Kondor Katalin

Vélemény és vita

Kísértetjárás

Gyurcsánynak és kormányának haja szála sem görbült azért, mert lényegében földönfutóvá tették az országot. Számonkérés éppúgy nem történt, mint a fordulat idején

Kísértet járta be az internetezők világát, az elmúlt idők kísértete. Mégpedig Gyurcsány Ferenc képé­ben, aki szükségét érezte annak, hogy megszólaljon – újra megszólaljon – a szégyenletes 2006-os őszödi beszédéről, amelyet ő igazságbeszédnek nevezett, holott benne csak a hazugságait védte. Videóperformanszában szólt a forradalom ünnepén a tömeget szétverő példátlan rendőri erőszakról is, persze mind az őszödi beszédét, mind a brutális tömegoszlatást újraértelmezte. Magyarán: most pont az ellenkezőjét állította annak, mint amiről tizenhárom évvel ezelőtt szólt.

Ma már Magyarország egyik leg­őszintébb, legtisztességesebb drámai beszédének vallja azt az „előadását”, amely az ország tönkretételéről szólt. Ezt még tisztességesnek is nevezhetnénk, hiszen bevallotta, hogy hazudtak éjjel-nappal. Csakhogy ha bevallom, hogy kivégeztem valakit, vagy közönségesen kiraboltam az ille­tőt, ezen cselekmények bizony büntetést érdemelnek. Tisztességes gondolkodású emberek szerint legalábbis mindenképpen. Gyurcsánynak és kormányának azonban haja szála sem görbült azért, mert lényegében földönfutóvá tették az országot. Számonkérés nem történt, éppúgy nem, mint a rendszerváltozásnak nevezett fordulat idején, amikor egy teljesen lepusztított, eladott, kirabolt (amely rablásban a volt miniszterelnök és rokonsága is tevékenyen részt vett) szinte száz százalékig eladósodott országot vett át Antall József kormánya. És nem történt semmi, de semmi felelősségre vonás akkor sem. És jó lóra tettek azok, akik aztán később – miként Gyurcsány, valamint választottjai – szinte biztosra vehették, hogy nyugodtan folytathatják az ország lepusztítását, hiszen nincs itt semmi számonkérés az ég adta világon. S folytatták is.

Mondhatnám, kísérti a múlt az új erőre kapott volt miniszterelnököt, de csak annyira kísértette meg, hogy összevissza hazudozzon és átfesse a régi képet. Azt is megjegyezte eme videóelőadásban, idézem: „Az egyenruhások nem voltak felkészülve a tüntetésekre.” Értjük. Tehát a „nem felkészültség” azt jelenti, hogy brutálisan szétverik a tömeget, szemeket lőnek ki, gyerekeket tesznek rettegőkké és így tovább. Érdekes mentegetőzés. De talán vagyunk még néhányan, akik arra is emlékszünk, hogy amikor később Hende Csaba – már mint honvédelmi miniszter – vizsgálatot rendelt el, ugyanis gyanúja szerint a 2006-os tömegoszlatások idején jogszerűtlenül adott át a honvédség gránátvetőket és könnygázgránátokat a rendőrségnek a saját készleteiből, nos, akkor az ítészek úgy döntöttek, nem állapítható meg bűncselekmény. S hogy miért nem? Hát azért – szólt a magyarázat –, mert az átadás jogi alapjai tisztázat­lanok, így nem alkalmasak bűncselekmény törvényi tényállásának megállapítására az elkövetett jogsértések.

Ennyit a vesszőparipámról, a jogállamiságról. De azért játsszunk egy kicsit az idővel! Tévedjünk vissza a jelenbe! Amikor szinte naponta láthatjuk a magyar parlamentben az ellenzék minősíthetetlen, minden emberi méltóságot nélkülöző és másokét meggyalázó viselkedését. Nos, akkor most ismét ugrás vissza a múltba! Idézek egy 2012-es újságból. „Közérdekű munkára ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a két fiatalt, aki három esztendővel ezelőtt tojással dobálta meg Demszky Gábort. A volt SZDSZ-es főpolgármestert 2009 áprilisában éppen a bíróság előtt érte az atrocitás, akkor, amikor a Polgár Tamással, a Tomcat néven ismert radikális bloggerrel folytatott perről távozott.” Hogy ezen mit gondolkozott három esztendőn keresztül a bíróság, nem tudom.

Hadházy, valamint a szakmányban fetrengők és mocskos szájú parlamenter társaik meg élik világukat. Miként a szép épületeket azért összemázolgatók, mert azokban nekik nem tetsző politikusok dolgoznak. Holott rájuk férne néhány nap közmunka-kötelezettség. Jogállam? Meglehet. De olyan, amelyet a kommunizmus kísértete képtelen elhagyni.

Kapcsolódó írásaink

Bán Károly

Bán Károly

Cenzúra

ĀA jelentés publikálását szerdára ígérték, s ha ebbe a dokumentumba az európai olvasó bepillant, Párizstól Berlinig azon fog csodálkozni: hogy lehet az, hogy a tényfeltáró küldöttség tagjai egyáltalán hazatérhettek

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Az agymosó technikák ellenében

ĀHa az író a szellem embere, az igazság felmutatásának egyik írástudó szolgálója akar lenni, akkor nem vonulhat el ma sem a közösségétől egy távoli szigetre