Korompay Csilla

Vélemény és vita

Szerencsés kibicek

Sosem örülhetett ennyire a magyar baloldal annak, hogy 2018-ban (is) elveszítette a választást

álláspont

A kibic szerep ugyanis még sosem volt ilyen kényelmes és megnyugtató, mint ebben a valóban drámai, félelmetes helyzetben.

Kibic-Tóth Bertalan és Kibic-Kunhalmi Ágnes pél—dául sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a kormány felelőssége a járvány kezelése. A vádként elhangzott megállapítás azonban legföljebb a számukra jelent újdonságot, mivel náluk bevett gyakorlat a felelősség hárítása minden egyes döntésnél. A jelenlegi kormány köszöni szépen, tisztában van az ország irányításának feladataival, terheivel. A szocialista kibicpolitikusok közzétették ama drámai felismerésüket is, hogy Orbán Viktor nem tudja megállítani a vírus terjedését. Ez kétségtelenül szomorú tény, a világban körülnézve mindenesetre enyhén szólva nem tűnik egyedülállónak.

Kibic-Tóth kijelentette, az ingyenes parkolástól nem lesz kevesebb halálos áldozat, az éjszakai korlátozás nem fékezi meg a nappal is pusztító járványt, emellett kifogásolta a pénzbüntetéseket, továbbá kontaktkutatást és tömeges tesztelést követelt. Bár elméletileg egy kibicnek is lehetnek jó meglátásai, sajnos a mi kibiceinknél ez nem szokott előfordulni. Az MSZP-elnök állításait sorra véve: az ingyenes parkolás lehetővé teszi, hogy kevesebben vegyenek részt a zsúfolt tömegközlekedésben – addig is, amíg mondjuk Karácsony Gergely esetleg nekilát a járatsűrítésnek –, a kijárási tilalom pont annyi embert véd, amennyi éjszaka fertőződne meg, a pénzbüntetések a szabályok betartására bírhatják a rebelliseket, ezzel is csökkentve a megbetegedések számát, és noha a kutatók véleménye nem egységes, többségük szerint a járvány terjedésének mostani szakaszában a tömeges tesztelés már felesleges, a kontaktkutatás pedig kilátástalan.

Belegondolni is hátborzongató, mihez kezdene most a szedett-vetett balliberális tolvajkoalíció az ország élén, amikor kibicként sincs egyetlen hasznos ötletük sem.

Persze az általuk vezetett önkormányzatok adnak némi támpontot: a háborús helyzetben is csak a koncon marakodó képviselő-testületek, a vírusmód szaporodó tanácsadók, a települések vagyonának kiárusítása, adók kivetése és hitelfelvétel. No és Karácsony, akinek legutóbbi „rendkívüli bejelentése” ismét nyöszörgő panaszáradat volt amiatt, hogy a fővárosnak is ki kell vennie a részét a védekezésből – holott annak a pénznek már nyilván megvolt a helye a haveroknál. A bejelentés érdemi eleme, hogy tesztelésbe kezdenek az oktatási és szociális intézményekben – ami a föntebb leírt okból leginkább kommunikációs fogásnak alkalmas. Megnyugtatóbb lenne, ha alkalomadtán némi tájékozottságot is felmutatna a tétova főpolgármester, aki egy interjúban a tesztekkel kapcsolatos érdemeit emlegetve nem tudta megmondani, melyik idősotthonban találtak újabb fertőzötteket.

Miközben Karácsony a fővárosi intézmények és helyszínek között tévelyeg, s a pocsék időjárás beköszönte ellenére is tovább küzd a budapesti autós közlekedés ellehetetlenítéséért, a baloldal azon háborog, hogy a kormánypártok bojkottálták a parlament népjóléti bizottságának ülését, s így Korózsék nem faggathatták az operatív törzs tagjait. A bizottság szocialista elnöke, Korózs Lajos – a jeles operatőr, aki videójával országos botrányt kavart egy sok éve szélhámosként tevékenykedő nőszemély messziről bűzlő hazugságait terjesztve – értetlenségét fejezte ki a bojkott miatt, és azt mondta, „a jelenlegi járványhelyzetben a magyar társadalomnak hitelt érdemlő tájékoztatásra van szüksége”. És nem szakadt le a mennyezet. A kibicnek mindig szerencséje van.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Kasznár Attila

Kasznár Attila

A terror már a szomszédban kopogtat

ĀBécs, a valcer városa, az európai és keresztény kultúra egyik kiemelkedő központja, és nem mellékesen tíz éve a világ legélhetőbb városa