Korompay Csilla

Vélemény és vita

Iszonyatos kísérlet

A nyitott társadalom eszméjéről annak követői hajlamosak úgy nyilatkozni, mintha az egy bizonyítottan működő modellt eredményezhetne

álláspont

Sőt ügyes lobbitevékenységgel, kapcsolatépítéssel és főleg sok-sok pénzzel elérték, hogy ideológiájuk társadalmi tömegkísérletekben is testet öltsön. Ezek között vannak olyan kísérletek, amelyeknek eredménye még csak sejthető. Ilyen a genderpolitika, ami egyes államokban konkrét intézkedésekben is megmutatkozott már, de leginkább kulturális lenyomataival szembesülünk – mint pél­dául a homoszexuális szereplők számának növekedése a Disney-filmekben –, s a hatások talán csak egy-két generáció múlva jelentkeznek teljes valójukban. A migrációs kísérlet viszont máris komoly részeredményekkel „büszkélkedhet”, mint a párhuzamos társadalmak kialakulása, a bűnözés megugrása és esetenként kezelhetetlenné válása, a feszültségek fokozódása, valamint a terrorizmus felerősödése.

Most folyik egy újabb kísérlet is, amiről nemrég egészen megdöbbentő eszmefuttatást olvashattunk egy interjúban. „A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása” – fogalmazott az Alapblognak a Göteborgi Egyetem néplélektannal, médiával és politikával foglalkozó professzora, Bengt Johansson. A „professzor” titulus rangját súlyosan devalváló Johansson szerint természetesen az általa említett beigazolódás már meg is történt, hiszen – mint mondja – „a svédeknek egyre jobban imponál, hogy az ő szabad döntésük érvényesül, az ő felelősségük, hogy mit tesznek”.

Amint tudjuk, Svédországban nincsenek szigorú korlátozások, teljesen szabadjára engedték a vírust, bízva a nyájimmunitás gyors kialakulásában. Ez a fertőzöttek és halottak számának drasztikus megugrásával járt – a magyarországnyi népességű államban már több ezren veszítették életüket a járvány következtében.

Johansson azonban mindezt nem látja komoly problémának, hiszen „a magas halálozás az idősotthonok lakóira és eleve súlyosabb beteg idősekre vonatkozik”. Ami, ugye, bagatell. Gyorsan tovább is lép, és azt fejtegeti, milyen nagyszerű, hogy „felnőttként kezelik” a svédeket, s nem politikusok meg katonák tájékoztatják őket, hanem „csak és kizárólag szakértők”.

Nos, aki az utóbbi hetekben olvasott cikkeket koronavírus-témában, az nagyon jól tudja, mennyi, egymással akár szöges ellentétben álló szakértői vélemény létezik, (szak)ember legyen a talpán, aki képes eldönteni, mi igaz és mi nem, arról nem is beszélve, hogy számtalan kérdésben csak a járvány lecsengése után lehet majd kimondani a végső szót. Mennyire hiteles egy ország vezetése, amely nem arra fordítja minden igyekezetét, hogy a legjobb kutatók állásfoglalása alapján döntéseket hozzon a veszteségek mérséklésére, hanem inkább az állampolgárok szabadságára hivatkozva nem tesz semmit. Aki időt nyer, életet nyer, ebben az esetben is: a járvány lassítása lehetővé teszi a felkészülést, mind a kórházi kapacitásokat, mind a gyógyszer- és vakcinakutatásokat tekintve.

Johansson szájából a legabszurdabb kifejezés a „vírus elleni harci modell”. Harc esetén központi irányítás kell, szigorú rend és fegyelem. Az nem harc, ha feláldozzuk az időseket, mint ahogy ők tették. Néplélektannal foglalkozván Johansson tudhatná, hogy a legkiszolgáltatottabbakról eleve lemondani egy társadalom végét jelenti. Köszönjük a professzornak, hogy rávilágított: a nyitott társadalom modellje maga az iszonyat.

(A szerző főmunkatárs)

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Kérdezni tudni kell

ĀFricska. Hogy miképpen működik a liberális agymosás? A közismerten szabadelvű közvélemény-kutató intézet, a Publicus csinos kis kérdőívet eszkábált össze, félreérthetetlenül azzal a céllal, hogy minden fellelhető mocskot a kormány nyakába varrjon

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Lehet-e más a gazdaságpolitika?

ĀMég megemlítendő a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és annak gazdasági hatása. Amit a német zöldek nyomására az Európai Unió e téren művel, az nyilvánvalóan ostobaság