László Tamás

Vélemény és vita

Védjük meg Budapestet – Karácsonyéktól!

Eddig csak tehetetlennek, felelősségvállalásra képtelennek bizonyultak, most váltottak, elindították Budapest totális káoszba süllyesztését

Pilinszky János írja Könyörgés a csalókért című írásában: „Mély részvétet érzek a hamiskártyások iránt, azokkal szemben, akik sose tudnak szembesülni önmagukkal és tetteikkel. Mivel hozzájuk mérten akár egy gyilkos is, aki fölmérte és megszenvedte tettét: bárány és győztes áldozat. De milyen lehet izzadt, fekete körmökkel az »örökös csúsztatás« légkörében élni? Rosszabb sors ez a bérgyilkosénál.”

Ezek a sorok jutottak eszembe, amikor Karácsony meghirdette a plakátjain, hogy beszünteti a közszolgáltatásokat, mert a csúnya kormány…

Eddig csak tehetetlennek, felelősségvállalásra képtelennek bizonyultak, most váltottak, elindították Budapest totális káoszba süllyesztését. Miről is szól a legújabb kampányuk? A budapestiek hecceléséről, alapvető kötelezettségeik felmondásáról. A napvilágot látott huszonöt plakáton annyi hazugság jelenik meg, amennyire Gyurcsány is csettinthet (de lehet, hogy ő az értelmi szerző, a kampány hangulata erről árulkodik). Mert ő mondta, hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este” – azt nem árulta el, hogy mit csinált nappal, feltehetően ivott, hogy így összekeverte a napszakokat.

Karácsony Gergely összeült a helyettesek és tanácsadók jól fizetett és jutalmazott hadával, kisütötték, hogy mivel lehetne a másfél éves semmittevést és ballépéseiket palástolni: ez a Védjük meg Budapestet! kampány. A plakátok a hergelés különböző változataival kezdődnek, a folytatás az összes budapesti közüzemi szolgáltatásnak még csak nem is részleges, hanem teljes megszüntetésével való fenyegetés: nem lesz víz, villany, közvilágítás, közösségi közlekedés, a szemét és a szennyvíz elönti a várost, a közparkok tönkremennek, megnő a balesetveszély – az eredmény egy élhetetlen város, ahonnan menekülni kellene.

Ezzel szemben Budapest az ország gazdaságilag legerősebb térsége, a járvány okozta nehézségekből a legkönnyebben tud kilábalni. A turizmus és a vendéglátás kivételével a legtöbb ágazatban vagy nincs visszaesés, vagy még fejlődés is érzékelhető. A város összesen több mint kétszázmilliárd forintnyi készpénzzel, állampapírokkal és hitelállománnyal rendelkezik.

A nagy hitelminősítő intézetek egyike, a Moody’s 2020 szeptemberében megerősítette a főváros stabil besorolását, amit a város szilárd likviditási helyzetével, ellenállóképes gazdaságával magyarázott, és azzal, hogy a járvány előtt mérsékelt volt Budapest adósságterhe. A hitelminősítő értékelése szerint ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy a város elviselje a működési teljesítmény romlásából eredő sokkot.

Adott a gazdaságilag jó állapotú főváros, amely azonban az elmúlt csaknem másfél évben csak bukdácsol, szinte egyetlen eredményt sem tud felmutatni. Karácsony és vele karöltve az ellenzéki vezetésű kerületek a kormányra igyekeznek kenni a tehetetlenségüket. Indokként azokra a koronavírus-járvány miatti gazdasági intézkedésekre hivatkoznak, amelyek minden szereplővel – így a fővárossal szemben is – elvárják a szolidaritást. A nemzet fővárosa viszont folyamatosan felmondja a szolidaritást az országgal, sőt a város lako­saival is.

Lássuk, hogy mik a főváros indokai! A szolidaritási alapba való befizetésben a törvényi szabályozás alapján plusz 26 milliárdot kell fizetnie a fővárosnak, az iparűzési adóban a kkv-knak adott könnyítések alapján 35 mil­liárddal kevesebb folyik be a főváros kasszájába, a csatornázási művek után plusz 1,8 milliárddal, a vízművek esetében 2,3 milliárddal többet kell fizetni, a szemétdíjból szintén törvényi felhatalmazással 5,1 milliárdot tarthat meg a kormány. Ez összesen alig több, mint hetvenmilliárd forint.

A kormány 2020-hoz képest majdnem harmincmilliárddal több működési támogatást ad a fővárosnak és átvállalna mintegy hatvanmilliárdnyi fejlesztést, konkrét beruházásokra: a Biodóm befejezésére, a pesti alsó rakpartok gyalogos és kerékpárosbarát átépítésére, a fonódó villamos meghosszabbítására, a Gellért-hegyre vezető siklóra és az Etele téri buszpályaudvar bővítésére. Az ajánlat a Budapesti Fejlesztési Tanács asztalára került, a kormány ezzel az ajánlattal kívánja elejét venni a főváros adóemelési és hitelfelvételi javaslatának.

Azt gondoljuk, hogy az a kormányzati politika a helyes, amely szerint a válságkezelésnek az adócsökkentés jobb és hatékonyabb eszköze, mint az adóemelés. A főváros mindig Budapest lakosságára hivatkozik, de álszent módon mégis a megadóztatására törekszik.

Melyek azok a ballépések, amelyek arra késztetik a főváros vezetését, hogy ilyen botrányos és álszent kampányba kezdjen? Csak néhány adalék: a Lánchíd felújítása ötmilliárddal többe kerül ugyanannak a cégnek, amelyik 2019 nyarán is adott már ajánlatot, csak közben vállalati partira hívta Karácsony helyettesét, Tüttő Katát… Kilencmilliárddal többe kerülhet a 3-as metró középső szakaszának a felújítása, ráadásul tovább is tart majd a Tarlósék által tervezetthez képest. Ugyan­ehhez az ügyhöz kapcsolódik az a buszbeszerzés, ami szintén Tüttőhöz kötődik, akinek a volt élettársához köthető offshore cége nyerte a közbeszerzést, majd összevissza hazudoztak róla. Négymilliárdos veszteségről hallunk egy BKV-reklámtender-közbeszerzéssel kapcsolatban.

És akkor még nem beszéltünk azokról a százmilliókról, amelyeket a tanácsadók folyamatosan bővülő hadának és irodáinak fizetnek, és még nem esett szó a fővárost érintő sok tízmilliós büntetésekről…

Veszteségek, mutyigyanús ügyek, hazudozások, alkalmatlanság, döntésképtelenség… Ami mind-mind pénzbe kerül. A mostani vérlázító kampánnyal ezeket kívánják Karácsonyék elfedni. Mit szólnak ehhez vajon a budapestiek? Azonnal átlátják, hogy mire megy ki a játék. Elutasítják, hogy a főváros játsszon a városi közszolgáltatásokkal. Ha kell, kérni fogják a kormányt, hogy akár vegye a kezébe ezeket, ha a főváros nem tér jobb belátásra. A kormány már többször megmentette a fővárost, például a balliberálisok által privatizált közműcégeket visszavásárolta, és rendkívüli mértékű rezsicsökkentést ért el éppen azokban az ágazatokban, amelyeknek a felmondásával fenyeget most a főváros.

Nincs más hátra: védjük meg Budapestet – Karácsonyéktól, a „hamiskártyásoktól”!

(A szerző építész, volt országgyűlési képviselő)

Kapcsolódó írásaink

Putsay Gábor

Putsay Gábor

Hecckampány vagy bértámogatás

ĀEurópa-szerte, így Magyarországon sincs elegendő vakcina, a vendéglátósok vergődnek, hiszen ebben a helyzetben nem lehet kinyitni az üzleteket, de ez politikai téren máris széles táptalajt nyújt ahhoz, hogy a kormány támadható legyen

Boros Imre

Boros Imre

Mire jó és mire nem az Európai Unió

ĀFokozatosan, de egyre nagyobb biztonsággal fedezhetők fel az unióban az egyenrangú nemzetek helyett a külső birodalomszervező erők törekvései és az ezek támogatására szóló külső erőforrások