Kő András

Vélemény és vita

Egy hajszál, több hajszál

Életünk állandó kísérője a szerencse és a balszerencse, vagy más szóval a pech. E két fogalom jelen van a versenyeken is, így aztán a napjainkban zajló olimpiai játékokon szintúgy gyakran idézik, magyarázatul az eredményekhez

A bajt – hála Istennek – kevésbé emlegetik, de valljuk be, sohasem jár egyedül, amit el lehet mondani a szerencséről is. Baj és pech között olykor egy hajszál a különbség, máskor pedig több hajszál. Mégis: a baj visszavonhatatlan, past perfectum. Lezárt, bekeretezett, befejezett múlt. A pech a future tens, a jövő idő rokona. „Majd” megváltozhat minden. „Majd” jobbra fordulhatnak a dolgok. A bajt tudomásul kell venni, a pechet vállrándítással is el lehet intézni. (Nota bene: a valóságban nem ilyen egyszerű.)

A baj nem áll meg háromig – tartja a közmondás, azaz egyik baj szüli a másikat. A pechre szintén igaz lehet a fenti szójárás, jóllehet nem tartja a közmondás.

„Sok gondom és bajom mellett azon gondolkozom, hogyan kellene magát okosan és szépen felfedezni” – írta Juhász Gyula egyik levelében a 16 éves József Attilának. A középkorban német földön szurokban, majd tollban forgatták meg a házasságtörő nőt, így lett Pechvogel (szurkos madár). Átvitt értelemben a balszerencsés embert nevezik ekképpen, szurokba ragadt madárnak. „Máma még az a pech is ért, hogy a szél elvitte a kalapomat.” (Móricz Zsigmond.)

Sok baj = baj a köbön, sok pech = pech a köbön; de vajon jól, s jókor használjuk-e az olimpián és a pálya szélén azt, hogy baj esett vagy azt, hogy pech volt?

Ha valaki humorizálni akar, akkor azt mondja: pechje volt, de a bajjal valahogy sehogy sem lehet humorizálni. Pech az, ha történetesen egy tussal kap ki valaki, vagy két tizeddel marad le úszásban a dobogóról, de nagy baj az, ha úgy bukik fel valaki a kerékpárral, hogy eltörik két bordája.

A pechet senki sem keresi, a bajt sokan keresik.

A baj fekete, a pech lila.

A pech lehetőség a jobbra (lásd future tens), a baj kitévelygés a jóból.

A baj nehéz, a pech könnyű.

A baj ritkán lehet könnyű, a pech gyakran lehet nehéz.

A baj az alperes, a pech a felperes.

A baj profán, a pech természetes.

A baj nem népszerű, a pech majdhogynem szükségszerű.

A baj magányos hajós, a pech felszálló léghajó.

A baj vihar, a pech zivatar.

A baj a prológus, a pech az epilógus.

A Magyar értelmező kéziszótár szerint a baj: vesződséges, rossz helyzet, állapot; gondot vagy kárt okozó eset; hiba, fogyatkozás, sérülés, betegség stb. A pech: kisebb balszerencse, kellemetlenség. És mégis: a bajnak nincs szinonimája – a baj az baj, vagy ahogy a szólás tartja: baj a baj – a pechnek viszont számtalan van. Nem így gondolod te is olvasó?

Én a sztoikus filozófusok nyomán, Epiktétosz kézikönyvét idézve azt vallom: hogy a dolgok egy része tőlünk függ, a másik része azonban nem, s a nem tőlünk függők miatt nem érdemes búslakodni, felháborodni vagy tiltakozni.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Objektívék

ĀFricska. Ha valaki azt mondja, hogy a német sajtó objektív Magyarországgal szemben, az vagy nem tud olvasni, vagy az egész életét a sértett, belpesti, liberális értelmiség köreiben töltötte

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Lehulló gyarlóság

ĀOtt lehetünk Hendrixszel 1969-ben Stockholmban. Mintha unná a koncertet, de a hangok! Innen is, onnan is simogatnak, csípnek, csókolnak. Indiánok, honfoglalók (akik megvetették lábukat ezen a csodálatos földön), rabszolgák utódai