Kondor Katalin

Vélemény és vita

Semmi sem drága

Biztosak lehetünk benne, hogy lesz itt még a választásokig rengeteg mézesmadzag, azaz ígérgetés bőven

Mármint akkor, ha Orbán Viktor lejáratásáról van szó. Megírtuk már sokan, végképp odáig „fejlődtünk”, hogy ebben az országban mindenről – minden rosszról, a jóról soha – a miniszterelnök tehet. Vádolták már ezernyi rossz cselekedettel, persze kézzelfogható, bizonyítható gazemberségeken nem sikerült rajtakapni, így aztán rosszakarói­nak fantáziája mára már elszabadult, mint a hajóágyú. Magyarán azt próbálták az emberekbe sulykolni, hogy kiszámíthatatlanul, vadul, környezetére is veszélyesen cselekszik. Most éppen ott tartunk, hogy ha már konkrétumokat nem tudnak vagy nem mernek mondani róla, tippeket adnak és terveket szőnek az ellehetetlenítésére. Velejéig erkölcstelen és olykor már a bűnügy kategóriájába tartozó terveket.

Egy nap alatt végigfutott a hír az országon, miszerint egy Krekó nevű ember, állítólag baloldali véleményvezér, szintet lépett. Úgy gondolta, a magyar miniszterelnököt nem a kormányzása miatt bírálja, hanem ötletet ad a megbuktatására. Szerinte ha lebeszélnek mindenkit az oltásról, magyarán, ha kevesen veszik igénybe az ingyenes és önkéntes oltást, akkor a következményeket, azaz a megbetegedéseket, halálozásokat egyértelműen Orbán nyakába lehet varrni. Nem részletezem tovább, írtak róla bőven az újságok. Nálunk ilyesmivel is lehet gyűlölködésre buzdítani az embereket.

Ez és a többi eset is fényesen bizonyítja, hogy semmi se drága, ha a jobboldal lejáratásáról van szó. Nem szívesen kedvetlenítenék el senkit, de biztosak lehetünk benne, hogy a választásokig ez a helyzet fokozódni fog, hiszen már Őze Lajos, azaz Virág elvtárs is megmondta A tanú című filmben. Nem tévedett. S abban is igaza volt, hogy folyton résen kell lenni. Nekünk is résen kellene lennünk a lejárató kampányokat illetően, mert biztosak lehetünk benne, hogy a kampány szünet nélkül folytatódik a választásokig. Naponta fognak újabb és újabb ötletekkel előállni, olyanokkal, amelyek igencsak felborzolják a mindennapok küzdelmeiben megfáradt emberek kedélyét, s megzavarják gondolkodását.

Persze megtörtént ez már máskor is az elmúlt esztendők csatározásai közepette. Most egy 2010–2011 táján keletkezett fantasztikus ötletet elevenítenék fel. Jegyzeteim között megtaláltam az egyik országos napilap cikkét, mely azt adta tudtunkra, elképzelhető, hogy ezentúl a hetven éven felüli emberek átadhatják szavazati jogukat a gyermekeiknek. Arról nem tájékoztattak, kinek a fejében fordult meg ez az ötlet, de megfordult. S ebből az következik, hogy az ötletadók feltételezik, hetven felett oly hülyévé válhat az ember, hogy azt sem tudja, kire szavaz. Majd a gyerek elintézi. Milyen könnyen sikerülhetett volna a fiatalokat megvásárolni irányított szavazatuk fejében!

Ugyanakkor az ötlet arra jó volt, hogy zavart keltsen a fejekben, mint például mostanság Dobrev Klára európai minimálbéres, mézesmadzagos ígérgetései. A közelmúlt politikai csatározásaiból felemlegetném még az úgynevezett szakértői kormány istenítését. Ezt sulykolva elérték, hogy olyan embereket is szakértőnek kiáltottak ki, akik messze nem voltak azok, de el lehetett hitetni a választókkal, hogy náluk jobban senki sem ért az adott területhez. Láttuk, sajnos már későn, mibe sodorták a szakértők az országot. Ez ugyebár 1994 tájékára tehető, az SZDSZ-től akkor kellett megtanulnunk ezt a kifejezést, ők ugyanis szünet nélkül a szakértői kormány fontosságáról papoltak.

Persze már akkor sem értettem, miképpen értelmezhető, ha egy országnak nem szakértők az irányítói, hiszen akkor miért vannak ott, ahol vannak? Ha nem kell szakértelem a munkához, a vezető pozí­ciókhoz, akkor miért nem sorsolással döntjük el, hogy ki lesz a vasút, a halgazdaságok, vagy éppen a kórházak élén? Végül valahogy mégsem sikerült nekik ilyen kormányt létrehozniuk, sikerült viszont kellő mértékben tönkretenniük az ország gazdaságát. Most, hogy részben visszajöttek az önkormányzatokhoz, naponta olvashatunk szerteágazó szakértelmükről, azaz mindennapos melléfogásaikról. Ma már ott tartunk, hogy pár napja megtudhattuk, Jakab Péter Jobbik-elnöknél nincs alkalmasabb ember a miniszterelnöki posztra.

Biztosak lehetünk benne, hogy lesz itt még a választásokig rengeteg mézesmadzag, azaz ígérgetés bőven, és sorjázni fognak a bombasztikusnál bombasztikusabb ötletek a miniszterelnök és minden más „fontos ember” lejáratására. Az is biztos, hogy bőséggel lesz részünk gyűlölködésben, már csak azért is, mert a választási előkészületek már javában zajlanak.

És semmi sem drága. Ahogy a latin mondás tartja, „ismétlés a tudás anyja”, hát ismételjünk egy kicsit. E lap hasábjain egyszer már idéztem Gyurcsány Ferencet, aki a közelgő s végül a második Orbán-kormány győzelmét hozó választásokra utalva azt találta mondani: „Biztosítják Orbán Viktort arról, hogy midőn pártja győzelme után felébred, még azon a napon meg fogja bánni, hogy egyáltalán a világon van, s elátkozza azt a percet, mikor oly ostoba volt, hogy ismét a hatalomba lépett.” Nos, ilyesmikkel kell majd szembenéznünk meg számos erkölcstelen kísérlettel, á la Krekó.

A baloldal nagy példaképe, a fél világot tönkretevő tanító, Lenin elvtársuk mondta, „tanulni, tanulni, tanulni”. No, eddigi tapasztalatainkat megőrizve, e nagyszerű tanácsot tényleg meg kellene fogadnunk. Mások meg a magunk hibáiból is. Éberség, elvtársak! – mondaná most Virág elvtárs. Nem árt számolnunk azzal, hogy a hazaárulás rövid távon kifizetődő, továbbá hogy nekik semmi sem drága.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

„Antivakcinás uraknak...”

ĀMintha ma történt volna az egész. Néha úgy érzem, nincs új a nap alatt. Legalábbis ami az ember jellemét, természetének állandóságát illeti

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Fogalmak és fogadalmak

ĀAz év eleji (olykor megfontolt, máskor azonban kellőképpen át nem gondolt) fogadalmak megtétele idején a legtöbbször fogalmunk sincs arról, hogy melyik cselekvésünknek mi lesz majd a következménye