G. Fehér Péter

Vélemény és vita

Szokd meg!

álláspont

És szembejött a valóság. Jó, mondták már előzőleg is, hogy ez fog történni, de akkor még csak kevesen gondoltak bele, hogy ez így meg is eshet velük. A minap éppen ezért a németeket némileg hideg zuhanyként érte, hogy kormányuk szeptember elsejétől kötelező takarékoskodási intézkedéseket rendelt el. A hideg zuhany most még csak átvitt értelemben értendő, még nem kötelező, viszont tilos lesz fűteni a középületek nem állandó tartózkodásra használt helyiségeit, és a folyamatosan használatban lévő szobákat is csak 19 Celsius-fokra szabad felmelegíteni. Eddig 20 Celsius-fok volt az irányadó.

Ezt még csak valahogy lenyelik a németek, de valószínűleg nehezebben fogják megemészteni, hogy az elektromos vízmelegítőket, amelyeket elsősorban kézmosásra használnak, sem szabad rendeltetésszerűen alkalmazni, jöhet a hideg víz a maximális kényelemhez és tisztasághoz szokott polgároknak. Innen már valóban csak egy lépés a hidegzuhany-kötelezettség, amit már be is ígértek a zöldpolitikusok. Jobb az ilyesmit fokozatosan megszokni, előbb a kézre, aztán a többi testrészre kerül a sor.

A fokozatosság elvét más területen is betartja a német kormány, Mert tilos lesz a középületeket kivilágítani, persze később az utcákat is. A szépkorúaknak ez nyilván nem újdonság, mert több mint hét és fél évtizeddel ezelőtt már megszokhatták a teljes elsötétítést. De hát akkor háború volt. Most is az van, Ukrajnában, úgy nagyjából másfél ezer kilométerre Németországtól. Este tíztől reggel hatig tilos lesz megvilágítani a reklámfelületeket, ugyancsak jól be kell csukni a boltok ajtajait, mindenkinek ellenőriztetnie kell a gázkészülékeit stb.

De ez még semmi, jön még kutyára, vagyis a németekre dér. A tél beálltával mindennél szigorúbb energiatakarékossági intézkedések bevezetésére kerül sor, mert hiába az optimista nyilatkozatok özöne, hogy a gáztározók november elsejére 95 százalékos feltöltöttségi szinten lesznek, a számok más mutatnak. Oroszország az eredetileg megállapodott gáz mennyiségének csak a 40 százalékát szállítja Németországnak, ami akár 20 százalékra is eshet, miközben a gáz ára a duplájára nőtt fél év alatt, nem kizárt, hogy a krízis a kormány bukásához fog vezetni.

Nem hagyományos kormányválság jöhet Németországban. A gázhidegháború maga alá temetheti a Zöldeket, mert bebizonyosodik, hogy a radikális méregzöld ideológia nem más, mint egy olyan lázálom, amit íróasztal mellett találtak ki, abból a célból, hogy a hatalomra jutás eszköze legyen. Az arcvesztés már részben meg is történt, mert egyes sajtóhírek szerint Berlinben már komolyan fontolóra vették, hogy mégsem állítják le idén év végén a három, még működő atomerőművet, hanem tovább fogják azokat működtetni, hogy a téli időszakot átvészeljék.

Egy kormányzati bukás végleg a süllyesztőbe lökné az egész „zöldségeszmét”, a csak és kizárólag a megújuló energiákat használni akaró ideológiai bázist, ami az alapja a jelenlegi kormány tetteinek. A hagyományos ideológiák már csak elméletileg léteznek, megszűnt a jobb- és baloldal, a liberalizmus is beleolvadt a nagy ideológiai tégely masszájába, az irányzatok elvesztették sajátos jellegüket, együtt meneteltek a „vad” környezetvédőkkel, akik miatt most a fagyhalál réme sejlett fel Némethonban. A zöld ász mindent visz a szakadék felé, a vörös szocdemeket, a sárga liberálisokat egyaránt.

Mindez épp elég politikai káoszt okozhat Németországban, de mivel Berlin már egy ideje Német-Európában gondolkodik, az álkörnyezetvédők komoly zöldklientúrát építettek ki a kontinensen, így a demokráciaexportot a politikai bizonytalanság exportja válthatja fel. Ez egy újabb csapást jelentene a mára már alaposan meggyengült, a globális befolyás közelébe sem kerülő, Washingtonból dróton rángatott brüsszelitáknak, velük együtt pedig az egész európai közösségnek.

A szerző vezető szerkesztő