László Tamás

Vélemény és vita

Egy DK-s kerület árulása

A balliberálisok által vezetett önkormányzat nem akarja, hogy egy vadonatúj egészségügyi központ létesüljön egynapos sebészettel együtt? A kapzsiság felülír mindent

A magyar és a kínai kormány 2014-ben megegyezett abban, hogy növelik együttműködésüket a hagyományos kínai orvoslás terén, és ennek keretében szorgalmazzák a Közép- és Kelet-európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpont felállítását azzal a céllal, hogy segítsék ennek elismertségét Közép- és Kelet-Európában. A hagyományos kínai orvoslás a kínai kulturális önazonosság-tudat szerves része, a mindennapjaik kultúrájához tartozik annak ellenére, hogy tudatosan vegyítik azt az úgynevezett tényeken alapuló, európai jellegű, nyugati orvoslással. Megvan a helye az egészségmegőrzésben, a rehabilitációban egyaránt. Amikor a kínai városokban tömegeket látunk meridiántornát csinálni (amit a nemrég elhunyt Eőry Ajándok hatásosan országszerte elterjesztett), az is a kínai kultúra része.

Nem véletlen, hogy számos nyugati és amerikai egyetemen van hagyományos kínai orvoslást oktató fakultás, és léteznek szép számmal olyan kórházak és rendelőintézetek, amelyek akupunktúrával, akupresszúrával, fitoterápiával gyógyítanak. Csak összehasonlításképpen: míg az európai gyógyászat a mindennapi gyakorlatában csak néhány száz gyógynövényt alkalmaz, addig a kínai több ezret. A hagyományos kínai orvoslást végző kórháznak gyógynövény-, míg az európai kórházaknak kórházillatuk van. Ez a leegyszerűsítés talán megmutatja a filozófiai különbséget is. A kínai gyógyászat holisztikus – az egész embert vizsgáló – látásmódja helyett az európai gyógyászat egyre szűkebb emberi szervcsoportokra tagozódik. A folyamat betetőzéseképpen 2015-ben Tu Ju-ju kínai gyógyszerész orvosi Nobel-díjat kapott a malária ellenszeréért.

Mindezek ellenére Európában és Magyarországon is gyanakvással figyelik a keleti gyógyászatot, sokan még mindig kuruzslásnak tartva azt. Éppen ezért határozta el a magyar kormány – a kínaival egyetértésben –, hogy Budapest XV. kerületében, a volt orosz kórház területén létrehozza a Közép- és Kelet-európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot. Ennek elsődleges célja a hagyományos kínai és a nyugati orvoslás integrációjának elősegítése, a kínai orvoslásban részt vevő személyek, eszközök, anyagok és eljárások engedélyeztetése. Ezzel egyrészt az igénybe vevők olyan kezelésben részesülnek, amelyeket a magyar törvények, szabványok hitelesítenek, és ezek hatását folyamatosan ellenőrzik.

Egy kormányhatározat alapján kezdődött el a központ tervezése a XV. kerületben, a volt orosz kórház két egymás melletti épületében, amelyek közül az egyik egy 20. század elejéről származó szecessziós műemlék. A volt orosz kórház hihetetlenül leromlott épületegyüttese a nagy értékű ingatlannal együtt 2014-ig a magyar állam és a XV. kerületi önkormányzat ötven-ötvenszázalékos tulajdonában volt. Ekkor az állam a tulajdonrészét tizenöt éves elidegenítési tilalommal átadta az önkormányzatnak azzal, hogy az ingatlanon csak egészségügyi, szociális, oktatási-felsőoktatási, kulturális-közművelődési, sport-rekreációs és ezekkel összefüggő lakójellegű épületek helyezhetők el. A központ tervezésének megkezdése előtt az állam és az önkormányzat magállapodott abban, hogy a volt orosz kórház területén lévő két épület tulajdonjoga – a környezetében lévő területtel együtt – visszaszáll a magyar államra, és további két épületre és környezetére is opciós jogot biztosítanak az állam részére. Ez a megállapodás öt évig, azaz 2022-ig érvényes.

Az állam nevében eljáró szervezet megterveztette a Közép- és Kelet-európai Hagyományos Kínai Gyógyászati, Oktató- és Kutatóközpontot oly módon, hogy a kétféle szemléletű orvoslás minél erőteljesebb integrációja érdekében egy jelentős kapacitású egynapos sebészeti részleget is létesít, amelyet a kerületi lakosság is igénybe vehet a központ minden egészségügyi, járóbeteg-ellátó szolgáltatásával együtt. Az engedélyezési tervdokumentációhoz a XV. kerületi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulást adott, amely szintén 2022-ig érvényes.    

Tehát van egy érvényes tulajdonosi megállapodás, és van egy jogerős építési engedély a beruházásra, amelynek hihetetlenül nagy jelentősége volna az egész – jelenleg mostoha sorsú – ingatlan vonatkozásában. Erre jött a derült égből villámcsapás: a DK-s vezetésű önkormányzat egyoldalúan, az állam egyetlen szervét sem értesítve, megelőzően nem tárgyalva vele, visszavonta a hozzájáruló nyilatkozatait.

A kerületi közvélemény egy ingatlanspekulációt, helyi zsargonnal élve, ingatlanmutyit sejt a dolog hátterében. A 2010 előtti szocialista és 2014 utáni DK-s önkormányzat már több alkalommal el kívánta kótyavetyélni a nagy értékű, több mint héthektáros ingatlant, most újra ennek a jeleit láthatjuk. A 2022-ig szóló hozzájárulásokról két évvel korábban egyoldalúan dönteni nem csupán barátságtalan, hanem jogtalan, és az állam eddigi anyagi és szellemi erőfeszítéseinek semmibe vételét is jelenti.

Mit tett ezzel a lépésével az önkormányzat? Negligálta a kínai és a magyar állam közötti államközi egyezményt, a magyar államot szintén, egyoldalúan felrúgott egy megállapodást. Ha netán kormányra kerülnének, ebből a jelből ítélve hasonló árulásokra lennének képesek szemrebbenés nélkül. Mintha az őszödi beszéd számtalan hazugsága és árulása folytatódna ebben a lépésben.  

Hihetetlenül hátrányos ez a húzás a kerület számára is. Feltehetők a következő kérdések: az önkormányzat nem akarja, hogy két rendkívül lepusztult állapotú épület felújítása, tartalommal való megtöltése állami forrásból valósuljon meg, hogy a XV. kerületben egy nemzetközi kisugárzású felsőoktatási intézmény jöjjön létre?

Nem akarja, hogy három orvosegyetem (a Semmelweis, a debreceni és a pécsi) és az MTA által elfogadott hagyományos kínai orvoslás egyik legfontosabb központja a XV. kerületben valósuljon meg, hogy az egészségmegőrzésben és rehabilitációban kiváló eredményeket felmutató kínai orvoslás a XV. kerületiek számára is ellenőrzött keretek között legyen igénybe vehető?

És végül: a DK-s vezetésű önkormányzat nem akarja, hogy egy vadonatúj egészségügyi központ létesüljön egynapos sebészettel együtt? A kapzsiság felülír mindent, mint 2019 októbere óta Vácott, Egerben, de Budapest más balliberális kerületében is? Ha szó nélkül hagyjuk, balliberális, benne DK-s ellenfeleink vérszemet kaphatnak!

(A szerző építész, volt országgyűlési képviselő)

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Kié a Balaton?

ĀA kommunizmus idején az ideológiai harcban elfáradt káderek pihenésére Aliga mellett a Balaton sok más pontján volt zárt pártüdülő. Ezekbe egyszerű magyar embernek nem volt gyere be

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom