Korompay Csilla

Vélemény és vita

Az aranyhal

álláspont

Meg kell védenünk a magyarokat az EU által nem engedélyezett kínai vakcinától! – olvasta az aranyhal az akváriummal szemközt lévő számítógép képernyőjét betöltő hirdetésen, miközben gazdája, Zoli bácsi éppen megosztotta azt ismerőseivel, „Milyen borzalmakra készülnek még Orbánék” megjegyzéssel, elégedetten nyugtázva, hogy volt kolleganője, Icuka máris elhelyezte rajta a mérges fejet ábrázoló emojit.

Az aranyhal úszott két hosszt az akváriumban, majd ismét a monitor felé fordult – más szórakozása nem lévén, miután párja két hónappal ezelőtt néhány lanyha uszonycsapás után hassal fölfelé a vízfelszínre emelkedett, és ott is maradt egészen addig, míg Zoli bácsi káromkodva ki nem halászta.

Tehát az aranyhal – sok emberi lényhez hasonlóan – gyakorlatilag egész napját a Facebook böngészésével töltötte, Zoli bácsi érdeklődési körének megfelelően többnyire olyan posztokkal, amelyeken kis DK-logó díszelgett. Mire visszaért a műszikla megkerülése után, gazdája éppen a kínai vakcina elleni petíció aláírására buzdító felhívást szemlélte, majd dühös horkantások közepette kitöltötte az űrlapot, végül közzé is tette, hozzáfűzve, „Én már támogattam, segíts Te is megállítani a gyilkos kormányt!”

Az aranyhal – amelynek a közhiedelem szerint mind­össze három másodperces memóriája van, ám egyes kutatások ezt megkérdőjelezik – a következő napokban újra és újra találkozott a hasonló tartalmú reklámokkal, cikkekkel. Némelyik arról szólt, hogy az orosz vakcina megbízhatatlan, ezért „üzenjük Orbánnak: ne végezzen emberkísérletet a magyar embereken”, a másik azt tudatta, hogy „Budapest DK-s polgármesterei csak az EU által engedélyezett vakcinával oltanának”, és így tovább. Az aranyhal átúszott a műanyag hínár két ága között, belibbent a giccses kalózhajó kabinjába, átsurrant a levegőpumpa buborékai között, majd ismét a monitorra bámult, amelyen megint a petíciót látta.

Néha videókat is nézhetett, ezeken dühtől eltorzult arcú nők és férfiak kiabáltak és hadonásztak valami díszes teremben amit Parlamentnek neveztek, egyre gyorsabban és hangosabban hadarva a mondatokat, amelyeket az aranyhal nem érthetett, mivel nem három másodperc, de három perc sem volt elég ahhoz, hogy egy gondolat végére érjenek, de annyit azért felfogott, hogy valaki a „kínai cuccot” szidta.

A videókat Zoli bácsi „na jól megmondta megint ezeknek a tehetetleneknek” felirattal küldte tovább, aztán órákig ócsárolta a járványkezelést a kommentszekcióban, reményét fejezve ki, hogy a vírus majd megszabadítja az országot alkalmatlan vezetőitől.

Bár minden poszt újdonságot jelentett az aranyhal számára ha letelt a három másodperc, valahogy furcsa érzése támadt, amikor pár hét múlva némileg megváltozott a bejegyzések szövege, és Zoli bácsi hol arról írt, „ócska fideszes hazugság, hogy a baloldal oltásellenes lenne”, hol pedig arról, „ne legyenek illúzióink a keleti vakcinákkal kapcsolatban”, „nem lesz elég két oltás a kínaiból”, „aggasztó mellékhatások a Szputnyiknál”, vagy éppen arról győzködte Icukát, hogy biztosan nem utazhatnak nyáron külföldre azok, akik nem nyugati oltóanyagot kaptak.

Az aranyhal – bár fogalma sem volt arról, mi az a vakcina, pláne DK vagy baloldal –, egyre idegesebben körözött az akváriumban. Aztán, amikor Zoli bácsi Facebook-oldalán leszögezte, hogy „eddig is azt mondtuk: mindenki oltassa be magát”, majd pedig valami regisztrációs honlapon pötyögött, és félóra múlva méltatlankodva hívta fel a háziorvosát, miért nem kapott még időpontot az oltóközpontba, az aranyhal a kincsesládát formázó dobozába úszott, és úgy döntött, egy jó darabig nem jön elő.

Memória, memória – dohogott.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

Húsvét után

ĀSokan emlékszünk még az iskolából Babits Húsvét előtt című versére – hát hogyne, hiszen majdnem annyit nyúztak vele bennünket, mint szegény Attilától a Mondd, mit érlellel (de persze mindkettőt utcahosszal előzte Váci Mihály Nem elégje…)

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Szemben a széllel

ĀHa Németország hatalmas ráfordításokkal sem tudja elérni a kitűzött célokat, mi lesz azokkal az országokkal, amelyeknek nincs annyi pénzük irracionális kísérletekre, mint a németeknek

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom