Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Könyvtár

Kétperces

A könyvtárban nem volt senki, két órával ezelőtt bezárt. Pontosabban mégis volt bent valaki. Joó K. ott ült a két leghátsó polc között egy fotelben. Nem vette észre, mikor a nyugdíjas könyvtáros néni körbejárt, hogy figyelmeztesse az olvasókat a zárásra. A néni sem vette észre őt. Az olvasószemüvege volt rajta, és nem látta a férfit.

Azt hihette, hogy két fotelt pakolt valaki egymásra. A takarító reggel majd a helyére teszi, ő nem emelgethet a szíve miatt. A könyveket is egyesével szortírozza.

Joó K. nem is vehette észre, hogy bezárt a könyvtár, és lekapcsolták a világítást, mert elaludt. Délután tért be, kötelező volt három napot kivennie, erre az irodavezető utasította, állandóan felhalmozódik a szabadsága. Jobb, ha tart egy kis pihenőt, és egyébként sem fizetik ki a megmaradt napokat.

Egész délelőtt nem tudott mihez kezdeni az idejével. A helyzetet furcsának és kényelmetlennek érezte. Nincs hétvége, nincs ünnepnap, ő mégis csak céltalanul lófrál a városban.

Azt gondolta, hogy Joó K. felesleges ember lett. Néha egyes szám harmadik személyben gondolkodott magáról, úgy, mintha ő és Joó K. két különböző ember volna, pedig nem. Ő és Joó K. teljesen megegyezett egymással.

Mit tegyen, ha már itt ragadt?

Először is: megéhezett. A hűtőszekrényben talált egy fél szendvicset. Megette, bár lelkifurdalása volt. Talált a hűtőben gyümölcslevet is. Öntött egy pohárnyit belőle. Tévé az nincs. Csodálkozott volna, ha van. Könyvek vannak, de még mennyi! Egy parányit meg is ijedt tőlük. Olvasni fog, hátha elalszik megint a fotelben, noha most még nem volt álmos.
A Rómeó és Júlia került a kezébe. Olvasta egy hírben, hogy Rómeó barátja néger lett, Othello meg fehér. Állítólag Shakespeare rasszista volt, ezért kellett átírni. Az a Don Quijote is biztosan egy fekete spanyol nemes.

Csak most vette észre, hogy a kötelező olvasmányok polca előtt áll. Tom Sawyer és Huckleberry Finn, szerette Mark Twain regényeit. De már ő sem tananyag a tengeren túl, ahol nem tetszik, ha egy könyvben kétszázszor szerepel a „néger” szó.
Jókai. Ő is veszélyes mostanában. A nők meg a hazaszeretet miatt. Joó K. egyikről sem gondolt semmi különöset. Szerinte mindkettő természetes. A nők valahogy elkerülték, a férfiaktól meg undorodott.

Ha most elvinnék katonának, minden teketóriázás nélkül meghalna a hazáért. Persze, könnyen mondja, hiszen már túlkoros.

Na, végre egy jó könyv az elalváshoz. Marxtól A tőke. Ő még nem idegenedett el a munkától, és belátta, hogy az egyenlőség egy nagy kamu, az úgyis lehetetlen. De mit keres Marx a kötelező olvasmányok között? Joó K. megrémült. Talán túl sokat aludt. Akár éveket is, nem lehet tudni. Haza akart menni.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Az állatorvosi ló

ĀFricska. Bauer Tamás, egy szadista kommunista pribék gyermeke az ellenzék állatorvosi lova