Kő András

Vélemény és vita

Facsemeték

A fa az ember szemében annak az életerőnek fogható jele, amelyet a Teremtő a természetbe oltott (1Móz 1,11kk). Minden tavasszal hirdeti a természet újjászületését (Mt 24,32)

Ez a gondolat foglalkoztatott az elmúlt napokban, amikor arról szóltak a hírek, hogy a kormány az idén huszonkétmillió facsemetét fog elültetni, és fokozatosan, minden újszülött után tíz fát. A szent könyvek szerint: aki fiút nemz, könyvet ír vagy pálmát ültet, annak emléke halála után is megmarad. Vonatkoztathatom ezt nemcsak a pálmák, hanem mindenféle facsemete ültetésére.

Nyelvcsaládunk legszebb fái közé tartozott a nyír, a kecskefűz, a szil, a galagonya, az éger, a tölgy pedig az istenfa volt. A tölgy az erő és a hűség jelképe, ezért egykor az angol királyok trónra lépésükkor tölgyfát választottak maguknak. A görög mitológiában a tölgy oktalan kidöntése végzetes volt: Démétér a földművelés és a termékenység istennője Erüszikhton thesszáliai királyt éhhalálra kárhoztatta, mert kivágott egy szent tölgyet. A görögök súlyosan büntették a felelőtlenül fát kipusztító személyeket. Egy szép ciprusért ezer drachma pénzbüntetést róttak ki. „És amikor törzsébe hasított a gonosz kéz, / sértett kérgéből nem másképp folyt ki a friss vér, mint oltárok előtt, ha a roppant bika eldől…” (Ovidius: Átváltozások)

A tölgyet lényegében minden indoeurópai nép módfelett tisztelte. A férfiak, ha jó termésért könyörögtek, a tölgyfához fordultak segítségért. A legnagyobb gondot a Kárpát-medencében a fagyérzékenység jelentette. A 2–3. század óra folytonos csalódások s remények közepette szenvednek a mostoha időjárás miatt a mandulatermesztők. Ehhez kapcsolódik Janus Panno­nius Egy dunántúli mandulafáról szóló költeménye is. A kutatások bebizonyították, hogy a verset Pécsett írta, a Mecsek déli lejtőin álló mandulafák adták a költemény alapélményét. A vers utal a trák királyleányra, Phülliszre:

„S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben, / Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd. / Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske a tájon, / Vagy hát oly nehezen vártad az ifjú Tavaszt?”

Álljon itt még néhány mitikus és babonás fa a sorban. A fűzfából időtlen idők óta kosarat fontak. Még a Biblia is ír róla. A szabadság jelképe. Mivel a fűz rendszerint nagy kort ér meg, az öregség szimbóluma is. Hazánkban gyakoriak a több évszázados füzek. A szomorúfüzek igen kedveltek. A nyírfa nemcsak az elmúlás, hanem a feltámadás jelképe is. Robert Graves angol költő és író A fehér istennő című könyve a nyírfával foglalkozik. Mivel az ókorban a szilfák a szőlő támasztékául szolgáltak, a Dionüszosz-kultuszban volt nagy szerepük. A bükkerdőt, fenséges látványa miatt, Herman Ottó természettudós templomnak nevezte.

És itt kanyarodok vissza a fa életerejére. Amikor felhagyunk azzal, hogy harcoljunk az elkerülhetetlennel, a fák látványától új energiák szabadulnak fel bennünk, amelyek egy tartalmasabb életet tesznek lehetővé. „Mi az az erő, amely messzire vezet a megszokott világ kényelmétől, és rávesz, hogy inkább vállaljuk a kihívások seregét, noha tudjuk, hogy e világ dicsősége múlandó? – kérdezi a brazil író, Paulo Coelho, és hozzáteszi: – Úgy hiszem, hogy ezt az ösztönző erőt úgy hívják, az élet értelmének keresése.” Ki tagadná, hogy ez az ösztönző életerő benne van életünk hűséges kísérőiben, a jó fákban? (Merthogy rosszak is vannak.) Amelyek – a spanyol színdarabból merítve a végszót: állva halnak meg...

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Fordulat a foglalkoztatásban

ĀA napokban nyilvánosságra hozott országjelentésében az Európai Bizottság nagyon megdicsérte a magyar gazdaság teljesítményét, kiemelve a magas szintű foglalkoztatást és az unióban egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát is

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Budapest szabad?

ĀKassa, Beregszász, Kolozsvár, a Székelyföld, Bácska visszatérése. Az felszabadulás volt

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom