Kondor Katalin

Vélemény és vita

Hogyan legyünk európaiak, avagy évértékelő Gyurcsány módra

Meglehetősen rossz hír, hogy Gyurcsány Ferenc – elirigyelve Orbán Viktor évértékelőit – ugyancsak évértékelőt tartott a minap

Egyebek közt azt is mondta: „Iszonytatóan szeretjük ezt az országot.” Ezt egy szemkilövetőnek bízvást el lehet hinni. Ők iszonytatóan szeretik, és az tényleg iszonyatos volt, amit 2006-ban műveltek. Az Európai Uniót is fölemlegeti a DK vezére, olyan szövegösszefüggésben, amely azt ígéri, ha ők nyernek (mármint a DK és az éppen aktuális szövetségesei), Magyarországért, a köztársaságért és az Európai Unió­ért fognak dolgozni. Hogy ez a kijelentés miképp egyeztethető össze azzal az évértékelőjében ugyancsak elhangzott mondattal, miszerint „ha nyerünk, borzasztó időszak jön”, ennek megfejtésére nem vállalkoznék. Volt már ilyen ciklus, és tényleg borzasztó volt. Már csak azért is, mert a máig döbbenetesen és hihetetlenül demokratikus Európa eltűrte a szemkilövetéseket, ezzel szoros összefüggésben eltűrte 1956 meggyalázását, és máig eltűr sorai­ban olyan embereket, akik mindenről híresek, csak éppen demokratikus „érzelmeikről” nem, mert a diktatúra legszorgalmasabb kiszolgálói vagy haszonélvezői voltak. S máig azok.

Vagy azt jelentené a demokrácia, amit pár napja Németország művelt, mert az AfD támogatásával (mint ismeretes, ez a párt ellenzi a bevándorlást, így aztán a hátán viseli a populista és euroszkeptikus „becsmérlő” jelzőt) türingiai tartományi miniszterelnökké választottak egy politikust? Merkel kancellár ugyanis igazán demokratikusan megbocsáthatatlannak nevezte ezt a rettenetes történést, kizárólag a demokrácia nevében. Így aztán az új, keletiekkel kiegészített unió újból és újból megtapasztalhatja: arrafelé az a demokrácia, amikor megmondják, kinek szabad győzni és kinek nem. És azt is naponta mondják meg nekünk, hogy kötelező liberálisnak (bocsánat, álliberálisnak) lennünk. Elég unalmas nóta ez, sem a dallam, sem a szöveg nem változik évek óta. S bizony akik ezt az egész katyvaszt már jó előre látták, azokat szinte sosem idézzük. Pedig a belépésünk óta eltelt idő számtalan bizonyítékkal szolgál arról, hogy az unió fura urai nemcsak a fennen hirdetett demokráciának fordítottak hátat, hanem mindannak, amit a józan ész diktál, továbbá nem átallnak naponta felháborító hazugságokkal előállni.

Szinte napra pontosan nyolc esztendeje történt például, hogy Strasbourgban (akkor is a magyar ügyet tárgyalták éppen) elhangzott: minálunk rettegnek a cigány családok, meg a zsidó családok, mert hát olyan a légkör ebben a kis hazában. Akkor nagyon megdöbbentünk, mert nem ilyenek voltak a tapasztalataink. Ma már sajnos szinte megszoktuk, hogy mindenről lehet hazudni, méghozzá a legmocskosabb módon. Magyarán az eltelt időben szinte semmi sem változott. A rettegés sem. Följegyeztem akkoriban azt is, hogy az egyik strasbourgi főrettegő azt vágta Orbán Viktor fejéhez, hogy nem tartja tiszteletben a demokrácia aritmetikáját. Az aritmetika számtant jelent. A mondatot azóta sem értem. Orbán ezek szerint a demokrácia számtanát nem tartja be. Az vajon mi lehet? Én csak azt tudom, hogy a honi demokrácia számtana eddig úgy működött, hogy sok esztendőn át a posztkommunisták és szövetségeseik minden bőrt lenyúztak rólunk, az országot kiárusították, visszafizethetetlen adósságba kergették, a polgári kormányok pedig jól–rosszul, de mindenképpen újabb áldozatokat kívánva az emberektől, megpróbáltak a romokon építkezni. Ami pedig a számtant illeti, akkor is, amikor a fentebb idézett mondat elhangzott, meg ma is, szerintem az lenne az igazi számtan, ha a tolvajokat, hazugokat, hozzá nem értőket – pártsemleges módon – megszámolnánk, de pontosan, és soha többé nem engednénk, hogy az ország sorsával foglalkozzanak.

No, de ettől messze vagyunk, úgy tűnik. Gyurcsány évértékelőjében meg elhangzott az is, hogy „vezettem már országot”. Hogy hová, azt most hagyjuk. Azt viszont kérdezzük, létezik-e olyan politikus, aki következmények nélkül kijelentheti ma a magasságos Európai Unió­ban, hogy „ha nyerünk, borzasztó időszak jön”? Ha igen, ha senki közülük nem kifogásolja ezeket a szavakat, akkor tényleg hátat kell fordítani ennek az Európának. Végleg.

Kapcsolódó írásaink

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Széchenyi, hol vagy?

ĀFricska. Sok esztendő után baloldali, liberális polgármestere lett a Várnegyednek. Ideje volt tehát, hogy a bántóan független 444.hu interjút készítsen a friss vezér asszonnyal, V. Naszályi Mártával

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

A végén úgyis Gyurcsány

ĀNapok óta emésztgetjük Gyurcsány Ferenc újabb agymenését, amelyet évértékelő címén adott elő vasárnap