Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Öröm

Gyorsan közeledett a karácsony. J. Károly ezt például abból látta, hogy hétköznap is egyre több volt a vásárló a szupermarketben

Ő csak óvatosan ment be, értve ez alatt, hogy három oltással, két maszkban, gumikesztyűben, de még a tejes-, sörös- és konzervdobozt is alaposan letörölgette alkoholos fertőtlenítővel, mielőtt betette volna a táskájába. Attól félt, hogy hamarosan elfogy a görög abc összes betűje, amivel ezeket a vírusmutánsokat elnevezik.

Most egy olcsó vízforralót keresett, a régiben annyi volt a vízkő, hogy alig fért bele a víz, és rajta kívül vagy hatan kerestek olcsó vízforralót, de J. Károly nem tudta, hogy a vízkő miatt-e vagy ajándékba. A műszaki osztály polcai mindenesetre félig üresek voltak, a kenyérpirító éppen elfogyott, és J. Károly elégedett volt, hogy otthon még működik a pirító. Egyszer ugyan az is el fog romlani, ezért nem árt óvatosnak lenni, majd ritkábban eszik pirítóst reggelire.

Észrevett egy halom műfenyőt, különböző méretekben, az árak azonban annyiban nem különböztek, hogy mindegyik drága volt. Vehetett volna olyat is, ami előre fel van díszítve, de J. Károly arra gondolt, hogy ezúttal is a cserepes tuját állítja az asztalra, mint tavaly. Odateszi alá a két narancsot, Karcsit, a teknőst, hadd ünnepeljen ő is, meg a könyvet, amit saját magának vesz ajándékba.

Most még az adventi koszorú van az asztalon. Egész jó állapotban van, pedig januárban vitte fel a lépcsőház elé kidobott fenyőfák mellől. Igaz, nem volt rajta csak a rózsaszínű gyertya, s mivel J. Károly azt gondolta, hogy elég arra egy is, minden vasárnap azt gyújtotta meg. Sőt még örült is, hogy ez éppen az öröm gyertyája. A színek és a gyertyák jelentését a büfés Eszter magyarázta el, így tőle tudja azt is, hogy nemcsak az örömöt, hanem a hitet, a reményt és a szeretetet is jelképezik. J. Károly már majdnem kimondta, hogy neki szüksége lenne a másik háromra is, de szégyellte volna, ha a büfés hölgy megint megsajnálja.

Majd alaposan végiggondolta, hogy ha be kell érnie a hit, a remény és a szeretet nélküli örömmel, annak mi az értelme? Rögtön el is ment a kedve az örömtől – nem mintha úgy általában látszott volna rajta, hogy örül. De ha már van egy ilyen gyertyája, akkor az örömét mégis ki kellene fejeznie valahogy.

Az egyik polcon aranyszínű műanyag feliratokat vett észre. Talált köztük egy olyat, hogy „Édes Otthon”. Nem került sokba, megvette. A lakásajtó előtt viszont kétségei támadtak. Nem akart hivalkodni mások előtt, ezért úgy döntött, hogy belülre akasztja fel. Éppen odaillett a kukucskáló lyukra.

J. Károly örült, hogy van egy új vízforralója, de annak még jobban, hogy van egy édes otthona. 

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Az ellenzék Bibliája

ĀFricska. A lassan minden ellenzéki orgánum főszerkesztője (Népszava, Hírklikk), Németh Péter karácsony szent ünnepén szomorú, és a hitet siratja

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom