Horváth K. József

Vélemény és vita

A DK tagadná a külföldi érdekek szolgálatát, de nem hiszik el neki

Napi kommentár

Érdemes felidézni a negyedszázada lezajlott Postabank-botrányt, amikor egy biztosító alkalmazottja körlevelében azt terjesztette, hogy a pénzintézet bedől. A rémhír nyomán kialakult pánik hatására a betétesek megrohamozták a bankot, és két hónap alatt mintegy 25–40 milliárd forint közötti összeget vettek ki. Az 1997-es helyzetre kísértetiesen hasonlítanak azok az SMS-ek, amelyeket ismeretlenek küldtek szét jelentős számban, s amelyekben az volt leírva, hogy „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert »a gazemberek ellopják«”. Szintén emlékezhetünk Soros György harminc évvel ezelőtti, angol font elleni támadására, amellyel sikerült is tönkretennie a brit fizetőeszközt, illetve arra a suttogó, de régóta a felszínen lévő információra is, hogy a forint gyengülése mögött is külföldi spekuláció állhat.

Az újabb SMS-akcióban szintén egy forint elleni támadást valószínűsíthetünk. Mi több, az SMS-ek tartalma érdekesen hasonlított a DK-s Varju László e témában tartott sajtótájékoztatójára: „Azonnal tisztáznia kell az Orbán-kormánynak, hogy nem nyúlnak hozzá az emberek bankban tartott pénzéhez, mert a bizonytalanság akár bankpánikot is okozhat.”

A Márki-Zay Péter által elismert, a baloldalt támogató guruló dollárok már rendőrségi nyomozással vizsgált ügyének ismeretében kevesen gondolnának másra, mint újabb, a forint ellen indított külföldi támadási kísérletre, a külföldi érdekek szolgálatára. Így az átlagembernél szélesebb körű információval rendelkező Kocsis Máté nem alaptalanul jelenthette ki Facebook-bejegyzésében: „Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a Magyar Országgyűlésben tisztséget nem viselhet.”

Erre jön a nagy moralista „kvízprofesszor”, Vágó István a DK TV-ben, és körmönfont magyarázkodásba kezd, hogy miért nincs úgy, ami úgy van. Idézem: „Bármelyik ellenzéki formátum, akár párt, akár civil szervezet mond valamit, arra rögtön rásütik, hogy ez a dollárokért megy. Azért mondják azt, amit mondanak, mert ez a megrendelés. Ezzel szemben úgy áll a dolog, hogy azért kapnak támogatást innen, onnan, amonnan, és ha ebben van jogszerűtlen, akkor azt nem lenne szabad csinálni. Nem hiszem, hogy van. Hanem azért kapják a támogatást, mert azt mondják, amit mondanak. És nem azért mondják azt, amit mondanak, mert külföldi támogatást kapnak.”

Tehát ha innen-onnan kapnak támogatást, és az jogszerűtlen, akkor azt nem lenne szabad csinálni. De csinálják. Ahogy el akarják tagadni a külföldi pénzek hozzájuk való megérkezését is, de nagyon nem sikerül nekik. Miért állna ugyanis Varju László magánszemélyként a nemzetellenes SMS-ekben foglalt üzenetek hullámhosszára, ha ez nem volna a DK érdeke, ha Dobrev Klára nem visítaná a sajtótájékoztatója után, hogy el a kezekkel a bankpánikot emlegető Varjú Lászlótól?

Végül idézzük még fel Gyurcsány Ferenc által – már DK-elnökként – 2013-ban az MSZP-hez érkező pénzekről mondottakat: „Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk.” A dolog tehát nem tegnap kezdődött. A baloldal nemcsak korrupciós ügyekkel volt tele, hanem innen-onnan odaérkező pénzekkel, guruló dollárokkal is. Tagadhatja Vágó István, hogy nem azért mondják azt, amit mondanak, mert külföldről támogatást kapnak. Tagadhatja. Csak éppen ezt egy józan ember sem hiszi el nekik.

A forint körüli bizonytalanság növelése, a gazdasági káosz előidézése kísérletének középpontjában ugyanis egyetlen cél lebeghet, a regnáló kormány, konkrétan Orbán Viktor külső segítséggel való megbuktatása. Ez pedig nem másnak, mint a gyurcsányista baloldalnak az elemi érdeke, amely tudván tudja, hogy demokratikus úton reménytelen számára a hatalom megszerzése.

A szerző szerkesztő