Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Kakas

Kétperces

A kakaskukorékolás úgy hasított bele a hajnalba, mint a kollégája telefonján a riasztójelzés. J. Károly irodai társa minden nap pontban tíz órakor tízóraizott, mert a szokásainak rabja volt és lojális az elnevezésekhez, nem úgy, mint az osztályvezető, aki buzgó módon magolta be a politikailag korrekt szótárakat, így hasonlítani kezdett egy szélkakashoz. S nem mintha a kolléga gyomrában elhelyezett biológiai óra nem tudta volna, hogy mikor van tíz óra, ugyanis a szendvics már háromnegyed tízkor kikerült az asztalra, és a maradék percek gyönyörködő várakozással teltek el, hogy mikor szólal meg a kakas a telefonban.

A kukorékolás amúgy azt jelenti, hogy a kakas megjelöli a saját területét. A kakasok tehát egészen másképpen viselkednek, mint a kutyák. A jellegzetes uralkodói hang nemcsak azt jelzi egy másik kakas számára, hogy merre jár a vetélytárs, hanem azt is, hogy a tyúkok már le vannak foglalva. A tyúkokhoz tartozik a szemétdomb is. Ebben hasonlítanak a városlakó emberekhez, már ami a város melletti illegális szemétdombokat illeti – mások pedig a saját lakásukat rendezik be baromfiudvarként.

Hogy mennyire jó a kakasok hallása, arról J. Károlynak nem voltak hiteles információi. Egyszer azt olvasta valahol, hogy a csirkéké rendkívül jó. Ha nem így lenne, könnyen eltévednének, és belekeverednének egy másik csapatba. Nem beszélve a rókákról, akik utánozni tudják a kakas kukorékolását, de a fia-tal tyúkot, bármennyire ostoba is, ezzel a trükkel nem lehet átverni. Ellenben ha a róka szép sárga kukoricaszemeket szór az útra, egykettőre az odújához vezeti az óvatlan tyúkot, aki hiába kotkodácsol, a kakas épp a szemétdombjával van elfoglalva, így nem tudja kikapirgálni a róka szemét.

A kakas általában napfelkelte előtt szólal meg. Ezzel némelyik a történelembe is bevonul, mint például a bibliai kakas. Róla tudni kell, hogy háromszor is kukorékol, de a nap még nincs sehol, Péter meg azt veszi észre, hogy háromszor megtagadta Isten fiát. A másik híres kakasnak pedig a török szultánnal támadt nézeteltérése, sokan azonban kétségbe vonják a beszámoló hitelességét, mondván, hogy a kakas nem tud beszélni és fél a darazsaktól, ezért a mesék birodalmába száműzték. A kakas nem érezte jól magát a sárkányok között, ezért rögtön a francia forradalomban kötött ki. Mondhatni, csöbörből vödörbe került. Harcias karaktere mindenesetre megmaradt – ezt csak a húsleves szünteti meg, amikor a vödörből végül a fazékba kerül.

A kakashoz amúgy nem érdemes igazodni ébresztőóra helyett, mert gyakran előfordul, hogy már jóval napkelte előtt, az éjszaka közepén megszólal, ha észreveszi a leselkedő veszélyt, és figyelmezteti a tyúkokat. A róka osonását könnyen összetévesztheti a házban lakók horkolásával, főleg ha nyitva van az ablak. A horkoló férjet ebben az esetben egyszerre ébreszti fel a kukorékolás és a felesége könyöke. A férj megfordul, s mikor eszébe jut, hogy vasárnap megint mákos tészta lesz kakasleves helyett, folytatja a horkolást.

J. Károlyt már igencsak bosszantotta, hogy kukorékol valaki, mikor ő még aludna. Napok óta kialvatlanul járt munkába. Egy nap már se ide, se oda, gondolta. Elhatározta, hogy ébren marad, résen lesz, megfigyeli, honnan jön a hang. Lehet, hogy valamelyik szomszédba egy kakas költözött? Vagy egy egész baromfiudvar? – Ennek a végére fog járni.

Három óra lesz, mindjárt megszólal.

J. Károly ekkor leguggolt, fenekét illegetve odasomfordált az ablakhoz, és hangos kukorékolásba kezdett. 

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Az angol beteg

ĀFricska. Ha nem lennék szinte gyermekien örök optimista, akkor most azt írnám, hogy vége a világnak! Botrány Wimbledonban, a világ egyik leghíresebb teniszversenyéről kitiltják az orosz és fehérorosz versenyzőket

Kő András

Kő András

Politika a zöld gyepen

ĀKét fénykép árulkodik arról, hogy 1946 augusztusában a fa­tribünös Fradi-pályán olyan futballmérkőzés zajlott, amelynek szereplői később jelentős szerepet játszottak a magyar történelemben, pontosabban a diktatúra évei­ben