Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Az Igazság Könyve

„A felhőnek sikerül magát a nap és a föld közé tolnia. De legyőzte-e vajon a napot ezzel?”

A filozófusok hosszasan értekeznek az igazságról, végül kijelentik: nem lehet meghatározni. De miként gondolkodnak az igazságszolgáltatás fölesküdtjei, ha a jogszolgáltatás távol esik az emberek igazságérzetétől?

Wass Albert 1947-es Te és a világ című útravalóit idéztem nemrég – s minket is reménnyel tölt el, mikor azt írja az igazságról, hogy a győzelmet nem szabad összetéveszteni a sikerrel. Ugyan „a felhőnek sikerül magát a nap és a föld közé tolnia. De legyőzte-e vajon a napot ezzel?” Ahogy a felhő és nap: az igazság sem emberi mérték, „ne várd tőle, hogy emberi tulajdonsággá váljék”. A szekrényünkben őrzött gyapjúkabát nem a miénk – bár igazságos úton jutottunk hozzá, a juhnak erről más a véleménye. „Igazság az, hogy élsz, és hogy jogod van élni, mert megszülettél. Hogy minden ember egyforma abban, hogy meztelenül jött ide, és meztelenül, egészen meztelenül tér vissza innen. Hogy aki jó, azt baj nem érheti, akármi is történjék vele: egyenesen járhat, és nyílt homlokkal nézhet szembe a világgal.”

Wass Albert szerint Káin sohasem győzte le Ábelt – csak megölte; s aki győz az emberi bűn fölött, az igazságot is szolgáltat.

Hasonlóan vélekedik Wass a bün­-tetésről és jutalomról. Ha nem fizettek jótéteményedért, s nem büntették meg azt, aki rosszat cselekedett? – Hiszen a nap is ingyen adja melegét, a jutalom vagy büntetés nem „emberi csereeszköz”, hanem a jó „a dolgok ősi és természetes rendje. Egyszerűen csak az egyenes út. Jutalma önmagában van. Tisztává tesz és könnyűvé”. – A legszebb üzenet, hogy az egyenes út jutalma éppen az, hogy nem térünk le arról!

Ha cserejutalmat várunk, nem vagyunk-e túl falánkak – nem épp ez a falánkság űzött-e ki az Édenből? A bevezetőben leszögezi ugyan: a világ nem csúf, az emberek nem rosszak – nem szabad eltelni magunktól, hogy milyen jóindulatúak vagyunk, mert nem gorombáskodtunk, s nem terjesztettünk másokról hazug híreket. Csak nem voltunk rosszindulatúak. „Rossz és jó között van egy kis hézag is. És ebbe a kis hézagba nem csupán Te, de az emberiség kilencvennyolc százaléka kényelmesen belefér.”

Akik Wass Albert mellé kérdőjelet tesznek, azoknak nem ártana elolvasniuk a Te és a világ tanításait. Megismernék belőle, hogy a vágyról és örömről úgy gondolkodott, mint Weöres; a gazdagságról és szegénységről nemesemberként is nemesebb tanúságot tett, mint a szociálisan igen érzékenyek; Szent Ágoston-i érték- és mértéktudat jellemezte; nem volt harcos prédikátor, hanem békehírnök; a tapintatot az együttélés diplomáciai aranyfedezetének látta; s éles szeme az iróniát sem nélkülözte, így Marcus Aurelius nyomdokaiba vezette. Mit kínált csalódás ellen? „Gondolj mindig arra: mit tenne egy majom, ha ruhába öltöztetnéd, bevezetnéd a civilizáció kényelmeibe, megismertetnéd vele a társadalmi élet játékszabályait, tisztségekkel, hivatalokkal, jogokkal és kötelességekkel látnád el, és végül kezébe tennéd a sorsodat? Ne várj többet az emberektől sem.”

Az igazságról és jogról szóló tanácsok a tanterv Wass Albert-fejezetéből sem hagyhatók ki, s üzenete sem a szabadságról. Az élethez való jog mellett jogunk van szabadon gondolkodni; szép és csúnya, jó és rossz között választani; bátornak, őszintének, becsületesnek és igaznak lenni. Jogod van „elnyomni magadban gonosz indulataidat, és jogod van a tökéletesedés útját keresni, mely Istenhez vezet. Ez a szabadság. A többi, amit ezzel a fedőnévvel cégjelezve annyiszor tűztek zászlóikra emberi megmozdulások, csupán valamely embercsoport önzését, izgágaságát vagy uralmi vágyát képviseli egy másik embercsoport rovására.” A szabadság a fölöttünk álló Teremtő Rend. És „a gyűlölet ellen megvédelmezheted magadat a szeretettel”.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Boros Imre

Boros Imre

Privatizáció vagy tervezett kifosztás? (5.)

ĀAzok a külföldiek is azt mondják, hogy jók az esélyeink, akik korábban minden jóban is a rosszat látták. Eszünkbe ne jusson tehát ismét a hazai rablólovagokat és külföldi partnereiket a tűz közelébe engedni, mert jövőnk azonnal hamuvá válik

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom