Kő András

Vélemény és vita

Bátyja

Ritkábban esik szó arról, hogy a koncepciós perek elítéltjeinek családtagjai, rokonai milyen megpróbáltatásokon, megaláztatásokon, fizikai és lelki vegzálásokon mentek keresztül. Nemegyszer börtön is várt rájuk

Őket sem kímélte a törvényt és jogot semmibe vevő kommunista hatalom. A napokban Esztergomban jártunk, és sétánk során felkerestük a bazilikát. Mindszenty József sírjánál visszaemlékeztem arra a vasárnapra, amit Csehimindszenten, a bíboros családtagjai körében, egy kis Vas megyei faluban töltöttem. Ők is megszenvedték a hercegprímás kálváriáját.

Ezerkilencszázötvenegy nyarán Mindszenty unokaöccsét, Fukszberger Imrét behívták munkaszolgálatra. Először Záhonyba vitték, csupa huszonévessel, elsősorban olyanokkal, akiknek a „füle mögött” találtak valamit: kulákok, egykori csendőrök, katonatisztek stb. gyerekei voltak. Amikor vallatásra került a sor, pisztollyal verték ki Fukszberger Imre fogait. Azt akarták rábizonyítani, hogy hercegi családból származik. Tudniillik akinek hercegprímás a nagybátyja, az nem lehet más, mint herceg – így okoskodtak. Azt válaszolta nekik, hogy menjenek el a szülőfalujába, ahol nyolc gyereket nevelnek, utána aztán le is lőhetik. Nem jutott munkához. Egész életét megkeserítette, hogy a Mindszenty család rokona volt! „Nem jó rá visszaemlékezni” – mondta könnyek között.

Kevesen tudják, hogy Mindszenty József író akart lenni, de az édesanyja azért imádkozott, hogy a fia a papi hivatást válassza. Mindig hálás volt „bátyja” – mert csak ezzel a szóval emlegették a hercegprímást a családban, életében és halála után is – az édesanyjának, hogy így gondolta. Állandóan az ő személye lebegett a szeme előtt. Mellesleg Kovács Borbálának – ez volt a szülőanya becsületes neve – olyan volt az esze, mint a beretva – így ismerték a faluban. Ő vitte a házat, nem Pehm János, a hercegprímás édesapja. Amikor 1956-ban Mindszenty az amerikai követségre menekült, később, ötször-hatszor, általában csellel, hogy vízumért folyamodnak az USA-ba, Fukszberger Imrével az élen, bejutott hozzá a család néhány tagja.

A legemlékezetesebb bentlétük bátyja aranymiséjéhez kötődik, amikor belügyminisztériumi engedéllyel keresték fel 1965-ben. Az édesanyja ekkor már nem élt. Ezen az ünnepen a szentbeszédet bátyja angolul mondta, a követek, a feleségek sírtak. Vitt neki a család ajándékot is, Keresztényi Pál iparművész gyönyörű elefántcsontból készült keresztjét. Vajon mi lett a kereszt sorsa? Az aranymiséjére VI. Pál pápától egy szép kelyhet kapott, és mielőtt elhagyta az országot 1971-ben, elküldte szülőfalujába, a csehimindszenti templomba. 1960 februárjában, az édesanyja halálakor Fukszberger Imre számolt be bátyjának az utolsó útról. Mindszenty mindenáron el akart menni édesanyja búcsúztatására, de lebeszélték erről, mert amint kiszállt volna a kocsiból, azonnal letartóztatták volna. 1959 karácsonyán találkozott utoljára az édesanyjával. A bíboros – mint ismeretes – 1975-ben hunyt el.

Csehimindszenten mesélték: Jött bátyja és foltozott a húga. Volt mit, mert sok gyerek volt a háznál. „Mit csinálsz húgom?” – kérdezte bátyja. „Láthatod, foltozok.” „Nem baj, húgom, a folt is melegít.” Nem azt mondta, hogy jól van, majd küldök nektek új ruhát – megtehette volna, hiszen nemegyszer vitt több vég barhentet a falu szegényeinek –, hanem meghagyta abban a hitben a testvérét, megerősítette: nem baj az, ha foltozott ruhát ad a gyerekekre. Mély életszemlélet és filozófia rejlett a mondat mögött. De hol van a tavalyi hó?

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Brém-Nagy Ferenc

Brém-Nagy Ferenc

Sztenderdek, sietség, Kafka

ĀKafka életének négy évtizede nem volt éppen az európai civilizáció aranykora. Józanság és önmérséklet kellene, hogy ne jöjjön ránk hasonló idő

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Hatodik lépés

ĀÉrtem én, hogy a nevetés segít, s még talán azt is elhiszem, hogy az immunrendszerünknek jót tesz. Értem, hogy a folytonos tevékenység, a munka, a pörgés, ahogy ma mondogatják, hasznos. Segít túlélni, talpon maradni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom