Kő András

Vélemény és vita

A siker anatómiája

Egyre többet hallani arról, hogy egyik-másik cég vagy személy teljesítménye sikertörténet. Megbecsülés lengi körül, és szárnyalni kezd az élet kegyeltjeként

De ismerjük-e valójában a siker szót, amely – hála istennek – egyre többet kopogtat be az ajtónkon? A Magyar Értelmező Kéziszótár azt írja a siker főnévről: „valamely tevékenység szerencsés kimenetele, jó eredménye, illetve alkotással, magatartással kivívott tetszés.” A sikeres melléknév mellett pedig ez áll: „sikerrel járó, siker(eke)t arató.”

A sikeres embert arról faggatják: mondja meg, mi a sikerének a titka. A válasz így hangzik: – A helyes döntés. – És minek alapján döntött helyesen? – A tapasztalat alapján. – És hogyan szerezte a tapasztalatait? – Rossz döntésekkel.

Oscar Wilde megerősít bennünket: „A tapasztalat az az elnevezés, amellyel mindenki a saját tévedéseit illeti.” De egyedül nem érhető el a folyamat. Közösség is kell hozzá.

A boldogság és a siker kulcsa minden életpályán az őszinte, kiegyensúlyozott és megértő magatartás önmagunkkal és másokkal szemben. Személyes etikai kó­dexünk kialakításának kiindulópontja nem lehet más, mint a delphoi jósda bejáratára vésett jelmondat, amelyet Szókratész személy szerint magáévá tett: „Ismerd meg önmagadat.” Mindenekelőtt önmagunkkal kell tehát harmóniá­ban élnünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk. A siker sokkal inkább elégedettség és a lélek nyugalma, mint csupán anyagi javak birtoklása. De ha életünk és mindennapjaink tengernyi gonddal terhesek, léket kap a lélek nyugalma, és elmerül a hétköznapokban.

A boldogtalan emberek sosem sikeresek. Ha fölösleges ballaszt nélkül akarunk célunk felé törni, nemcsak azt kell tudnunk, mit tanuljunk meg, hanem azt is, mit ne. Mit cselekedjünk, és mit ne. Csehov szellemesen állítja: „Istennek kell lenni ahhoz, hogy az ember tévedés nélkül meg tudja különböztetni a sikert a kudarctól.” Ami azonban bizonyos: az önteltség az anyja minden kudarcnak.

A kudarcot fel kell dolgozni – a sikert nemkülönben. A közmondás szerint ami gyorsan megy felfelé, annál gyorsabban esik lefelé.

Az életerő, az egészség persze éppoly fontos és előnyös minden tevékenységünkben. A gyenge, a beteg vagy a túlságos kényeztetésben elpuhult test semmilyen területen nem képes csúcsteljesítményt nyújtani. Fegyelmezett, szívós és önbizalmat sugárzó polgárokra van szüksége az országnak. A polgároknak meg arra, hogy elismerésben részesüljenek, hogy olykor vállon veregessék őket. Nem a taps ereje számít, hanem az, hogy miért tapsolnak az emberek. A siker azokhoz pártol, akik elég energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodók, hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá, elég bátrak, hogy megragadják, és elég erősek, hogy megtartsák.

A sikerhez nem visz fel lift. Lépcsőfokokat kell mászni érte. Nincs hozzá recept. De a siker fűszer, mert csak így élvezhető az élet. Valahol olvastam, hogy a motivációnk az, ami az álmainkat munkaruhába öltözteti. Ebben az egy mondatban benne van minden sikeres pályafutás, minden sikertörténet íve.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Magyar felzárkózás

ĀLassan kezdünk hozzászokni, hogy a magyarországi GDP, azaz a magyar emberek gazdasági teljesítménye évről évre minden várakozást és előrejelzést felülmúl, és az Európai Unió élmezőnyében van

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Nagyot lépő jövő

ĀMikor jön el az ideje az utolsó nagy, bajvívó erőfeszítésnek, amikor ki kell állni az embernek ma­gáért, családjáért, nemzetéért, mindazért, amiben érdemes volt hinni, ami felnevelte, dédelgette: a nyelvért, a versért, a tiszta szeretetért, az ősökért?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom