Korompay Csilla

Vélemény és vita

Tanév, rettegés nélkül

Sokan sokszor leírták már: olyan helyzetbe került most a világ, mint még soha

álláspont

A modern kori mobilitással szélsebesen pandémiává alakuló járványnál csak a hírek – és álhírek, jó szándékkal megosztott tévhitek, az összeesküvés-elméletek vagy éppen politikai okból kiagyalt hazugságok – terjednek gyorsabban, a korlátozások miatt pedig mindenfelé nő az elégedetlenség, frusztráltság, sőt harag. Ez a bizonytalansággal és félelemmel együtt olyan robbanékony elegy, amit nem könnyű kezelni, ráadásul a láthatatlan ellenséggel kapcsolatban még a kutatók sem tudnak minden kérdésre választ adni. Noha Magyarországon viszonylag kedvező állapotok vannak – közhelyszámba megy, de igaz: a helyesnek bizonyuló járványügyi intézkedések és a lakosság együttműködése miatt –, a nehézségeken nem vagyunk túl.

Így kell nekifutni az új tanévnek, ami ezért nagyon más lesz, mint az eddigiek. Rengeteg odafigyelést, erőt, türelmet, önfegyelmet követel majd a pedagógusok, diákok és szülők részéről egyaránt.

Tavasszal a távoktatás a várakozásokhoz képest jól működött, ám nyilvánvaló, hogy a hatékonysága nem érte el a hagyományos foglalkozásokét, továbbá az iskola fontos közösségi és szocializációs szerepéről sem szabad megfeledkezni. Ezért érthető az igyekezet, hogy ahol csak lehet, és ameddig csak lehet, járjanak be a gyerekek az intézményekbe. A fertőzések, gócpontok kialakulásának veszélyét nem lehet kizárni, de csökkenteni igen az előírások betartásával. Egy közkézen forgó hasonlat szerint olyan ez, mint amikor autóba ülünk: tudjuk, hogy érhet baleset, de nem rettegünk nap mint nap, mert bízunk benne, hogy – hozzánk hasonlóan – mások is a KRESZ szerint közlekednek.
Emellett állandó rettegésben sem tanítani, sem tanulni nem lehet.

Mindez csöppet sem érdekli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, amely egyébként régóta nem valódi szakszervezetként funkcionál, tagsága már évekkel ezelőtt gyakorlatilag elfogyott, a balliberális kvázi pártocska a sorosista álcivil konglomerátumba beépülve kizárólag szakmainak beállított vádaskodással és zavarkeltéssel foglalkozik. „Oktatási szakértői” minden esetben bizonyítják, hogy pedagógus végzettséggel is fényévekre el lehet távolodni a tanári elvektől és úgy általában a valóságtól. A digitális oktatásra való áttéréskor például a PDSZ annak teljes képtelenségét magyarázta, az érettségi előtt pedig sztrájkra szólította fel a tanárokat, megakadályozandó a szerintük százezres (milliós?) fertőzésszámot előidéző eseményt.

Most éppen a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtését követelik, ennek hiányában természetesen a munka megtagadásával fenyegetnek, és mára afféle tanévnyitó-tüntetést hirdettek. Szerintük a biztonságos munkavégzést garantálná többek közt a pedagógusok és tanulók rendszeres, tömeges tesztelése, az érintésmentes lázmérők használata az iskolákba való belépésnél, valamint ha nem az operatív törzs, hanem az adott intézmény dönthetne a digitális munkarendre való átállásról. Listájuk nonszensz: az összes tanár és diák folyamatos tesztelgetése megvalósíthatatlan, a hőmérő mit sem ér, ha egy felelőtlen szülő iskolába indulás előtt lázcsillapítót ad be a gyermekének, az pedig totális káoszt okozna, ha az intézmények saját hatáskörben zárhatnák be a kapuikat.

A PDSZ és az egész balliberális oldal abszolút biztonságot követel a pedagógusoknak a pandémia kellős közepén. Tehetik, nincsenek döntéshelyzetben. Szerencsére.

Nem csupán a tanulók érdekeit hagyják figyelmen kívül, de a pedagógusok elhivatottságában sem bíznak.
Mi, szülők azonban igen. Hisszük, hogy összefogással ez a tanév is teljesíthető lesz.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Talajt vesztett liberalizmus

ĀA liberalizmus hívői továbbra is utópiakísérleteket terveznek, majd végeznek, ám a valósággal való kapcsolatuk egy cérnaszálnál is vékonyabbá vált, és félő, hogy ha végleg elszakad, akkor egy egész szabadelvű generációt tesznek abnormálissá

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Lángba borult földgolyó

ĀVannak, lehetnek tehát csodák, ha nem is gyakran. Ez is vigasz. Mégis a legnagyobb csoda, amikor nem a sokaság, hanem a lélek tesz csuda dolgokat