produkálja, borítékolható, hogy repül, a professzor viszont nyugodtan taníthat tovább az ELTE-n. Sőt! Fleck például DK-t se tette helyre szakmailag, amikor kijelentették, hogy az Alaptörvény „fabatkát sem ér”, ami maga a jogállamiság meggyalázása. S hogy mennyire komolyan gondolták a jogtiprást, arra Arató Gergely kijelentése a jó példa: „Legyen világos, Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor a kukába kell hajítani ezt az Alaptörvényt.” Fleck professzor ezután is hallgatott.

Látható, hogy a DK-val kapcsolatos szakmai ténykedése egyenlő a gumiszobák lakóinak jogi teljesítményével.

S hogy nemcsak a múltban, hanem a jelenben is aktuális a kórterem emlegetése, arra a legfrissebb nyilatkozata a példa. Fleck a Hírklikken kijelentette: „Nem kormányváltásra, hanem az egész rendszer lecserélésére van szükség, mert halálos veszélyben van az ország jövője.” Ez még annál is nagyobb őrültség, mi több, jogi nonszensz, mint a jogállam felfüggesztése.

Minden ilyen változáshoz ugyanis szükséges a választáson megszerezhető kétharmad, ami Gyurcsánynak belátható időn belül nem lesz meg, ez bizonyos. Minden ettől eltérő javaslat – Varga Zs. András Kúria-elnök szavaival – alkotmányos puccs. Tudja ezt persze Fleck is, mégis ráfér az arcára, hogy ilyeneket jelentsen ki.

Ha persze hozzávesszük, hogy Fleck korábban még arra is képes volt, hogy védelmébe vegye Gyurcsány 2006-os terrorcselekményeit, illetve hogy a Gyurcsány által átadott Szabad Sajtó díj büszke tulajdonosa legyen, akkor már érthetőbb a helyzet.

Nem jogászi gumiszobázásról lehet itt szó tehát, sokkal inkább a gyanútlan közvélemény erre fogékony részének a félrevezetéséről. A hergelésről, az Orbán elleni gyűlöletkeltésről. Méghozzá Lenin szellemében. A bolsevik vezér a következőképpen instruálta az Igazságügyi Népbiztosságot 1922-ben: „A bíróság nem azért van, hogy megszüntesse a terrort, hanem hogy megalapozza és legitimálja.”

Nem árt ezt a szókimondó valóságot mindenkor észben tartani. Elvégre most is bolsevikokról van szó.

A szerző szerkesztő