Kelemen András

Vélemény és vita

Csaba testvér október 23-ája

Ahhoz, hogy a felkészült munkaerőt jelentő fiatalok biztos megélhetéshez jussanak, meg kell találni a minőségi termelőket, és ki kell alakítani a termékek piacát

Azt hihetnénk, hogy az alig két és félezer lakost számláló Csíkszentsimon behúzódik Tusnádfürdő árnyékába. Ehhez képest itt működik a Szent László Gyermekvédelmi Központ, és Böjte Csaba (Dévai) Szent Ferenc Alapítványa 2015 óta működteti a „Fiúk házát”. A kollégium legfontosabb törekvése: a gondozott gyermekek felkészítése a munkaerőpiacra. Ennek keretében vendéglátóipari szakmunkás, valamint lovászképzés zajlik, ezen kívül gépkocsik és mezőgazdasági gépek szerelését tanulják a fiatalok. A lovászképzéshez lovarda kellett, és ha már ez megvolt, akkor erre lovasközpont épült. 2016-ban itt tartották a hagyományos alcsíki huszárvetélkedőt, összevonva a pünkösdi királyválasztás népi játékaival.

Csaba testvér azonban ennél is tovább lépett. Ahhoz, hogy a felkészült munkaerőt jelentő fiatalok biztos megélhetéshez jussanak, meg kell találni a minőségi termelőket, és ki kell alakítani a termékek piacát. Erre is került ember: németországi vállalkozói tapasztalataival hazaérkezett rokona, Böjthe Kálmán, aki megszerzett gazdasági tudását, kapcsolatrendszerét és anyagi erejét – előbb Magyarországon, majd Székelyföldön is – elsősorban az innováció szolgálatába állította. Az általa alapított Blue 7 konzorcium a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel együtt dolgozva tehetséges hallgatók ötleteit fejleszti jól eladható, ütőképes termékekké. Ezen árucikkek brandje a „Déli harangszó”. Csíkszentsimonban most például bemutatkozott a három zöldséglisztből: cékla- (piros), karfiol- (fehér) és spenót- (zöld) lisztből készült pizza, ami a nemzeti színeken túl ízével is csalogatta a kíváncsiskodó tömeget. A lovasnapi bemutatón feltűnt a különlegesen nagy adag folsavat és omega3 zsírsavat tartalmazó „Kismama tojás” (székelyek számára inkább: „tikmony”), amely azonban a megnevezetteken túl mindenki számára segíthet egy kicsit egészségesebben táplálkozni. Lehetőség volt a már polcokra került gluténmentes ízletes keksz megkóstolására, amit ez alkalomra az egyik cég belga (!) cukrásza fejlesztett ki. A Blue 7 fő törekvése azonban az, hogy a kifejlesztett termékeket összehozza a megbízható termelőkkel, s így egyszerre biztosítsa a minőségi terméket előállítani képes munkaerőt, és biztos megélhetést kínáljon a kistermelőknek. Ez egyszersmind az erdélyi falvak népességmegtartó erejét is növeli.

A csíkszentsimoni ünnepségen ott voltak azok a cégek is, amelyek a Székelyföldön dolgozva váltak a „Déli harangszó” részeseivé. Itt meg lehetett ismerni és kapcsolatba lehetett lépni velük. Böjthe Kálmán mint tehetős és felelős erdélyi ember maga is régóta figyeli Csaba testvér embermentő, nemzetmegtartó tevékenységét. Mélyen a zsebébe tud nyúlni, ha jó ügyekről van szó.

A Szent Ferenc Alapítvány házaiból életkezdőként kirepülő fiatalok komoly kihívásokkal szembesülnek: mindent a maguk erejéből, szinte a nulláról kezdve kell felépíteniük. A Blue 7 ebben is igyekszik segíteni. Ennek bizonyítékaként átadott egy faházat, ahol a fiatalok már most megkezdhetik a termékek előállítását.

A kapcsolódó faipari és építőipari cégek által felkínált kapós termékek, amelyek a természet megőrzését tűzték ki célul, új munkahelyeket kínálnak a tanulásra és tapasztalatszerzésre éhes, de az üzleti életben még nem járatos fiatalok részére, másrészt ugródeszkaként szolgálhatnak az önállósodni vágyók számára.

Mindez újabb befektetéseket igényel. Ezért Böjthe Kálmán távlatban gondolkodik: egyszerre készül a budapesti, New York-i és a Székelyföldhöz közeli bukaresti tőzsdére.

Közös erőfeszítésük nyomán megvalósulhat Böjte Csaba testvér sok évvel ezelőtt felvetett gondolata: „Miért nem állunk neki magunknak olyan élelmet termelni, ami jó, finom és egészséges is, miért kell, hogy mások etessenek bennünket? A mezőgazdasági munkát mint embert emberré tevő földművelést fedezzük fel újból, s kertjeink, földjeink legyenek a mi áruházaink!” Székelyföldön – akár az egész Kárpát-medencében – adott az önellátó mező- és erdőgazdálkodás lehetősége. Élnünk kell vele.

Így ünnepelték Csíkszentsimonban az idei október 23-át.

A szerző volt külügyi államtitkár, a Nemzeti Fórum alelnöke