Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Méreg

Kétperces

„Biztos megmérgeztek!” – gondolta J. Károly, mikor még délutánra sem múlt el a reggeli émelygése. Csak üres teát ivott, a villamosról is két megállóval korábban leszállt. Nem volt nála reklámszatyor arra az esetre, ha mégis ki akarna jönni, ami be se ment, és az aktatáskáját sajnálta volna összerondítani.

A konzervekre már régóta gyanakodott. Főleg mióta elolvassa, mi minden kerül a dobozba, és a konzerv nevén kívül a felét sem érti, mégis megeszi. Így jár az, aki sajnálja a pénzt a menüre. Viszont ott még azt sem írják ki, hogy mit tesznek a tányérba, az étel nevén kívül.

Konzervet már napok óta nem evett, a terhességet is kizárta, mert egy Károlynál ez lehetetlen. Egy Dezsőnél is, hiába Izabella. Mikor egy magazinban olvasta, hogy a költő teljes neve Kosztolányi Dezső István Izabella volt, azt hitte, hogy a világ már akkor elkezdett megőrülni, a cikkben azonban rábukkant a magyarázatra is: mindkét keresztszülőjének a nevét megkapta anyakönyvileg. Az ugyan örömmel töltötte el, hogy őt nem J. Károly Károly Karolának hívják, tudniillik Károly és Karola volt a neve a keresztszüleinek, pedig nem is beszéltek össze.

Inkább a rossz levegő miatt lehet hányingere, de azt nem tudja eldönteni, hogy a kinti vagy a benti miatt-e. A kinti szmog ellen is véd a maszk, nemcsak a vírus ellen. A bentit már megszokta, de ha szellőztet, bejön a szmog, a saját lakásában pedig nem fog maszkot viselni.

Pedig biztos, hogy megmérgezték! Ha nem a levegővel, akkor a légkörrel. Persze, nem a tropo­szférára gondol, már ha jól emlékszik még a földrajzkönyvre, hanem a munkahelyire. Az a sok panaszkodás, amit mindennap végig kell hallgatnia, nem tesz jót az egészségének, de a többiek meg abba betegednének bele, ha nem panaszkodhatnának. J. Károly hiába is panaszkodna, őt úgysem hallgatná meg senki.

Azt sem zárta ki, hogy valaki folyton rosszat gondol róla, és a gondolataival mérgezi. Hallott már ilyenről, az egyik ismerősének az ismerősét az asszony zsörtölődése mérgezte meg. De nem volt rá bizonyíték, a boncolás sem mutatta ki. Ő csak az osztályvezetőről szokott néha rosszat gondolni, de az osztályvezető láthatóan szinte kicsattan az egészségtől. J. Károly nem tudott egyetlen ellenségéről sem, aki szeretné megmérgezni a gondolataival.

Akkor a tévé lehet az oka. Egyszer azt mondta a rádióban a pszichológus, hogy ahány tévé van a lakásban, annyi magány van a családban. A nappaliban és a hálószobában, a nagyfiú és a kamaszlány szobájában is van külön tévé vagy számítógép, s az emberek nem beszélgetnek egymással, hanem a képernyőt bámulják.

Neki két tévéje van, de csak az egyiket nézi, egyszerre, ugye, nem lehet mindkét szobában, és miért ne nézné legalább az egyik tévét, mert Karcsival, a teknősével nem tud beszélgetni. Még azt sem mondhatja el neki, hogy hányingere van, de nem miatta, hanem azért, mert megmérgezték.

Honnan került belé tehát a méreg?

Elkeseredésében otthon leült a konyhaasztalhoz, azzal a szándékkal, hogy kiírjon magából minden sérelmet egy kockás füzetbe. Előbb azt fontolgatta, hogy a város szélére bandukol, ott jól kidühöngi magát, ott nem látja senki, aztán mégis a kockás füzet mellett döntött.

Azt hitte, tele fogja írni, mert az elmúlt évtizedekben sok fájdalom felgyülemlett benne. De végül csak ennyi került a füzetbe: „Nem vagyok megelégedve a körülmé­nyeimmel.” Sejtette, hogy sok lesz a dolga. Mert az émelygése csak akkor fog elmúlni, ha ő maga is tesz valamit a körülményei jobbra fordulásáért.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Martin Andrea

Martin Andrea

Tschüss!

ĀTizenhat év kancellárság után mindenkiből elég lett volna, de Angela Merkelből különösen. Lesütött szemmel be kell valljam, először, tizenhat évvel ezelőtt, én is rá, azaz a CDU-ra szavaztam

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Exek

ĀFricska. Márki-Zay aztán igazán tudja, mitől döglik a légy! Ha éppen egy nap nem jut eszébe semmi, amivel vérig sérthetne valamely igen jelentős létszámú társadalmi csoportot, hát nosza, pártalapításba fog!