Kő András

Vélemény és vita

Sakkozás közben

Születésének kétszázharminca­dik évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, s én mégis Széchenyi István halálára emlékezem, mert húsvétkor vetett véget az életének

Arra keresem a választ, hogy a sakkjátszmák alatt érlelődött-e meg a döntése, vagy ellenkezőleg: a sakk sokáig altatta öngyilkossági szándékát. Egyértelmű, hogy a játszmákkal a benne lévő feszültséget akarta levezetni.

A cél öntudatlanul is az volt, hogy agya ne rögeszméket keressen, indulati világának szélsőséges, patologikus elemeivel foglalkozzon, hanem kellemes időtöltés legyen, ugyanakkor kényszerítőn kombinatív. A döblingi évek alatti sakkmániája a betegség jelét mutatta, de kezelési eszköz is volt. Zseniális terápia, amely rákényszerítette arra, hogy a lépésekre koncentráljon, és ne elpusztításával foglalkozzon. Távol tartsa magát minden bajtól és önvádtól.

A sakkozás nagy figyelmet igényel, kizárja a külső világot, és a játékos egy belső világban él. Ilyenkor mondjuk, hogy az illető se nem lát, se nem hall. Nagy Ervin orvos-pszichiáter, sakkmester megfogalmazásában: „A sakkozás egy párhuzamos világegyetem.” A sakk ugyanis nemcsak lépések egymásutánja, hanem nagy viharok színhelye is, amik a játékos lelkében dúlnak, hiszen elhatározásokra, döntésekre kényszerítik.

Logikusnak tűnő kérdés: kizárja-e a sakk, hogy játék közben az ember másra is gondoljon? A válasz: teljesen nem zárja ki. Tudniillik a sakkjáték némaság is, ami utat enged a gondolatoknak. A gróf „komolyan játszott bohózatnak” tekintette a lakosztályában lezajlott házkutatást, tehát látszólag jól viselte a megrázkódtatást. De hát tudjuk, hogy a belső élet más, mint a külső. A sakk ezt követően elterelte gondolatait a történtekről, és beterelte egy olyan csatornába, amely számára fontos volt és kedves.

Amikor kiderült, hogy a titkáránál, Kiss Mártonnál tartott házkutatás során lefoglalták Széchenyi Nagy Magyar Szatíra című művének kéziratát, az összeesküvés gyanúja nem igazolódott be, de a kézirat kimerítette a felségsértés vádját. Ezután már csak a sakk volt az egyetlen fogódzó Széchenyi életében, illetve talán a Napló (április elsejéig) és a látogatások.

A Napló tanúsága szerint március 19-én, 21-én, 23-án, 24-én (?), 27-én, 28-án és 29-én is Kiss Mártonnal sakkozott. Tudvalévő, hogy az öngyilkossága előtti napon, 1860. április 7-én, nagyszombaton szintén sakkozott. Délelőtt pár órát Zichy Gézával, este 7-től 10-ig Kiss-sel. Az utolsó cérnaszálba, a sakkba olyan erősen kapaszkodott, hogy a produkció kiváltotta titkára elismerését – a mélyponton!

Összegezve: elképzelhetetlen, hogy a gróf a sakkjátszmák alatt ne gondolt volna az öngyilkosságra! A szakemberek szerint tévhit, hogy az öngyilkosság egyetlen hirtelen jött ötlet megvalósítása. Tehát az eredeti kérdésemre adandó válasz: igen, átvillanhatott többször is az agyán, hogy ha életben marad, és beszámíthatónak nyilvánítják, a pillanatnyi politikai érdekek szerint börtönbüntetésre ítélhetik, és a vádirat még a hazaárulást, a lázadást is tartalmazhatja.

Arról nem is beszélve, hogy A. Thier­ry rendőrminiszter burkoltan az állami tébolydába való átszállítással is megfenyegette. Csorba László szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy Széchenyit valóban a zaklatások hajszolták-e az öngyilkosságba, vagy a külső körülményektől függetlenül, elmeállapota egy újabb elsötétülésének volt a következménye. De hogy készült rá sakkozás közben – ebben biztos vagyok.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Erdő Péter

Erdő Péter

Az igazság ünnepe

ĀTavaly tavasszal, az első nagy kijárási tilalom idején újra beszélni kezdtünk arról, hogy hogyan készül a házi kenyér. Az üzletekben elfogyott az élesztő

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Varázsszem

ĀÁprilis 3-án, 1938-ban olyasmi történt, amit a közvélemény már nagyon várt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom