Kondor Katalin

Vélemény és vita

A szög meg a zsák

A nemzet szó jelentése a német köztudatban szitokszóvá, elítélendő kifejezéssé vált. És a megalázott volt szocialista országok ez ellen nem tudnak tenni semmit se

Ami állítólag mindig kibújik. Mármint a szög a zsákból. Manapság sem cáfolható ez a régi, bölcs megállapítás, bár annyit azért hozzá kell tennünk, hogy jelen világunkban akkor sem történik semmi, ha a szög már annyira kibújt, hogy több ezer kilométerről is látszik. Döbbenten olvasom, hogy a legvérmesebb EP-képviselők közül az egyik, bizonyos Sophie in ’t Veld holland liberális azt találta mondani a minap, hogy „még ha a magyar intézkedések (vírusügy stb.) jogszerűek is, akkor is el kell ítélni hazánkat. Neki ugyanis elege van a jogi alapú megközelítésekből, rendszerszinten kell el- és megítélni Magyarországot.”

Hogy ez a hablaty mit jelent, mármint a rendszerszintű elítélés, meg a bár jogszerű, de akkor is vérlázító filozófia, azt nem tudom. Sophie elfelejtette kifejteni. Vicces, de az ő neve egyébként görög eredetű, jelentése: bölcsesség. Nos, számára nem sok bölcsességet ajándékozott a sors, annál több alantas tulajdonságot. S hogy a magára oly sokat adó unióban meg lehet tenni, hogy valaki a fent idézett kijelentéssel éljen, az mindent elárul erről az intézményről.

Politológusaink nyilván „ízelgetik” még egy darabig e kijelentést, ám engedtessék meg, hogy civilként is legyen néhány szavunk. Miféle jog az, amelyik eltűri, hogy tények, érvek, példák sorolása nélkül lehessen ilyet mondani? Miféle vezetőség az, amelyik nem tudja kordában tartani egy szervezetben (jelen esetünkben az Európai Unióban) az elszabadult hajóágyúkat? Milyen alapon veszik szájukra a demokrácia elnevezésű, mára már orbitális hazugsággá vedlett fogalmat? Kinek, minek a nevében?

Olvasom azt is a Münchenben élő Vida Ákos remek cikkében, szintén a minap, hogy a német agymosást elsöprő médiafölény segítségével biztosítják, így aztán a németek többségének fogalma sincs, hogyan változtatják meg a sajtóban a szavak jelentését, például a nemzet szó jelentése a német köztudatban mára már szitokszóvá, „jobboldali” és elítélendő kifejezéssé vált. És Európa megalázott, volt szocialista országai ez ellen nem tudnak tenni semmit se. Látjuk ugyanis, hogy minden tiltakozás, érvelés köddé válik. Ügyes, mondhatnánk, bár inkább végtelenül aljasnak nevezném.

Csakhogy kedves (fenét kedves) Sophie meg a többiek! Nem vagyunk ostobák. Mára már a többség tudja, hogy átvertek bennünket, nem kicsit, nagyon, amikor az uniós tagság mézesmadzagát elhúzták előttünk. Viseljük is a következményeket azóta is. Ám a rendszeres megaláztatást nehéz elviselni. Egyszer csak a szög nagyon kibújik, és azt a zsákot fogdosók is megérzik majd. Mondom – mondanám – ezt azoknak is, akik mindmáig jól elvannak a brüsszeli „okosmondók” között, és rendre az itthoniaknak kell megpróbálniuk, hogy helyre tegyék (nem sok sikerrel) a Sophie-hoz hasonló, végtelenül aljas vádaskodókat.

Nos, akkor térjünk a lényegre. Cselekedet állítólag nincs indok nélkül. S ez bizonyára cáfolhatatlan tény. A brüsszeli okoskodók és támadók jó, ha tudják, tisztában vagyunk vele, hogy az uniós csatlakozásunkat illetően mára, pontosabban már jóval korábban nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a mai unió utat nyitott a nemzetek halála felé. Amely folyamat teljesen ellentétes az alapító atyák szándékaival.

Jól tudjuk azt is, mire kellettünk. Arra, hogy felvásárolják gyárainkat, hogy a nyugati munkaerőhiánynak nevezett, érdekes jelenség elfedésére a volt szocialista országok kitűnő munkaerejével pótolják saját állampolgáraik különös hozzáállását a munkához, mondjuk, a német bérek egyhetedéért.

Ismerjük már azt a szándékot is, hogy az egyes tagországok saját jogrendjére is fittyet hány az unió, no és a gondolkodás szabadságára is.


A példák vég nélkül sorolhatók. Ezt támasztja alá maga Sophie kirohanása is, tehát nem mi gondoljuk rosszul. Halálra van ítélve minden és mindenki, aki nem neoliberális, és persze ez a halál különös halál.

Úgy kezdődik a haldoklás, hogy elhitetik az emberrel, csak azért, mert Európa másik részében született és él, valamint ismeri azt a fogalmat, hogy hazaszeretet, másodrendű tagja az európaiak nagy közösségének. Nem túlzás kimondani, hogy ezt naponta érezzük (Dobrev, Donáth, Ujhelyi és társaik nem érzik). Persze egy gondolkodó ember azt is tudja, látja, érzékeli, hogy szerte a világon megmozdultak a globalizáció nevű, természetellenes eszme hívei. Két világrend feszül egymásnak már régen, s persze az örökérvényűvé vált mondás is ide kívánkozik: van az a pénz. És itt már az emberi minőségnél tartunk. Meg annál, hogy összeesküvés-elmélet nincs, csak megvalósul.

Sophie-nak és társainak tehát csak annyit tudunk üzenni, hogy a szög „ki van bújva”. Látjuk, érezzük, megszenvedjük. Tudjuk, hogy a mi országunkat is el akarják foglalni a fentebb emlegetett eszme hívei. S azt is tudjuk, hogy életbevágó kérdéseinkre egyelőre nem érkezik válasz. Ám a „víz szalad, a kő marad”. S ha megengedi kedves (nem kedves) Sophie, megegyezhetünk abban, hogy mi kövek szeretnénk maradni. Ellentétben önnel, előítéletek nélkül. És megannyiszor feltesszük a kérdést, még ha nem érkezik is válasz rá azoktól, akiktől kellene: mi folyik itt, és meddig tűrünk még?
(Csak tudnám, hogy miért költöznek egyre többen Hollandiából Magyarországra? Legyenek üdvözölve! Sophie meg maradjon ott.)

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Szakály Sándor

Szakály Sándor

Tenni a Hazáért?

ĀIgen – adhatna bármelyikünk rövid választ erre a kérdésre, de azonnal felmerülne a következő kérdés: hogyan és mikor?

Lóránt Károly

Lóránt Károly

A per

ĀA történtek alapján semmi ok sincs Kína vádolására és különösen nem bíróság elé citálására a vírus okozta elhalálozások és anyagi veszteségek miatt