Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Menekülés

Kétperces

Végre valami reménysugár! – sóhajtott föl J. Károly, amikor a szeme megakadt a hirdetésen: „Meneküljön el velünk a hűvös téli napok és a rezsiszámlák elől!”

Noha J. Károly rezsiszámlái nem emelkednek – eddig is hozzászokott, hogy ne pazarolja az energiát az utca fűtésére, és a villanyt se felejtse égve éjszakára –, a hideg téli napok sem fogják kellemetlenebbül érinteni, mint korábban, az emelkedő árak látványa elől azonban szívesen elmenekülne. Már a kávét sem tudja olyan jóízűen kortyolgatni, hiába van ott neki a büfés Eszter látványa!

A bérleti díj és vele együtt a munkahelyi büfé rezsije, a kávébab, a cukor, a tejszín és a néha ellenállhatatlanul csábító tejszínhab árának emelkedése több mint másfélszeresére emelte a kávé árát is. A három helyett ezért csak kettőt iszik, a látogatások számát viszont nem csökkentette, mert a büfés Eszter látványának az ára szerencsére nem emelkedett.

Mégis kíváncsi volt, milyen menekülési lehetőséget kínálhat a hirdetés, így tovább olvasta. „Nyaraljon egy egzotikus karibi országban, az örök napsütés hazájában!”

Csábító a gondolat – sóhajtott megint egy nagyot J. Károly. A Balatonra sem jutott el az idén, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddig csak egyszer nyaralt a magyar tenger partján, az úttörőtáborban. Most viszont egyenesen Dominikára utazhatna. Már 572 ezer forinttól megteheti a foglalását!

Haha! – változott át a sóhajtása kínos nevetéssé. – Hahaha! Ennyi pénzért több mint két éven keresztül be tudja fizetni a rezsicsökkentett fűtés-, villany- és vízdíjakat, beleértve a közös költséget, tehát még a szemétszállítást is.

Ha lenne ennyi pénze egy ilyen „menekülésre”, neki bizony semmi kedve nem volna menekülni a hideg tél és a rezsiszámlák elől, legfeljebb kicsit még takarékoskodna, hogy ne egyedül, hanem a büfés Eszterrel utazzon el, pusztán az élvezet kedvéért. A szórólapon az is ott állt, hogy Tunéziába már az egyéves rezsiszámla áráért is eljuthat „last minute” akcióban, bár igaz, hogy abban nincsen benne a közös költség.

Eszébe jutott, hogy a híradóban nemrég azt hallotta, a német nyugdíjasokat Görögország megmentheti a fagyhalál elől. A turisztikai miniszter üzenete szerint a németeknek nem kell stresszben élni a közelgő fagyhalál miatt, ha úgy döntenek, hogy a hideg hónapokat a mediterrán Kánaánban töltik el. Volt ebben az üzenetben némi irónia, gondolta J. Károly, de az utazási iroda dominikai ajánlatát egyenesen felháborítónak tartotta.

J. Károly titkon azt az időt várta, amikor kitör a béke, és nyugdíj előtt még valóra válthatja régi álmát, hogy elutazzon Szentpétervárra.

A szerző irodalomtörténész