Kő András

Vélemény és vita

Csonttörések

Száztizenöt évvel ezelőtt, 1905 tavaszán írták le először a magyar sportsajtóban ezt a szót: „hordágy”. És akkor azt remélték, hogy egyre kevesebbet fog szerepelni a tudósítások között. Balga remény volt!

A futball olyan „játékká” vált, amely bizony olykor csontot is tör. (Ellentétben a szóval, amely Mikszáth szerint nem tör csontot.) Elég csak a szaporodó esetekre gondolnunk.

Hogy mit reméltek 1905-ben? Lapozzuk fel a Nemzeti Sportot: „A football matchek kellékei között utóbbi időben egyre gyakrabban kezdenek szerepelni a mentők és a hordágyak. Alig múlik el vasárnap, melyen szó ne esnék ezekről a sporttal éppen nem rokon eszközökről. Játékosainkra kétségtelenül nagyon rossz fényt vet ez a dolog, mert azt bizonyítja, hogy a sportot még mindig nem a gentlemannek lovagias küzdelmének, hanem a nyers erő dulakodásának tekintik. Pedig semmi jó nem származik ebből. Elsősorban bíróinknak kell szigorúbban fellépniök és következetesebben… Mert ez így nem megy tovább!”

Sajnos ment, és megy szép számban a mai napig!

De hogy a kutakodásnál maradjunk: 1901-ben a Pesti Hírlapban bukkanhatunk rá először a fault (vétség, később foul = szabálytalanság) szóra. „Megrögzött faulter” – írja valakiről 1904-ben a Nemzeti Sport. „Egy foul miatt kiállítva” – tájékoztat 1921-ben a Pesti Hírlap. Nemzeti Sport, 1930. október 28.: „Beszélgetés minden idők legnagyobb csonttörőjével”. Hihetnénk a címből, mintha dicsőség lenne a csonttörés! „Toroljátok meg a durva belemenéseket és a rejtett faultokat!” – szólít fel már a mi korunkban, 1968-ban a Népsport.

A tudós szótárak szerint a hordágy betegszállító eszköz; fekvő betegek, sebesültek kézben szállítására alkalmas, könnyű, ágyszerű eszköz (amely általában két párhuzamos rúd közé kifeszített vászondarabból áll).

A hordágy használata átszövi az egész futballtörténelmet. Elég csak egy esetre emlékezni. A rajongók nagy bánatára Orth Györgyöt, a legnagyobb magyar labdarúgók egyikét 1925. szeptember 9-én, az MTK bécsi vendégjátéka során az Amateur hátvédje, Tandler csúnyán lerúgta. A következmény: térdszalagszakadás, porcleválás. Orth ezután már sohasem nyerte vissza régi formáját. Előfordult persze humoros eset is: 1947. április 13-án a Kispest–Ferencváros meccsen „a 38. percben Puskást a mentők hordágyon viszik az öltözőbe… A második negyvenöt percre hatalmas térdkötéssel jön ki a pályára, és bicegve a bal szélre áll…” – írta a Népsport. Aztán újabb gólt lő. „Emlékezetes volt Öcsi második gólja – emlékezett Bozsik. – Ahogy futott, lobogott a kötés utána. A nézők nem hittek a szemüknek, hogy a sérült Puskás egyszeriben milyen egészséges. A meccs közben és még utána is sokáig bekiabáltak neki, ha elesett a pályán: »Hor-dágy! Hor-dágy!«”

Száztizenöt éve köt bennünket a futballpályához ez a szó, az „aranyló fényben tündöklő” futballistákhoz, a zöld fűhöz, pedig jó lenne remélni, hogy egyre kevesebbszer lesz rá szükség, és ahogy 1905-ben olvashattuk, gentlemanek játszanak gentlemanekkel. De félő, hogy más irányban halad az élet. A futball sem játék már sok esetben, hanem háború. Pénzháború – a játék leple alatt.

A klubokba pumpált hatalmas befektetési pénzek, az átigazolási pénzek, a fizetések égbe szökése, nem beszélve az árnyékban zajló, de sejthető korrupciókról, befolyásolják azt, ami a pályán történik. És ha szükséges, igenis csontot törnek a győzelemért.

A jövő többé már nem az, ami tegnap volt.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Karantén (5.)

ĀMa már aligha ütközünk meg a politikusok, egészségügyi és gazdasági szakemberek háborús szóhasználatán, amikor a koronavírus-világjárvány elleni harcról beszélnek

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szélhalmokkal növő élet

ĀNem akarom hallani a szirénákat, a locsogást, a számokat, nem akarom érezni a hideg gyűlöletet, látni a szánalmas kapálózást, nem akarok tudni a veszélyről, nem akarok kétségeket, félelmeket