Kondor Katalin

Vélemény és vita

Világkormány, vagy amit (nem) akartok

A szög tényleg mindig kibújik a zsákból. A világkormányt, azaz a világállamot kitalálók és támogatók immár nem tudják magukban tartani hagymázas elképzelésüket, így egyre gyakrabban adnak hírt a különböző fórumokon arról, mily nagyszerű és észszerű elképzelés egy világkormány. (Azt hiszem, már odáig jutottunk, hogy nagybetűvel kellene írnom ennek az egyedi találmánynak a nevét.)

Eddig jószerével csak az egyesült Európa – számomra szintén rémálmot megtestesítő – fogalmát próbálták lenyomni a torkunkon, most már a világkormány a téma. A minap például António Guterres ENSZ-főtitkár jelentette ki, hogy új világrendre van szükség (a renddel egyetértünk), ez pedig úgy lehetséges, ha létrejön a világkormány, s értelemszerűen megszűnnek a határok, az országok. Legalábbis ezt vélem kihallani az elképzelésekből, amelyekből egyenesen következik, hogy a nyelvek is megszűnnek, nincs kizárva, hogy majd csak titokban beszélhetünk egymással magyarul, tehát egyetlen kohóban lesz összeolvasztva minden, ami eddig a Teremtő által létrehozott sokszínű világot jellemezte.

Eme úttörő gondolathoz tartozik a szintén pár nappal ezelőtt, a Momentum nevű formáció által világgá kürtölt javaslat, amelynek lényege, ne szavazzanak az idősek, ezek a szükségtelen, maradi emberek, akik korszerűtlen gondolkodásukkal nem hívei egy leendő világkormánynak. Ez legyen az ifjak dolga, tehát mi, negyven feletti vének, hagyjuk a dagadt ruhát másra, nyilvánvalóan a Momentum híveire.

Most akkor álljunk meg egy momentumra!

Vegyük elő a fantáziánkat, és kép­-zeljük el – ha már kitalálói nem vázolták –, hogyan élhetünk egy világkormány vezetése alatt. A világkormánynak nyilván lesznek alkormányai, nevezzük őket alvilágkormányoknak. Ebből sok kell, mert valószínű nem rohanhatunk minden csip-csup ügyünkkel a világkormányhoz New Yorkba, vagy fene tudja, hová. Szükség lesz például világ-anyakönyvvezetőkre, világpapra, számosra, bár lehet, eltöröltetik a házasság intézménye, miként a vallások is. Így spórolunk.

Kell majd világ-mezőgazdasági minisztérium, ahol eldöntik majd, hogy mit termelnek mondjuk Magyarországon vagy az északi sarkon (ha egyáltalán tudják, hogy ott nem terem semmi). Világbankunk már van, meg is látszik rajtunk. Kell aztán világ-külügyminisztérium, csak éppen gyorsan el kell döntenünk, ki van künt, és ki van bent. Tehát inkább világ-belügyminisztérium a kívánatosabb, mert megszűnik a kintlét, csak bentlét lesz.

Felállítandó a világegészségügyi minisztérium is, onnan azt vezérlik majd, melyik vírussal melyik területet kell elárasztani. Igazságügyminisztériumra viszont már nem lesz szükség, mert a világkormány maga az igazság, mint manapság az ENSZ. A világbíróság is feláll majd, nem lesz nehéz dolga neki, ugyanis elődje, az Európai Unió már kitaposta az utat számukra, nagy tapasztalatokat szerezve abban, hogyan kell a normálisakat megleckéztetni.

 A világkulturális minisztérium főnökét már meg is találtam, nem lehet más, mint a multikulti muttija, Merkel asszony. Világföldhivatalra viszont nem lesz szükség, mert mindenki mehet, ahová akar, elfoglalhatja bárkinek a lakását, földjét, ez történt és történik mostanában például Görögországban.

Nem viccelődöm tovább, a világ színpadán ez idő tájt éppen ilyesmiken törik a fejüket. Roppant demokratikusan, magyarán kötelező elhinnünk, hogy jól van ez így. A világ vezetőinek amúgy nem is kell tud­niuk, ki merre él a földtekén, nem kell találkozniuk „híveik­kel”, akarom mondani rabszolgáik­kal, ugyanis minden interneten intéződik majd. Ezt a szintet egyébként szinte már el is értük.

A világállam pozícióit pedig minden bizonnyal már régóta osztogatják a kulisszák mögött. Egyetlen, nyilvánosság előtt ismert állandó szereplője, Soros úr, az örökéletű. S most tényleg nem viccelek.

Körülbelül egy esztendeje került a kezembe egy olyan orvosi szaklap, melyben azt írták le – igazságtartalmáról a tudós orvosokat kell megkérdezni –, hogy a tudomány állása szerint a mai technikával lehetséges az emberi életet körülbelül három évszázadnyira meghosszabbítani. Amennyiben ez igaz, csakis azt a gondolatot erősítheti bennünk, hogy pénzért minden elérhető.

Nem mondanám, hogy nemes a cél, behódolni a pénz mindenek feletti hatalmának, mint ahogy cseppet sem tartom világjobbítónak, ha beleavatkozunk a Teremtő munkájába. Most viszont éppen itt tart az emberiség. Bizonyíték van rá számtalan, bár a legfontosabb és legszomorúbb, hogy a tisztességes, gondolkodó és érzékeny ember a zsigereiben érzi, hogy zsákutcába került a világ.

Európát már sikerült lezülleszteni. A stációkat nem sorolom, mindenki tudhatja. Most éppen az idősek feleslegességének sulykolása van soron. Ez a jövő már a többi kontinensen is elkezdődött. Hogy visszatérhetünk-e a normális kerékvágásba, nehéz megmondani. Mindenesetre sérült, sebzett lélekkel a kilábalás nagyon nehéz. Ha társakra lelünk, az könnyít a nehézségeken.

Zárszóként egy lenyűgöző, gondolkodónak és költőnek is nagy ember versét citálom ide.

Weöres Sándor: Majomország

„Hej, de messze majomország, / ott terem majomkenyér, / majomablak majomrácsán / majomnótát ráz a szél. // Majomtéren, majomréten / majomhősök küzdenek, / majomszanatóriumban / sírnak majombetegek. // Majomtanártól majomlány / majomábécét tanul, / gaz majom a majombörtönt / rúgja irgalmatlanul. // Megépül a majommalom, / lesz sok majommajonéz, / győzve győz a győzhetetlen / győzedelmes majomész. // Majompóznán majomkirály / majomnyelven szónokol / egyiké majommenyország / másiké majompokol. // Makákó, gorilla, csimpánz, / pávián, orángután, / mind majomújságot olvas / majomvacsora után. // Majomvacsoraemléktől / zúg a majomreterát, / majombakák menetelnek, / jobbra át és balra át. // Rémületes majomarcot / vágnak majomkatonák, / majomkézben majomfegyver, / a majmoké a világ.”

Nem akarná ezt a verset valaki Guterresnek és eszmetársainak elküldeni?

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Nyugdíjas, takarodj!

ĀFricska. Ha van a Momentumnak emblematikus figurája, akkor az Kádár Barnabás

Őry Mariann

Őry Mariann

Viszlát, srácok!

ĀKőkemény hatalmi harc bontakozott ki a brüsszeli uniós csúcson. A vita sokfrontos, de főleg Észak–Dél, valamint Kelet–Nyugat áll szemben egymással, a nézeteltérések természete pedig egyrészt ideológiai, másrészt pedig gazdasági