Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Akció

Kétperces

Az akcióknak J. Károly soha nem tudott ellenállni, főleg úgy, hogy egyre magasabbra szöknek az árak. Némelyik már a legfelső polcon jár, s odáig ő fel sem ér, J. Károly ugyanis alacsony, másrészt a fizetése nem képes akkora sebességre, mint az áremelkedés. A tej ugyan olcsóbb lett, az ásványvíz azonban jóval drágább, nem beszélve a péksüteményekről meg a halkonzervről, s még szemüveg nélkül is jól hallja a pénztárnál az inflációt.

Egyik este talált egy kuponokkal teli lapot a postaládában. Megborzongott a váratlan lehetőségtől, hogy egy hétig most mindent húsz százalékkal olcsóbban vehet meg, kizárólag a megjelölt üzletben. Másnap J. Károly a szokásosnál több időt töltött vásárlással, ráadásul azt se tudta, hogy mit, hol keressen, épp azért nem jár ide, mert minden többe kerül. A húsz százalék ellenben a bolondnak is megéri, főleg úgy, ha olyan drágább árucikkeket is megvesz, amit egyébként nem. Sőt, ha valami többe kerül, azon többet spórolhat. A sorban állva ki is tudta számolni, hogy mennyit, mert annak ellenére, hogy a hónap több mint fele eltelt, mindegyik sor hosszú volt. Biztosan sokan kaptak ilyen kupont, és nem volt egyedül ezzel a számolgatással.

J. Károly arra azért gyanakodott egy kicsit, hogy az üzlet így rejti el a húszszázalékos árkülönbözetet, majd a következő héten arra hivatkozik, hogy sajnos, véget ért az akció. De most már mindegy, vett egy rúd szalámit, ha vékonyra vágja, kitart nyárig, egy nagyobb üveg mézet, bár a piacon még így is olcsóbb, tonhalkonzervet a daraboltból, amit sajnált magától, pedig sokkal jobb, s tökmagolajat a salátához, úgyis azt tervezi, hogy áttér az egészségesebb táplálkozásra, meg a prosztatája miatt is. Állítólag a férfiasságnak szintén jót tesz, ami J. Károly esetében egyelőre mellékes tényező volt, mert nem sok esélyt látott rá, hogy kipróbálhatná a hatását.

Hazaútban eszébe jutott, hogy Karcsinak, a teknősnek semmit sem vett, amitől lelkifurdalása támadt. El is döntötte, hogy a salátát megosztja vele, majd kiderül, hogy szereti-e a tökmagolajat. S ha pedig többet mocorogna, mint előtte, vesz neki egy párt a kisállat-kereskedésben. Igaz, hogy Karcsi elég modern és nyugati gondolkodású teknős – nem lehet róla eldönteni, hogy milyen nemű, de egy kísérletet megér.

Akció ide, áremelkedés oda, míg Karcsi igazi nemén gondolkodott, J. Károly föltette magának a kérdést, hogy az emberkísérletek után vajon az állatoknál kötelezővé te-szik-e, hogy úgy viselkedjenek, mint az emberek.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Hárommilliárd

ĀFricska. Most éppen Iványi Gáborról szól az ellenzéki nóta. A metodista lelkészről, aki korábban rabbiképzőt végzett, később egy törpe szekta vezetője lett

G. Fehér Péter

G. Fehér Péter

Harapófogóban

ĀAz amerikai és NATO befolyási övezet lappangó terjeszkedésére nem éppen rejtőzködő moszkvai válasz érkezett