Domonkos László

Vélemény és vita

A híd nincs túl messze

Ha máshonnan nem, hát háborús filmekből jól tudhatjuk: a hidaknak mint stratégiai pontoknak igen-igen nagy, olykor sorsdöntő jelentőségük van, talán elég Richard Attenborough 1977-es alkotására, A híd túl messze van című, közismert amerikai opuszra gondolnunk. Vannak azonban hidak, amelyek fenti összefüggéseken túl is egészen különlegesek. Mármint nekünk, magyaroknak.

Ősi búcsújáró helyről, nyugati irányból, Máriaradnáról érkezünk ehhez az elhagyatott partszakaszhoz – pedig búcsújáró hely lehetne ez a környék is itt, a Retyezátból alázúduló, nagy sodrású Sztrigy mentén, hiszen a helybéliek mutatják: itt volt az a bizonyos, jó negyven méter hosszú híd. Ha úgy tetszik, a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katonájának hídja.  A magyar hősiesség és hazaszeretet hídja. És még sok minden másé is.

A piski híd.

A néhai hídfő helye mellett hosszú, földszintes, düledező épület. Ez volt a piski csárda, Petőfi is megfordult benne. Kívül-belül – időrágta sebeknek, romlásoknak látszanak – ágyú- és puskagolyónyomok, tekintélyes mennyiségben. Itt, ebben az épületben vágták le Bem tábornok ujjának csonkját, érdemi, komoly érzéstelenítés nélkül – a tábornok, leírták, még csak fel sem szisszent… Akkor (lassan évtizede immár) álltam azon a magaslaton – jó két kilométerre a folyóparttól, azóta házakkal már sűrűn benőtt hegyoldalban –, ahol Bem megfigyelőállása volt, nagyjából talán éppen ott, ahol a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katonája állhatott – már amikor bírt, hiszen seblázzal küszködött, Vízaknánál egy lövedék félig letépte jobb kezének egyik ujját („minden országnak otthagyott egy darabot a testéből. Magyarországnak a jobb keze középső ujját ajándékozza”, írta róla Illyés Gyula). Ezen a helyen emelte a hazafiúi kegyelet 1889-ben a több mint kilenc méter magas, vaskerítéssel körbevett obeliszket, amely pontosan három évtizedig állhatott itt sértetlenül. Szétvert darabjaiból 1999-ben, a nagy csata százötvenedik évfordulóján Tóth János plébános összeszedetett vagy hat méternyit, ezeket összerakva fel is állították a piski katolikus plébánia kertjében. Egyik feliratán németül olvashatók Bem híres szavai: „Ist die Brücke verloren, ist Siebenbürgen verloren” – ha a híd elvész, Erdély is elveszett…

És a híd nem veszett el. Inczédi Samu őrnagy nagyjából valahol ezen a partszakaszon, a hídfő közelében vágta be elsőként magát a jeges, rohanó folyóba, miközben sorra hullottak körülötte a kolozsvári, jórészt tizenéves diákokból álló 11. zászlóalj katonái, a leírások szerint honvédtestek tucatjait sodorta a Sztrigy vize a Maros felé, ahol a csata kimenetelére (és a fosztogatásra) váró móc bandák leskelődtek… Később, már Szászsebesen – Petőfi írja le a jelenetet – az idős Németh alezredes ezekkel a szavakkal adja át a Bemnek nagynehezen megküldött „elsőrendű érdemjelt”: „Én nem vagyok szónok, s ha az volnék, sem tudnék most beszélni. Engedje meg ön, hogy megcsókoljam önnek jobb kezét, mely az én hazámért vérzett…”

És egy mai hír, mely nemrégiben, az aradi vértanúk idei emléknapján röppent a magyar világba: Böjte Csaba atya bejelentette – a kezdeményezésére létrehozott Szent László Alapítvány megszerezte az 1849. február 9-i piski csata helyszínét, a Déva közelében található, jó kéthektárnyi területet. A csárdaépülettel, a partszakasszal, vagy 1500 magyar hősi halott emlékhelyével – és még mi mindennel együtt…Emlékparkot tervez a piski csata színhelyére, történelmi emlékhelyet. Minden engedély megvan, s pénz is az induláshoz. „Szeretettel hívom Erdély népét”, fogalmazott Böjte atya.

Fel tudjuk mérni ennek jelentőségét?

A híd nincs messze. A híd nem veszett el.

(A szerző író)

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

A baloldal szégyene

ĀVasárnap este a borsodi történelmi időközi országgyűlési választáson elbukott a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal, amely újra bebizonyította, hogy a pénzért és a hatalomért mindenre képes

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Németh Gyula születésének évfordulóján

ĀMaszkot csak a vírus ellen viseljünk, kedves Barátaim, a tudományban nincs helye az álarcnak. Erre is figyelmeztet és fegyelmez bennünket Németh Gyula baráti jövendőnket is szolgáló munkássága

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom