Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Grund

Kétperces

A Pál utcai fiúk kötelező olvasmány volt már akkor is az általános iskolában, amikor J. Károly volt tizennégy éves, pedig az nem most volt, hanem több mint negyven éve. Később a filmet is megnézte, és még később a hangoskönyvet is meghallgatta a rádióban. Azaz így nem egészen pontos, hiszen azt a jelenetet, amikor Nemecsek Ernő meghal, kihagyta. Úgyis tudja, hogy mi lett a vége, miért küszködjön megint a könnyeivel!

Az osztályban is kinevették, mikor pityergett. Hiába mondta, hogy ő nem azért sír, mert Nemecsek meghalt, hanem azért, mert hiába halt meg. Mert a grundot, amit a többiekkel együtt védett, beépítették. Akkor jött rá, hogy a szabadság is csak illúzió, mert amikor azt hisszük, hogy végre szabadok vagyunk, felhúzzák az emeletes házat, amelybe beköltözik egy bank, vagy olyan irodák lesznek benne, mint amilyenben ő is dolgozik, és ahol egyáltalán nem érzi magát szabadnak.

A grundért nekik nem kellett megküzdeni, a faluban minden utca és a kertek alja, a gyümölcsösök meg az erdő széle grund volt, bármit lehetett játszani, kurucost és indiánost is, de még a szomszéd cseresznyéje sem volt tiltott gyümölcs. Einstandot hajtottak végre, azaz lefoglalták maguknak a cseresznyét, pedig nem ők voltak az erősebbek, de a szomszéd nem akarta elrontani a játékukat, mert biztosan emlékezett rá, hogy egyszer ő is volt gyerek. J. Károly, akit akkor még Karcsinak hívtak, mint most a teknősét, A Pál utcai fiúkból ismerős kifejezésre a minap figyelt föl ismét, amikor a rádiót hallgatta.

El akarják venni tőle a gázt meg az áramot! J. Károly megtakarított energiafogyasztásából is hadizsákmány lesz, és ha nem adja, majd erőszakkal fogják elvenni tőle a tizenöt százalékot. Pedig kiszámolta, hogy ha még annyit spórol, mint amennyit előírnak, akkor a felét sem fogja fogyasztani az átlagnak, mert addig is spórolt, mikor nem volt energiaválság, csak a fizetése volt válságban.

Mindemellett áldotta a sorsát, hogy nem nő, és nem valamelyik nyugati országban él, mert ha esténként nem kapcsolják be a közvilágítást, egykönnyen megerőszakolják az olyanok, akiknek ez hozzátartozik a kultúrájukhoz. Persze, az sem garancia, hogy férfi, mert hallott ő már olyat is, hogy valaki például egy kecskével csinálta azt, amit általában nem szoktak azok, akiknek ez nem tartozik hozzá a kultúrájukhoz. És hiába lesz rajta két vagy három pulóver, végül azt is einstandolni fogják, nemcsak a fűtést meg a világítást.

A büfés Eszternek hiába is javasolná, hogy bújjanak össze, Eszter nem elég nyitott rá, a kapcsolatuk egyelőre megmarad a női magazinok cikkeinek megvitatásánál. Legutóbb épp arról beszélgettek, hogy a paleo étrendet mennyire érinti az infláció és az energiaválság, meg hogyan lehet a háborúban egészséges életmódot folytatni, feltéve, hogy nem találja el az embert egy amerikai rakéta, ami hivatalosan nem amerikai, hanem orosz.

Fölrémlett előtte, hogy a szankciók leve is olyan hideg lesz a fűtetlen szobában, hogy torokgyulladást kap tőle, és amikor végiggondolta, hogy kik hozzák meg ezeket az intézkedéseket, eszébe jutott még egy szó a regényből. – Gittegylet!

A szerző irodalomtörténész