Vélemény és vita

Igazságérzet

Azt hiszem, Churchill mondta, hogy a legnagyobb dolgok mindig egyszerűek, és egyetlen szóval kifejezhetők

Ilyen szó például az igazság. A minap jelent meg a hír, hogy kinevezték az ország első női rendőrkapitányát, aki a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot fogja vezetni. A forrás hozzátette, hogy felmenői között akad tudós, művész és több politikus, ő azonban rendőr akart lenni, mert mindig is erős volt az igazságérzete.

Csáth Gézának van egy novellája, amely két unokatestvérről szól, akik kiskoruk óta szerették egymást, és lassan minden ismerős és családtag belátta, hogy ostobaság és gonoszság lenne a két fiatalt, Pált és Virginiát elválasztani egymástól, hiszen annyira egymáshoz való teremtményei Istennek. Amikor elérkezett az ideje, a fiatalok beadták a kérvényt, hogy szerelmüket házassággal is megpecsételhessék. A törvény azonban kimondta, hogy nem lehet, unokatestvérek nem léphetnek frigyre. Mély letargiába esett a két fiatal, minekutána Virginia anyja bevallotta, hogy lánya nem az ő hites urától fogant… „Becstelen feleség volt, bár ezt senki sohase tudta.” Amikor Virginia értesült a valóságról, sírni kezdett, de elfogadta az áldozatot. A fiatalok pedig „egymáséi lettek egy verőfényes, akácvirágos májusi napon”.

Az anya igazságérzete szólalt meg és tette boldoggá a két fiatalt. Ez az érem egyik oldala. A másik Thomas Mann nevéhez fűződik. Az első világháború alatt, 1916-ban a német civil lakosság komoly ellátási gondokkal küszködött. Az író egy alkalommal mézet talált a kamrában, és nem osztotta meg a gyerekek között, hanem kedvenc lányának, Erikának adta – áll Erika Mann visszaemlékezéseiben. A gyerekek duzzogását az író így hűtötte le: „Vegyétek tudomásul, hogy az élet igazságtalan.”

Csáth novellájához fűzendő azt írhatom: ámbátor az igazság lényeges szempont, szeretet nélkül elviselhetetlen. Vagy: az igazság nem méreg, hanem adott esetben gyógyszer lehet. Thomas Mann gesztusához pedig azt tehetem hozzá: az igazságot keresni könnyű, elfogadni nehéz. Vagy: azt szokták mondani, az élet igazságtalan. Inkább az író volt az! Vagy: igazság nem létezik, mindenkinek megvan a maga saját igazsága, az élet meg úgyis azt hozza magával, amit akar.

De visszatérve az új Nógrád megyei rendőrkapitányra, eszembe ötlik egy olasz film, a címére már nem emlékszem, amely hasonló helyzetet szült. A történet egy kisvárosban játszódik, amelynek a rendőrkapitánya egy hölgy lett, aki elhatározta, hogy rendet teremt a városban, és csak az igazságérzetére fog hallgatni. Kezdetben a forgalom irányításában is részt vett, és mosolyogva büntette meg azokat is, akik addig – közéleti szerepük okán – kiváltságokat élveztek. Elviselhetetlenné kezdett válni a helyzet a kisvárosban, és az érintettek összefogtak, hogy a kapitányt leváltassák. Sikerült is a tervük, de akkor meg a polgárok álltak a sarkukra, és mindent elkövettek, hogy a hölgyet visszajuttassák a kapitányi székbe. A háborút végül a polgárok nyerték meg, mert az igazságérzetük erősebb volt, mint ellenfeleiké.

Kívánom a Nógrád megyei új rendőrkapitánynak, hogy ne kerüljön olyan konstellációba, mint a film főszereplője, és üzenem neki, ne feledje: az igazság keresése a legfontosabb dolog a világon, de a legveszélyesebb is egyben.

Kapcsolódó írásaink

Faggyas Sándor

Faggyas Sándor

Összerakjuk az órát?

ĀCsütörtökön a prágai Nemzeti Múzeumban a magyar, az osztrák, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnök egymás mellett állva, közösen tájékoztatta a nyilvánosságot ötoldalú csúcstalálkozójuk témáiról és eredményeiről

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szegett szárnyak

ĀMég együtt éreztük meg, hogy egyetlen szerelmes ölelés ezerszer többet ér minden címnél, rangnál. S a hívás, a búcsú, ha itt az idő, nem bezár, hanem tágra nyitja a lélek előtt a kaput

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom