Kő András

Vélemény és vita

Kiváltságok

Vadászünnep képsorai peregnek a szemem előtt, szebbnél szebb agancsokra közelít a kamera, én mégis a vadászokat nézem, akik gyönyörű uniformisban sétafikálnak a kiállított trófeák között

A hozzáértők azt tartják, a vadászaton ismerszik meg, ki milyen ember valójában. Mindjárt itt egy példa. „Rákosi rengeteget vadászott – emlékezett Hegedűs András egykori miniszterelnök a pártfőtitkárra. Ez számomra mindig rémületes élmény volt. Rákosi ugyanis mindenre lőtt, ami megmozdult. Nem törődött vele, hogy nyúl vagy ember, ahol valami mozgott, oda lőtt. Nem volt veszélytelen a közelében vadászni.” Ha a második világháború utáni magyar elit szokásai kerülnek terítékre, a vadászat kiemelt szerepet kap. Gondoljunk csak 1963-ra, amikor egy politikai bizottsági határozat nyomán alakult meg az Egyetértés, Kádár János vadásztársasága.

A szocialista uralmi elit nagystílű, fényűző életmódjáról sokat kihámozott már az olvasóközönség, de a vadászünnep képsorai újra felidézik számomra azt a gátlástalan életvitelt, ami a kommunista vezetőket jellemezte. Hogy ne feledjük! Naivitás ugyanis azt hinni, hogy a vezető pártfunkcionáriusok úgy is éltek, ahogy hirdették: a hatalom a népé, és mindenki egyenlő arányban részesül a javakból. Frászt! A kiváltság csak az elitet illette! A kommunista hatalom átvétele után az elhagyott, majd elkobzott villákba ültek be – megszülettek a Rózsadombon, a Pasaréten a „káderdűlők” –, Balatonaligán nyaralóházakba költözhettek, és a kiutalt lakások számláit nem kellett kiegyenlíteniük. Hiánycikknek számító élelmiszerek – déligyümölcs, téliszalámi, borjúhús  – álltak a rendelkezésükre a nekik fenntartott boltokban, a központi raktárakból pedig stílbútorokkal rendezhették be lakásaikat. Péter Gábor, az Államvédelmi Hatóság feje gátlástalanul odáig ment, hogy villát építtetett szeretőjének a budai hegyekben. A Bp. Honvéd futballcsapatának középcsatára mesélte el nekem, hogy amikor 1953-ban a klubhoz került és lakást kapott, elvitték egy raktárba, ahol kiválaszthatta a neki tetsző, másoktól elkobzott bútorokat. A kitelepítéskor csak a festmények mennyiségét jegyezték fel, s ha valakinek az egyik értékes műalkotásra fájt a foga, egyszerűen kicseréltette egy értéktelenre, de a mennyiségben nem volt differencia. És a festmények ma is a leszármazottak otthonát díszítik. A hatalmi reprezentáció másik fontos eszköze az automobil volt, amely az ígéretek ellenére a szocialista elit monopóliuma maradt. A kádári időkben a funkcionáriusok körében Mercedes-őrület tombolt. A nyugati termékek kultusza az 50-es években is dívott itthon – a csempésző futballisták örömére. A magyarországi prostitúció egyik terepét a 60-as évektől a luxusszállók jelentették, amit a káderek sem vetettek meg. A hazai etikettirodalom egy időben még a vezetés körében oly elterjedt bajuszviselet vagy a pecsétgyűrűk divatja ellen is fellépett. Az elitcsoporton belül nagy szerepe volt annak, hogy ki milyen magatartásmintát követ. Marosán György, aki gyakran hivatkozott arra, hogy a pártvezetésben a munkásosztályt képviseli, 1957-ben a győri színházban állítólag így kezdte a beszédét: „Stricik, kurvák, hölgyek, urak és elvtársak! Remélem, mindenkit megszólítottam, és nem sértettem meg.”

Keserű tapasztalat, hogy a szocialista elit magatartása és életvitele nem múlt el nyomtalanul, és bizonyos körökben a mai napig érezteti hatását. Érdemes lenne a hajdani elit rokoni és házassági (válási) kapcsolatait, összefonódásait feltérképezni. Alighanem meglepő dolgokra derülne fény.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Fordul a hajó

ĀEzen a világjárvány által beárnyékolt szép nyári napon aligha érdekel sok embert az, hogy milyen világnap van ma, és miért

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Térden állva

ĀTérden állva, csak térden állhatsz. Ígéret? Komédia! Gyalog sétáltam át a Lánchídon, őszi vasárnapon