Petrin László

Vélemény és vita

Dobrev Klára „Apró-pénzre” váltaná tehetségét

Dobrev Klára megunta az élet napos oldalát és átment annak árnyékos oldalára. Mindennél valószínűbb, hogy egy régi bolsevik családi hagyományt szeretne feleleveníteni, de kicsit modernizált változatban. Ugyanis néhai nagyapja, Apró Antal, aki személyesen felügyelte Nagy Imre és mártírtársainak koncepciós perét a kommunista Néróval, Kádár Jánossal karöltve 1956. november 4-én a törvényes magyar kormány ellenében jelentette be a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakítását.

Persze Dobrev Klárának ma már csak árnyékkormányra telik, valódi hatalommal rendelkező kormányra nem futja, így nem tudta Apró-júdáspénzre váltani tehetségét. Annyi a különbség, hogy most nem áll egy idegen hatalom, az egykori Szovjetunió az ország határin belül szuronyokkal és tankokkal az unoka háta mögött. Viszont semmivel sem veszélyesebb a minden határon, a morális határokon is előszeretettel átgázoló globális háttérhatalom, amely bátorítja és támogatja az árnyékban hűsölő Klára asszonyt.

A volt kommunisták részéről mindig is töretlen maradt az akarat az egykori politikai és üzleti befolyásuk átörökítésére. Ne legyenek kétségeink, soha nem tettek le arról, hogy restaurálják a rendszerváltáskor elveszített hatalmukat. E tekintetben tipikus, hogy napjainkban Dobrev Klára személyében az Apró-család harmadik generációja bejelentkezett a hatalomért, és bár komikus módon, de egy árnyékkormány élén hasítja az ellenzéki politika egét. Már hét évtizede annak, hogy a dinasztiát alapító hírhedt kádári főkáder, Apró Antal, a zsidó tulajdonosától kalandos módon hozzákerült szemlőhegyi villában tengetve a bolsevikok sanyarú életét, gondolt egy nagyot és elkezdte tervezgetni családja hatalmi térfoglalását.

Az internacionalizmus eszméjéhez hűen Apró Antal lánya, Piroska házasságkötése révén a bolgár kommunista fővonalhoz tartozó Petar Dobrevvel erősítette a família szerteágazó és szövevényes bolsevik kapcsolatrendszerét. Aztán a rendszerváltás időszakára kommunista főelitté combosodott Apró–Dobrev-klán 1989–1990-ben sikeresen átmentette és meg is szilárdította hatalmi pozícióit. Majd a rendszerváltás korai, a posztkommunista anarchia éveiben a komprádor prominensek krémjeként tovább növelte befolyását.

Azonban 1998-ban, a Fidesz kormányra kerülésével a helyzet megváltozott. Az Apró–Dobrev-család érdekeinek politikai érvényesítéséhez ekkor már egy frontvonalbeli politikusra is szükség mutatkozott. Kapóra jött a családnak az ifjú szocialisták fényes szele által odafújt és ’95-ben beházasodott, fiatal, törtető, ifjúkommunista vezetői múlttal rendelkező, ám semmilyen politikai tehetséget nem mutató Gyurcsány Ferenc. Ha megnyerték, hadd vigyék, ha már nem jutott nekik egy mosdatlan szájúnál különb (balatonőszödi beszédből például „elk…..tuk, nem kicsit, nagyon”, „ez a k….va ország”)! Gyurcsány felépítése nem kevés energiájába, könnyhullajtásába és idejébe kerülhetett a családnak. Már jóval politikai színre lépése előtt megkezdődött emberünk formába hozása annak érdekében, hogy használható figurát faragjanak belőle.

Aztán eljött a debütálás ideje, 2002-ben az akkor még csak harmincéves Dobrev Klára, Ferike felesége, édesanyja példáját követve Medgyessy Péter kabinetfőnöke lett. Ezért aztán nem is lepődhettünk meg azon, hogy férjének rögtön sportminiszteri állás dukált, ámbár Gyurcsány annyit értett a sporthoz, mint szamár a szaxofonhoz. Arra azonban mindez jó volt, hogy megkezdődjék Gyurcsány pozicionálása, aki rövid idő múltán, 2004-ben, egykori kiváló ifjúkommunista vezetőhöz illően, Medgyessy Pétert hátba szúrva be is ülhetett annak székébe.

Egy ideig ez a bolsevik hatalomátmentő modell kiválóan működött. A család a háttérből láthatatlanul irányított, a politika forgószínpadán pedig Gyurcsány Ferenc az európai értelemben vett modern szociáldemokrata politikus szerepét imitálva ropta pávakakastáncát és szórakoztatta a nagyérdeműt. Olykor még maga is elhitte, hogy ő valóban az, akinek a szerepében tetszeleg. A projekt azonban 2009-ben megingott. Végül az utolsó pillanatban ördögi agyafúrtsággal sikerült gondoskodni arról, hogy Gyurcsány Ferencet egykori politikai bajtársa és közeli üzlettársa, Bajnai Gordon váltsa a kormányfői székben. Így az Apró–Dobrev-klán egy huszárvágással megoldotta, hogy továbbra is közvetlen hozzáféréssel rendelkezzen a „mézesbödönhöz”.

A balliberális hatalom 2010-ben bekövetkezett földrengésszerű összeomlása utáni MSZP-s belharcokban Gyurcsány csúfos vereséget szenvedett. Mindez azzal fenyegetett, hogy a klán kiszorul a politikai hatalomból. Azonban az Apró–Dobrev-család most sem tett le arról, hogy restaurálja egykori hatalmát. Ezt a célt szolgálta a családi vállalkozásként összetákolt Demokratikus Koalíció (DK). Ha kicsi is volt az új politikai formáció, de legalább teljes egészében az övék volt, és ellenőrzésük alatt állt, mára pedig szépen kinőtte magát.

Időközben azonban az Apró–Dobrev-klánnak szembesülnie kellett azzal, hogy Gyurcsánynak 2006-ban bekövetkezett soron kívüli brutális zuhanórepülése tovább folytatódott és minden erőfeszítés nélkül sikerült a legelutasítottabb politikussá leküzdenie magát hazánkban. Mentve a menthetőt, a családnak nem maradt más választása, mint a politikai agyhalott Gyurcsány Ferencet a frontvonalból kivonni és lecserélni a szellemileg lényegesen ütőképesebb feleségére, Dobrev Klárára. Ezzel a kockázatos előremeneküléssel a klán egy harminc éve jól működő hatalomátmentő modellt rúgott fel, mert így egy vér szerinti családtag került a politika élvonalába, aki 2019-ben, bekerülve a DK színeiben az unió parlamentjébe, hozta is a formáját.

Nem hezitált egy percet sem. Alighogy megmelegedett rajta a mundér Brüsszelben, a bolsevikokra jellemző vehemenciával, de már szociáldemokrata álarc mögé bújtatott formában ízibe neki is rontott a keresztény vallásnak és hazánknak. Uniós hazaáruló felszólalásait látva döbbenetes, hogy szellemileg mennyire lekopírozott mása felmenőinek, és mennyire képtelen az igazmondásra. De hát férjének is hasonló gyengéi vannak, hiszen 2006-ban Balatonőszödön ő maga ismerte be, hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este”.

Most pedig ott tartunk, hogy Klára asszony engedett szeretett férje unszolásnak, és a DK a napokban bejelentette, felkérte Dobrev Klárát, alakítsa meg a magyar történelem első igazi árnyékkormányát. Arra nem adtak magyarázatot, hogy szerintük milyen is a nem igazi árnyékkormány, és az övék mitől igazi? Talán Klára asszonynak és a többieknek sikerül átugorniuk a saját árnyékukat is? Summa summarum, a szemkilövető párt uniós parlamenti képviselője elfogadta a felkérést, és meg is tartotta „árnyék-székfoglaló árnyék-miniszterelnöki beszédét". Aligha hihető, hogy Dobrev Klára ne lenne tisztában az úgynevezett árnyékkabinetekre vonatkozó valódi ismérvekkel. A normalitás szintjén egy árnyékkormány célja általában annak a bemutatása, hogy bizonyos kérdésekben az adott ellenzéki párt hogyan cselekedne, ha kormányon lenne. Ezáltal az adott párt saját alternatív kormányzóképességét igyekszik demonstrálni a közvélemény előtt.

Azonban az áprilisi összellenzéki vereség után és az azóta is tartó folyamatos népszerűségvesztés ellenére Gyurcsányéknak kiperdülni a porondra egy árnyékkormánnyal több mint kacagtató. Arról már nem is beszélve, hogy az árnyékkormány árnyékminiszterelnöke (lassan már csak halovány árnyéka egykori szépreményű önmagának) nem tud önálló narratívával, a polgárok többsége számára vonzó célokkal szolgálni. Siralmasan mondanivaló-hiányos programbeszédéből ordít a szellemi kiüresedés. Katasztrofális célnélküliségéből adódóan semmi másból nem áll az árnyékprogram, mint a Fidesz és Orbán Viktor tagadásából és szidalmazásából. Dobrev Klára ellenzéki stratégiája csupán ennyi: „orbánozással” bármi megmagyarázható.

Várhatóan tovább folytatódik Dobrev Klára hisztérikusan harcos ámokfutása. Hirtelen támadt küldetéstudattól megvilágosodott további semmitmondó nyilatkozatokra lehet tőle számítani, amellyel radikális árnyékminiszterelnökként szélsőséges gondolatokkal fogja majd hergelni hallgatóságát. Azonban mindez a bohóckodás ne tévesszen meg bennünket, nem valószínű, hogy ez lenne az Apró–Dobrev-klán végső célja. Ugyanis ez semmit nem hoz nekik a konyhára. Azt sem tartom valószínűnek, hogy Klára asszonyt az árnyékkormányban történő parádézás annyira földobná. A felszín mögött egy rejtett stratégia sejlik, amelynek célja Dobrev Klára további politikai pozicionálása, felkészítése, majd a maga idejében teljes csúcsüzemmódba kapcsolása.

Az uniós képviselőség is kiváló alkalom arra, hogy Klára asszony folyamatosan tréningezzen, és ráadásul még jól is fizetik érte. Már csak hab a tortán az árnyékkormányával végzett parasztvakítás. Mindezek kiváló felkészülési színterek az igazi célt jelentő 2026-os hazai parlamenti választásokra. Borítékolható, hogy ő lesz az ellenzék csúcsjelöltje. Gyurcsány a háttérből igazgatva az ellenzéki sorokat már a hatalom lehetőségének a közelébe sem fog engedni többé holmi Márky-Zay-féle eszelősöket. Klára asszony pedig megpróbálja majd a családi küldetést beteljesíteni, az Apró–Dobrev-klán politikai és üzleti befolyását átörökíteni a következő generáció számára.

Jó lenne végre tudni, hogy kiknek a bűne a valódi elszámoltatás hiánya, és hány kétharmadra van szükségünk ahhoz, hogy megszabaduljon az ország a bolsevik háttértől, mert az elvtársak és utódaik szinte minden területet behálóznak.

A szerző jogász