Kondor Katalin

Vélemény és vita

Azonnali kérdések órája

Hogy felkavarodott közéletünket jobban megértsük, nekünk, civil embereknek, úgy gondolom, el kellene indítanunk egy kérdésözönt a politikusok vagy a magukat annak mondók számára

Mit elindítani! Kikényszeríteni! Tudjuk, hogy van ilyen esemény a parlamentben, ám ez valóban egy civil kezdeményezés lenne.

A választókban rengeteg olyan kérdés fogalmazódik meg mindennap, amelyekre kertelés nélküli, őszinte és felelősséget vállaló válaszokat várnánk. Méghozzá olyanokat, amelyek konkrétumokat tartalmaznak. Ellenőrizhető konkrétumokat. Például ha valaki egy politikusról vagy bármelyik embertársáról azt állítja, hogy lop, csal és hazudik, akkor indokolja meg, miért mondja ezt. Annak meg, aki a kérdést kapja, legyen kötelező válaszolnia, méghozzá hitelt érdemlően. Ha hazudik, legyen ugyanúgy büntetőjogi felelőssége, mint a kérdezőnek. Nézzünk is néhány példát, hogy világosabb legyen, mire gondolok.

– Hogy lehet egy országban azt megengedni, hogy Soroshoz kötődő emberek agitálni kezdjenek? Ugyanis még március első hetében jött a hír: a Soros-hálózat (ez egy ország, tessék mondani?) nem tesz le arról, hogy akár törvénysértő ak­ciókkal szítson kormányellenes hangulatot, erre kiképzett aktivisták közreműködésével. (Bocsánat, a dicsőséges Tanácsköztársaság is így kezdődött. Idegenek jöttek, határozott ideológiával. Majd akasztottak is. Határozott szándékkal.) Ezek az aktivisták ingyenes gyakorlati képzést indítanak a polgári engedetlenség témakörében. Állítólag a Közélet Iskolája névre hallgató, Soros által is támogatott szervezet égisze alatt. Ez a hír azt is szétkürtölte, hogy a „tananyag” ebben az iskolában egyebek közt az, hogy mi igazolhatja a törvények megsértését. Tehát már azt is kitalálták, hogy egy törvényes demokráciát manapság miképpen kell megdönteni. Kérdésünk ez esetben: Egy ilyen kezdeményezést eltűrhet egy demokrácia? Mi tényleg szuverén ország vagyunk?

– Miképpen történhet, hogy szinte az egész világ tudtára lehet adni, nálunk mekkora diktatúra dúl, miközben ellenzéki fórumok naponta öntik tele – büntetőjogi felelősség nélkül – a világsajtót minden alapot nélkülöző hazugságaikkal, amelyeket egyáltalán nem nehéz cáfolni.

– Miért lehet gyalázni mindent, ami szent a keresztény eszmeiséget vállaló embereknek, miközben a más vallást, nézetet követők jogos bírálata is hihetetlen hazugság- és rágalomcunamit indít el.

– Mi a jogi alapja annak, hogy tűrjük brüsszeli „magyarjaink” hazaárulását? Köztük olyanokat is, amelyek minden kétséget kizáróan megcáfolhatók.

– A Jobbik netán válaszolna arra, miképp jutott el a mai eszmeiségéhez a zsidó áldozatok Dunába lövésére emlékeztető cipőszobrok leköpdösésétől.

– Egyáltalán mi, magyarok, hogy jutottunk odáig, hogy mindent tűrünk, s nem kényszerítjük ki a választ.

– Miképp történhet, hogy egy jogállam hosszú ideig tűri a börtönbiznisz megszerveződését és hatékony működését. Mit válaszolnának tudós, valójában tudálékos „jog­vé­dőink” arra a kérdésre, miért illet meg több napfény, azaz „emberi jog” egy bűnözőt, mint például a lakótelepek északra néző lakásaiban élőket.

A kérdéseket akár estétől reggelig, hosszan-hosszan folytathatnánk. Ha volna igazi lehetőségünk. Tudjuk persze, az élet sajnos nem kívánságműsor, így a fenti témát, azaz a jogos kérdéseinkre elvárt igaz válaszokat aligha kapjuk meg. Ám legalább tudatjuk azokkal, akik ennek hiányát nagyon is érzékelik, hogy nincsenek egyedül.

Ahogy a nagyvilág híreit olvassuk, érik, növekszik a társadalmakban a polgári elégedetlenség, egyre több embernek van elege a megtévesztésekből, a töméntelenül sok hazug válaszokból. Azzal is pontosan tisztában vagyunk, hogy nálunk – a rendszerváltozásnak hívott időszakban – elmaradt a régi rendszer nemkívánatos személyeinek háttérbe szorítása. Nem, nem a bosszú! Az igazság kimondása. Később aztán sokszor kimondatott, de akkor már vesztett az erejéből. Ez máig ható gát, ezt minden tisztességes ember tudja.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Dippold Pál

Dippold Pál

Tökörésző Gergely

ĀRendkívül laza és magát viccesnek gondoló csávó ez a Karácsony Gergely. Ha csupán az elmúlt hét általa leírt és elmondott szövegeit nézzük, azokból kiderül, milyen is egy liberális illető

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Antalliáda

ĀHarminc év telt el az első szabad választások és az MDF kormányának megalakítása óta: 2020 az emlékezések éve