Kondor Katalin

Vélemény és vita

A sokadik műbalhé

Mindenki, aki nem az álliberális nótát fújja, ráadásul a kultúra világában keresi kenyerét, nehéz sors­ra jut. Vidnyánszky Attila is így járt

S máris kijelenthetjük, ellenfelei nagy bánatára, hogy bizony vitathatatlanul különleges és nagyformátumú tehetség, különben nem lenne ez a mérhetetlen acsarkodás, gyűlölködés, amely a kezdetek óta körülveszi őt.

Igen, a kezdetek óta. Értem ezen azt, hogy mióta csak megjelent Magyarországon társulatával (például a Zempléni Fesztiválon, ha jól emlékszem, még a kilencvenes években, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, szintén a kilencvenes években), mindig zajos sikert aratott. Túlságosan nem lepődtünk meg tehát azon, hogy egy ilyen karrier irigykedést, sőt gyűlöletet vált ki az álliberális kultúrharcosok körében, akik annyira modernek, tájékozottak, annyira korszerű gondolkodásúak és persze nemzetköziek, hogy gátlástalanul lerománozzák.

Ez persze csak tudatlanságukról állít ki bizonyítványt, ez esetben hiányos történelmi ismereteikről. E tárgyból – nem először derül ki – bizonyára megbuknának a vizsgán. Attila ugyanis a hajdani Magyarország egyik táján született, Kárpátalján (ott jöttünk be a Kárpát-medencébe, még ha ezt sem PC emlegetni). Ezt a vidéket ma Ukrajnának hívják, amikor ő született meg Szovjetunió volt a neve. Ettől még, aki ott születik, az lehet magyar. Aki meg a ma Romániának hívott területen élő magyar, az meg úgy magyar, hogy közben román állampolgár is. Ilyen bonyolult ez a Kárpát-medencei élet, bizony, s ily bonyolult a magyar történelem. Ám valójában nem történelmi leckét akartam tartani, hanem tudatni szeretném a kedves olvasóval, hogy a korszakos tehetségű Vidnyánszkyt nemcsak most támadják, amikor kinevezték a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, hanem amióta csak a szakmában van. Abban a szakmában, amelyben idehaza sorozatosak a műbalhék. Hosszan sorolhatnánk ezeket, de mert könnyű utánuk nézni, nem teszem. Inkább felidézek egy 2013-ban történt esetet.

Abban az esztendőben egyik napilapunk Külföldi támadás Vidnyánszky ellen címmel tudósítást írt arról, miszerint a Nemzeti Színház frissen kinevezett igazgatójának (Vidnyánszkynak) meghívását a Strasbourgi Nemzeti Színházba az intézmény vezetője visszavonja. A rendkívüli tehetséggel és emberséggel megáldott igazgató-rendező két darabja is kapott korábban meghívást a francia városba, ám mert a meghívó teátrum szerint Vidnyánszkyt vállalhatatlan politikai döntéssel nevezték ki a Magyar Nemzeti Színház élére, hát nem kérnek belőle. A színdarabok mehetnek, a rendező maradjon, ahol van, pontosabban ott se maradjon, mert ugyebár nem méltó a posztra. Vidnyánszky így nem ment, és ha jól emlékszem, a darabok sem utaztak Franciaországba, amely azóta is az igazságosság és a demokrácia hazája, erről ugyanis naponta értesülünk.

A hét évvel ezelőtt megjelent cikk a címét illetően tévedett. A támadás Vidnyánszky ellen nem kívülről, hanem belülről érkezett. A stras­bourgi igazgatót ugyanis a hazai álliberálisok tájékoztatták. Akkoriban járt le Alföldi Róbert igazgatói megbízása, s az új direktor kinevezése kapcsán politikai erőszakról kürtölték tele a művelt Nyugatot. Érdekes lenne egyszer kipróbálni, mit szólnának Franciaországban, ha innen, Magyarországról küldözgetnénk üzeneteket egy-egy francia színházigazgató megbízatása kapcsán. Lenne ám műbalhé!

Régóta tudjuk, színház az egész világ. Nálunk meg tragikomédia.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

Balliberális külpolitika

ĀErősen kétlem, hogy Fehéroroszországban olvasnák a magyar balliberális médiát, de ha mégis, felmerülhet bennük, miért lett itt annyi barátjuk

Rab Irén

Rab Irén

Kizökkent idő

ĀA koronavírus-tagadók augusztus első napjára hirdették meg a jár­vány végét. Sok ezren utaztak Berlinbe a nagy fiesztára, hogy a főváros médiaszínpadán világgá kiáltsák: elérkezett a „Szabadság Napja”