Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Darwin

Kétperces

Csodálkozott is a szerencséjén. Legutóbb tíz éve nyert a vállalati ünnepségen. Mindenkivel kifizettették a kötelező fogyasztást, de járt mellé egy tombolajegy is. A tombolán amúgy mindenki nyert valamit. Ő egy doboz bonbont, aminek lejárt a szavatossága. A barna csokoládén fehér réteg csapódott ki, a töltelék kemény volt és ízetlen. Most bátortalanul nyitotta ki a könyvet, attól félt, hogy nyomdahibás, és hiányzik belőle néhány oldal.

Darwin-díjasok, ez volt a címe, és a borítón az ajánlás rögtön feltűnt neki: „Újabb kötet azon személyek emlékére, akik nagyban hozzájárultak az emberi génállomány fejlődéséhez… azáltal, hogy távoztak az élők sorából.” Mire Joó K. ezt megértette, eszébe jutott, hogy az ő génállománya nem sokat fog nyomni a latban a jövőre nézve, tudniillik, nem kísérletezik az átadásával.

Az osztályvezetőnek azonban négy gyereke is van. Három feleségtől. Egyiket sem irigyelte, egyrészt azért, mert se messziről, se közelről nem tudta, milyen lehet egy feleség, másrészt az osztályvezetőt ő is csak azért viseli el, mert egyébként nem lenne fizetése.

Még soha nem jutott eszébe, hogy elmenjen máshová dolgozni. Félt a változástól. Itt már megszokta, hogy nem sokba veszik, egy új munkahelyen kezdhetné elölről a megszokást. Meg a megbélyegzést, főleg, ha valami felvilágosult nyugati leányvállalathoz menne kellékembernek. Hogy ártatlanul elítélik, mintha csak egy újraéledő diktatúrában élne.
Hegesztőpisztollyal vágni lyukat egy tűzijátékraktár falán? Elhinni az intelligens autókról, hogy nem ismerik a lehetetlent, ezért vakmerően áthajtani a hegyi áradás elmosta hídon, hogy a sofőrt az eltűntek közt keressék, majd áldozatként azonosítsák? Bevásárlókocsit kötni a vasúti szerelvény után, beleülni, aztán végképp romlott áruként végezni? Kaszkadőrt játszani képzettség és tapasztalat nélkül? Egy fotellel és egy láda sörrel a csónakban indulni el horgászni, nem számolva a fizikával, hogy a csónak felborul?

Csupa ilyen történettel volt tele a könyv, és csodák csodája, nem hiányzott belőle egyetlen oldal sem! Bár Joó K. észrevette, hogy mivel tíz éve adták ki, időközben kétszer is leértékelték…

Az utóbbi napokban hallott hírekből – ugyan a hírek hol alatta, hol pedig fölötte álltak a realitásnak – Joó K. szerény képességű logikájával is szépen összekalkulálta, hogy most az Európai Unió pályázta meg a kollektív Darwin-díjat.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

A hazugságok rabjai

ĀFricska. „A DK beperli az MTVA-t, amiért tényként kezelték az El-k*rtuk összeesküvés-elméletét” – írta meg a 24.hu. Na, akkor én is mehetek a vádlottak padjára