Bán Károly

Vélemény és vita

Gördülő dollárharc

álláspont

Most, hogy kirobbant a botrány, pontosabban Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elkotyogta a titkot, hogy az Egyesült Államokból összesen 1,8 milliárd forint érkezett a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára, a magyar baloldal számára a nemzetközi helyzet rögvest fokozódni kezdett. Reménybeli, ám elbukott Messiásuk valószínűleg megfeledkezett arról, hogy júniusban mit is mondott. Jelesül arról, hogy bejelentette, még a választást követően is érkezett mintegy négyszázmillió forintnyi dollár az Amerikai Egyesült Államokból, amiből éppen ki tudták fizetni a még hiányzó számlákat.

Na most, lehet ezt a kijelentést csűrni-csavarni, így vagy úgy, de ha ennek a pénznek semmi köze a parlamenti választáshoz, a kampányhoz, akkor júniusban a pénz megérkezését mégis miért hozta összefüggésbe a választási elszámolással? Ráadásul, ha valaki már nem emlékezne, maguk az ellenzéki pártok is reklamálni kezdtek, amikor Márki-Zay jelezte a pénz megérkezését, hogy a miniszterelnök-jelölt még nem számolt el teljes mértékben a kampányköltésekkel, mi több, úgy érezték, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester, illetve „civil” mozgalma még az adósuk.

Innen sikerült Márki-Zay Péternek mostanra – amikor a rendőrségi nyomozás híre is kiszivárgott, s tiltott pártfinanszírozás gyanúja merült fel az amerikai pénzek kapcsán – oda eljutni, hogy az onnan érkező névtelen adományokból egy fia dollár, sőt egy fia forint sem került a pártokhoz. Csupán a magyar politikai kultúra megváltoztatására fordították a csaknem kétmilliárd forintnyi adományt az első centtől az utolsóig.

Tegnap megérkezett a felmentő sereg élén a fődonor is. Az Action for Democracy elnöke, Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester főtanácsadója, a Bajnai-kormány korábbi államtitkára, a baloldali háttérembere szívhez szóló üzenetet tett közzé közösségi oldalán. Ebben kifejtette, hogy csak a diaszpórában élő számtalan magyar által összeadott pénzből támogatták a Mindenki Magyarországa Mozgalmat. Az amerikai magyar kisdonorokat (az ENSZ adatai szerint az Egyesült Államokban nyolcvanezer magyar él) összegyűjtő Korányi arról már nem tett említést, hogy a Karácsony Gergely által összegründolt 99 Mozgalom sokáig szintén szerepelt az Action for Democracy honlapján, mint a magyar demokrácia egyik letéteményese, egészen addig „míg le nem lepleződtek”.

Korányinak tehát nem tűnt fel, hogy Karácsony Gergely – szemben Márki-Zay Péterrel – nem csupán civil, hanem nagyon is pártember, a Párbeszéd társelnökeként és listavezetőjeként indult a választáson, ilyenformán külföldi állampolgároktól pénzt el sem fogadhatott volna. Úgy is fogalmazhatnánk, úgy tűnik, Karácsony esetében a 99 Mozgalom csak egy fedőszervezet, amelyen alkalmasint átfolyatható az adomány a nemes célra, a magyar kultúra megváltoztatására. Korábbi terminológiák ezt a tevékenységet még fellazítási politikának nevezték, pláne olyan időkben, amikor az imperializmus még ősi ellenségnek számított. Még az is megesett az ország keleti végén, hogy egy bizonyos Valentyina Tyereskova szocialista brigád a bomlasztás miatti felháborodásában hadüzenetet kívánt küldeni az Egyesült Államoknak.

Megjegyezzük, a városházi Anonymous-videóban például Bajnai Gordon harcostársa, Gansperger Gyula CIA-ügynöknek nevezte Karácsony Gergely párttársát, Szabó Tímeát, a Párbeszédet pedig Magyarország amerikai ügynökpártjaként írta körül. Az amerikai magyar diaszpóra titokzatos, soha nem látott mértékű dollárzivatarában Márki-Zayt és Karácsonyt mentegető „dollárpapa”, Korányi Dávid arról sem tesz említést, hogy a demokrácia exportálására is léteznek donorszervezetek, amerikai kormányzati progresszív szárnyak, emberjogi csoportok, pénzalapok, amelyek akár kormánypénzekből is segítik a rezsimváltásokat, rózsás és narancsos forradalmak kirobbantását a nekik nem tetsző nemzetállamokban.

Holott valójában erről kellett volna írnia a nemes, az igazi szabadságot elhozó kulturális dollárharcban.

A szerző újságíró