Boros Imre

Vélemény és vita

Önsorsrontó bürokratikus csapdáink

Nemrég alkalmam volt hosszasan beszélgetni egy rég látott ismerősömmel, aki csaknem húsz éve az Egyesült Államokban, Los Angeles­ben él

Ő is a második világháború utáni baby boom generáció tagja, tehát már bevarrta a hetedik x-et is, de még mindig dolgozik és élvezi is, amit csinál. Meg is lepődtem, hiszen az Egyesült Államokban is a fiatal a menő, a vének is fiatalra maszkírozzák magukat, hogy a „piacon” maradhassanak. A kérdésre, hogy mit csinált, magát hibaelhárítónak írta le (troubleshooter). Mivel informatikus, ez azt jelenti, hogy a mások slendriánul elvégzett munkáiban nagy biztonsággal megtalálja a hibákat, így a néha több millió dollárt is érő számítógépes programok (szoftverek) eladhatóvá, leszállíthatóvá válnak. Ahelyett, hogy aggódna a holnapért, nála a cégek sorban állnak, amint az egyik munkát befejezi, azonnal kezdheti a következőt. Magam nem vagyok ugyan informatikus, sőt felhasználóként is inkább kőbaltás a minősítésem, és csak azt tanulom meg, amire feltétlen szükségem van, rögtön megtaláltam az analóg temérdek hibaforrást, ami sajátos bürokráciánkban, annak különböző rétegeiben található, és számtalan napi bosszúsággal jár. Időnként ezekről (szigorúan saját tapasztalat alapján) írásban is szokásom volt megnyilvánulni. A teljesség igénye nélkül néhány.

Feleségem keresztanyja évekkel ezelőtt elhalálozott. Mindent rendeztünk a szolgáltató művekkel, beleértve az áramszolgáltatót is, adósság nem maradt fenn, és ezt igazolták is. Ennek ellenére még évekig jött az elhalt címére a felszólítás, hogy fizessen, habár többször interveniáltunk az ügyben, még akkor is bőszen levelezett a szolgáltató, amikor a házat már lebontották, és új állt a helyén. Szüleim örökül hagyott házának értékesítésekor követelték az 1990-ben elhalt édesapám halotti anyakönyvi kivonatát eredetiben, és attól nem tágítottak ahhoz, hogy az új tulajdonosra átírják az órát. A szélessávú internetkapcsolat intézése mintegy tizenöt lépésben sikerült két év alatt, a folyamat nyomai folyton eltűntek. Gyakran adódnak a nép igazságérzetét nagyon sértő bírósági ítéletek is, amikor a többszörös gyilkosnak vagy gazdasági bűnözőnek milliós kártérítést ítélnek meg a nem megfelelő rabtartás miatt.

A legutóbbi bürokratikus kalandom egy lószállító utánfutóval kapcsolatos. Magyar gyártmányú, viszonylag szűk körű a felhasználók rétege, szinte lehetetlen, hogy ilyet valaki külföldön vásároljon feketén, és ezzel fogjon üzleti tevékenységbe. Értéke egymillió alatti újan, használtan talán pár százezer forint. A lószállító nálunk magas bürokratikus babérokra tör, ami részben érthető, de csak részben. Termé­sze­tes, hogy rendelkeznie kell a forgalomba bocsátás alapfeltételeivel, ezért időnként az autókhoz hason­lóan műszaki vizsgát kell tenni. Az is rendben van, hogy van rendszáma, tulajdonosa, esetleg külön üzemeltetője és ennek megfelelően ezeket igazoló forgalmi igazolványa. Mindezeket a bürokrácia hasznos találmányainak tartom, amelyek védik a közlekedőket, lehetővé teszik az elkövetők (vannak lószállítós balesetek) azonosítását stb. Amit nem értek, az a kötelező eredetvizsgálat, ha az eszköz az egyik tulajtól a másikhoz kerül akármilyen jogcímen. Ennek a futamnak a nagyon kiterjesztett alkalmazását a személygépkocsik esetén sem látom indokoltnak, ha belföldiek közötti az üzlet. Az eladók mindig tudják, hogy a portéka jogtiszta-e, vagy sem. Miért nem elegendő egy jogkövetkezményekkel járó úgynevezett clean (tiszta) nyilatkozat az eladó részéről? Ha később mégis baj van a portékával, az eladó felel, és indulhat a büntetés esetleg magánokirat-hamisítás vagy egyéb büntetőügyben. Gondolni sem merek arra, hogy a pénz a lényeg, amit a sorozatos eredetvizsgálatokkor le kell szurkolni.

A defektes bürokrácia azért lehet önsorsrontó, mert rengeteg napi bosszúságot okoz az állampolgároknak. Ahogy mondani szokás, az ideges ember ritkán sem okos, képtelen józanul mérlegelni, ha egyszer már felhúzták. A társadalom felzaklatott alapállapotáról manapság pedig iparágszerűen és nemzetközi dimenziókban gondoskodnak. Említeném a környezetvédelmi és klímaőrjöngést és a folyamatos korrupciós vádakat, nem tagadva, hogy mindkettő probléma létezik, és figyelmet is érdemel, de politikai célzatú felhasználása célzottan gonosz sorsrontás. (Itt nem beszélünk még önsorsrontásról.)

Különösen érdekes a korrupció tálalása. A masszív korrupció ugyanis állami segédlet nélkül nem működik. Magánüzletfelek között ez értelmét veszti. A korrupt ember az államot károsítja meg. A korrupció azt jelenti, hogy valakik arra hivatott állami szereplők közreműködésével és velük közös érdekeltségi alapon olyan anyagi előnyökhöz jutnak, amiket nem szolgáltak meg, tehát az üzlet súlyosan kifogásolható, és a vesztes az állam. Ebből a szemszögből az elmúlt harminc évben a korrupció maximális eldorádója a hazai állami vagyon magánosítása volt, szinte kizárólag balliberális kormányzatok vezetése és irányítása alatt. Indulásként a volt Szovjetunióval szembeni egymilliárd dolláros követelésünk szinte nyomtalanul tűnt el, ebből az államkassza szinte nem látott bevételt. Az állam termelővagyonát a magasztos piac a tőzsde megkerülésével értékesítették a valós ár töredékéért, állami tisztviselők és kedvezményezettek nagy egyetértésben, az állam kárára. A frissen feltőkésített bankokat a bankokba helyezett tőkepótlás töredékéért szintén pult alatt értékesítették. A budapesti önkormányzatban most magának jól fizető helyet kihajtott volt pénzügyminiszter a Mol utolsó tíz százalékát soha nem látott alacsony áron értékesítette. Sok egyéb esetet is említhetnénk, de a ferihegyi reptérét ki nem hagynám. (Feri adta el Tonynak.) Na ezek voltak az igazi korrupciós üzletek, mégis átmentek a legcsekélyebb sajtóvisszhang és népi korrupciós őrjöngés nélkül.

Manapság már nincs értékesíthető állami vagyon, az állam inkább visszavásárolt. Ma a korrupciós mantra arra van kihegyezve, hogy az állami rendelések megszerzésében – amit egyébként szigorú európai rend szerinti közbeszerzés szabályoz – túlsúlyban vannak az úgynevezett kormányközeli vállalkozók. Egyrészt ha valaki szabálytalanságot tapasztal, az ügyek mindig támadhatók jogilag a független bíróságokon. Másrészt egy kormány inkább az ellenlábasokat támogassa, akik meneszteni szeretnék? Az ilyesmit csak azzal a rutinszerű mondással lehet korrupcióval illetni, hogy amiben bent vagyok, az korrekt üzlet, amiből meg kimaradtam, az a korrupció. Arról természetesen nem szólnak a korrupciót támadó ikonok, hogy a felvállalt és megnyert munkák el is vannak végezve, az alvállalkozók és a munkavállalók meg ki is vannak rendben fizetve. Ez messze nem így volt a balliberális időkben, a hazaia­kat még az ajánlattételből is kizárták, az alvállalkozók ki nem fizetése pedig bevett gyakorlat volt. Ez már nem is korrupció, hanem minősített útonállásszerű kirablás.

Tény, hogy nagyon sok ember mára jól fel van húzva korrupció- és klímaügyben is. Nem számít, hogy jórészt alaptalanul. Nem mindenki mérlegel a tények alapján, főként ha tele van indulatokkal. Elég egy utolsó bosszúságszikra, amit meg szinte naponta kapunk önsorsrontó bürokráciánk jóvoltából. Igen, önsorsrontó, de tehetünk ellene. Tettünk is, amikor a kormányhivatalok üzembe léptek, de nagyon fontos a továbblépés. Jól jönne nekünk is néhány röntgenszemű, ügyes hibaelhárító, akik a bosszantó fölösleges elemeket kigyomlálnák, nehogy saját bürokráciánk csapdájába essünk és áldozatok legyünk. Semmi kétség, a felbőszített tömeg a napi apró bosszúságokat a kormány, a kormánypárt és sokszor éppen a kormányfő nyakába varrja.

Kapcsolódó írásaink

Lezsák Sándor

Lezsák Sándor

Márton Áron igazságával

ĀA szovjet hatalom értékítéletében dupla annyi büntetést érdemelt ki egy írógép illegális birtoklója, mint egy pisztoly illegális tartója

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Apróságok

ĀVagy tán nem is olyan apróságok, amik elgondolkodtattak az elmúlt napokban. Olyan történésekről van szó, amelyek bizonyára nemcsak nálam, hanem többeknél is kiverik azt a bizonyos biztosítékot, ha követik közéletünk napi eseményeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom